Maminka.czNež otěhotníte

Jak jste na tom s plodností? Nechte se otestovat, výsledek vás možná šokuje!

Simona Procházková 16.  10.  2019
Odkládáte mateřství na neurčito a domníváte se, že máte dost času? Pokud jste již oslavila třicáté narozeniny, k tomu užíváte hormonální antikoncepci nebo trpíte nějakým chornickým onemocněním, neotálejte se založením rodiny příliš dlouho, radí lékaři. Za pár let totiž už může být pozdě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Průměrný věk prvorodiček v Česku je 30 let. A stále stoupá. Přitom má s početím dítěte dnes problém každý čtvrtý pár. Vyšší věk nastávajících maminek je ale jen jedním z důvodů, proč v ordinacích gynekologů a klinik reprodukční medicíny každoročně roste počet pacientek. Spousta žen totiž užívá dlouhodobě (pět i deset let) hormonální antikoncepci, a tak vůbec netuší, že mají sníženou plodnost. Teprve když ji vysadí, objeví se potíže – nenaskočí menstruační cyklus, vaječníky nefungují, nedozrávají vajíčka a neprobíhá ovulace, děložní sliznice nenarůstá do potřebné výšky nebo se projeví rozsáhlá endometrióza. Podobné zdravotní problémy se musí zpravidla řešit a léčba bývá mnohdy dlouhodobějšího charakteru. Času pak rychle ubývá, neboť po 35. roce radikálně klesá kvalita pohlavních buněk a tím pádem i šance na spontánní početí. Ženy starší 40 let otěhotní s vlastními vajíčky jen zcela výjimečně, zdůrazňují lékaři!

Po pětatřicítce šance na miminko rychle klesá!

Hodně žen se nechá ovlivnit obecně šířenými „povídačkami“ nebo dezinformacemi, které najdou na internetu a nejrůznějších online diskusích a snadno někdy podlehnou iluzím, že budou schopné otěhotnět bez problémů mnohem později, než jaká je realita z biologického hlediska. „Přirozená plodnost ženy se velmi přeceňuje, což vede k tomu, že se neustále zvyšuje věk žen a párů obecně, které k nám chodí. Sebelepší technika umělého oplodnění však neumí překonat věk,“ říká MUDr. Tomáš Bagócsi z reprodukční kliniky Reprofit. Podle údajů českých reprodukčních klinik se věk těch, kteří navštěvují specialisty na umělé oplodnění, neustále zvyšuje. „Šance, že zdravá žena ve věku 30 až 35 let v době své ovulace otěhotní při nechráněném pohlavním styku se zdravým mužem, se pohybuje pouze mezi 12 a 17 %,“ popisuje MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., z IVF Clinic Olomouc a dodává: „U žen od 25 do 29 let se pravděpodobnost, že otěhotní při styku během svého ovulačního cyklu, pohybuje kolem 17 až 24 %, u čtyřicátnice tato pravděpodobnost klesá na hranici přibližně 6 %.

Vaječníky neobelstíte! Po čtyřicítce je šance na početí i pomocí IVF malá

Ještě je přeci čas! Nebo ne?

Budování kariéry, hledání partnera, cestování, materiální zabezpečení… a teprve až pak bude čas a prostor na potomky? Pozor, aby později nepřišlo nepříjemné překvapení. Lékaři se poměrně často setkávají s přehnaným optimismem ze strany svých pacientů, bezdětných párů, kteří bývají přesvědčeni, že záruku početí vlastního dítěte jim dává oplodnění ze zkumavky. Je ale potřeba vědět, že ani sofistikované metody umělého oplodnění a moderní medicína nejsou všemocné a nedokáží zajistit, že se těhotenství nakonec povede.  „Do 35 let je jedna léčba asistované reprodukce  (IVF) schopna pomoci k dítěti 30 až 40 % žen, ve věku kolem 42 let je to pouze do 10 % žen. Téměř polovina párů si však myslí, že šance je o desítky procent vyšší,“ vysvětluje MUDr. Bagócsi.

Zjistěte, jak jste na tom!

Brněnská klinika Repromeda od letošního jara nabízí svým pacientkám nový test plodnosti  „Femme“, který je vhodný nejen pro ty, které mají s početím již nějaké potíže, ale funguje zároveň jako „preventivní“ nástroj pro páry, které s pořízením potomka zatím otálejí.

Proč se nechat vyšetřit? I když si to my, ženy, nepřipouštíme, biologické hodiny neúprosně tikají, navzdory tomu ale věk, kdy začínáme reálně uvažovat o pořízení dítěte, neustále roste. Na tento fakt upozorňují i údaje z Ústavu zdravotnických informací. „Mezi roky 2007 až 2016 se zvýšil věk žen zahajujících IVF léčbu z 33,4 na 35,6 let, v případě kryoembryotransferu (KET), tedy přenosu oplodněných rozmrazených buněk, je to dokonce z 33,8 na 37,1. I tato čísla tedy poukazují na trend oddalování mateřství do pozdějšího věku,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Veselá, PhD., ředitelka kliniky Repromeda. 

Marně toužíte po miminku? Tohle všechno ovlivňuje vaši plodnost!

Trochu krve a je jasno!

Nový test Femme umožňuje vyšetřit z krve hladinu ženských pohlavních hormonů a díky jejich analýze lékař zhodnotí „rezervy“ organismu pro možnost otěhotnění v budoucnu, pokud máte v úmyslu se založením rodiny ještě počkat. Výsledky vyšetření hodně napoví také při již probíhající léčbě neplodnosti, pomůžou například při volbě nejvhodnějšího postupu. „Test obnáší odběr krve (provádí se 2. až 3. den menstruace) pro vyšetření bazální hladiny hormonů, a to konkrétně FSH, LH, Estradiolu, Progesteronu, Prolaktinu, Testosteronu, SHBG, volného androgenu, albuminu, TST a Antimülleriánského hormonu (AMH), jehož hladina je úměrná zásobě vajíček ve vaječnících. Toto hormonální vyšetření relativně spolehlivě určí tzv. ovariální rezervu a upozorní ženu na případné riziko, kdy by odkládání léčby či těhotenství mohlo vést k promeškání poslední vhodné příležitosti počít dítě. Test je schopen rovněž odhadnout úspěšnost v případě léčby neplodnosti pomocí mimotělního oplození,“ dodává MUDr. Kateřina Veselá, PhD.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Než otěhotníte, Mateřství, Plodnost, Umělé oplodnění, Antikoncepce, Klinika, šok, biologické hodiny, Léčba, IVF Clinic Olomouc, Internet, Početí dítěte, Progesteron, Spousta žen, Estradiol, Tomáš Bagócsi, Zdravotní problémy, FSH, TST, IVF Clinic, Oplození, Povídačka, Česká republika, Antikoncepce na Heureka.cz