Maminka.czZdraví

Jak je to s důležitosti hydratace pleti během zimních měsíců?

Reklama 17.  12.  2019
Kůže obličeje a také rukou je neustále vystavena zevním vlivům např. chladnému, suchému vzduchu, mrazu, sněhu a dešti. Tomuto období je třeba uzpůsobit péči tak, aby pleť a pokožka těla co nejméně trpěly.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Správná funkce kožní ochranné bariéry

V zimě se jedná především o rozdílné teploty mezi pobytem venku a uvnitř budov, kdy se musí kůže přizpůsobit, aby nedocházelo k jejímu poškození. Velmi důležitá je správná funkce kožní ochranné bariéry, která může být ovlivněna správnou aplikací produktů. Povětrnostní podmínky vedou k vysušování a dehydrataci pokožky. Dehydratovaná pleť je napnutá, suchá, drsná, svědí a někdy i pálí. K ošetření kůže se obecně doporučují používat výživné produkty. Krémy by měly být hutnější s obsahem ceramidů, rostlinných olejů, cholesterolu a antioxidantů. U lidí se sklonem k atopickému ekzému nebo jiným, kožním chorobám dochází často v zimních měsících ke zhoršení kožních projevů, kůži je v tomto případě potřeba promazávat i přes den.

TIP: Vyzkoušejte řadu péče Hyalurogel od značky Mixa, odborníka na citlivou pleť. Řada je obohacena o kyselinu hyaluronovou, která pomáhá pleť i pokožku těla hydratovat a nechává ji vyživenou.

Klepněte pro větší obrázek

Pozor ale na pleť…

… která trpí projevy akné, nadbytečné promašťování by mohlo vést ke zhoršení. Krémy proti akné jsou založeny na snížení tvorby mazu, tím dochází k vysušení a nedostatečnou hydratací je kůže vysušena. Pleť je napnutá, svědí a některé přípravky pálí. Kůže by měla být v tomto případě ošetřena hydratačními krémy, které se aplikují několikrát denně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

V zimním počasí často nemyslíme na ochranu proti slunečním paprskům, přitom pobyt na horách je rizikový vzhledem k nadmořské výšce. Kůže je citlivější na UV záření a může se spálit, vyšší riziko je u dehydratované pleti. Na horách doporučujeme používat krémy s ochranným faktorem.

Nesmíme zapomínat na ošetření rtů, které zimou trpí, jejich promazávání ochrannými balzámy je důležité.

Autorka: MUDr. Lucie Jarešová

Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz