Maminka.czZdraví

Jak funguje oxytocin, hormon lásky a důvěry?

Jana Potužníková 15.  2.  2017
Ve spojitosti s mateřstvím se toho o hormonech napovídá! Ale jeden z nich si obzvlášť zaslouží vaši pozornost. Svůj podíl má oxytocin na celém procesu zrození a říká se mu hormon důvěry a lásky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když čtete o oxytocinu, vsadím se, že hned vidíte porod. Vybaví se vám porodní bolesti, možná to, jak kamarádce porod jeho prostřednictvím urychlovali a podobně. Ale oxytocin hraje velkou roli skutečně od samotného počátku těhotenství, dokonce je důležitý už před okamžikem, kdy vaše vajíčko „přijme“ partnerovu spermii a spojí se v první buňky vašeho budoucího miminka.

Oxytocin je hormon lidské blízkosti, laskavosti a péče. Jednoznačně je tak důležitý pro začátek životního příběhu. Za normálních okolností je v intimitě přítomný u všech projevů partnerské lásky a v rámci sexuálního a reprodukčního chování. Vyplavuje se při intimním kontaktu stimulací všech míst libého pocitu,“ říká k tomu MUDr. Magdalena Chvílová Weberová, primářka porodnice v Havlíčkově Brodě.

Šestinedělí prožívají i muži. Čím dříve se zapojí do péče, tím dříve nastane harmonie

Při milování, stimulaci bradavek, klitorisu, pochvy, dochází k tzv. nasávacím stahům dělohy, na kterých se podílí právě oxytocin.

„Země se pod vámi zachvěje“ a určité stahy cítíte díky oxytocinu při každém orgasmu! Ovlivňuje i pohyblivost vejcovodů, a to s jediným cílem, kterým je pochopitelně co nejrychlejší spojení spermie a vajíčka.

„Samozřejmě je jejich spojení ovlivněné především fází menstruačního cyklu, tedy vajíčko musí být zralé, aby mohlo spermii přijmout, roli hraje spousta dalších regulačních a hormonálních dějů, ale oxytocin je početí přítomen,“ doplňuje primářka.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Od těhotenství k porodu, vyvolávaný porod, Jana Doleželová, Budoucí maminka, Harmonie, Nejlepší lék, Úloha, Příliv, Příjemné prostředí, Pohyblivost, Krevní obraz, Vylučování, Hormon lásky, Fyziologický proces, Hrdlo, Reflex, Poslední měsíc, Umělý oxytocin, Přirozený oxytocin, Laskavost, Životní příběh, Magdalena, Zdraví na Heureka.cz