Maminka.czDěti

Jak koupit dětské boty přes internet, abyste je nemuseli vracet?

Simona Procházková 8.  4.  2021
Nakupovat prostřednictvím e-shopů jsme si zejména za poslední „pandemický“ rok poměrně rychle zvykli. U běžného spotřebního zboží to většinou zvládneme bez zádrhelů. Pokud ale potřebujete pořídit něco specifického, jako jsou právě nové boty pro děti, možná jste už zjistili, že může nastat problém. Jak na to správně, poradí odborníci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Při výběru dětských bot je v první řadě vždy důležité myslet na prevenci deformit chodidel, a to již u kojenců a batolat. Dětská nožní klenba se tvoří do tří let věku, do té doby je naprosto zásadní její správná stimulace. „V létě je nejlepší nechat dítko chodit bosé, jak to jen jde, po trávě, v písku, po kamenech. V zimě může doma zkoušet koberec, parkety, dlažbu a další povrchy. Prstíky miminek a batolat by měly mít vždy dostatek prostoru. Ponožky je dobré volit z čisté bavlny, aby dobře sály pot, a raději o jedno či dvě čísla větší, aby seděly, i když se po vyprání trochu srazí. Botičky by mělo mít dítě až ve chvíli, kdy chodí. V domácím prostředí není nutné fixovat patu a kotník jakoukoli obuví. Naopak, pro vývoj zdravé nohy je důležitá volnost a co možná největší variabilita povrchu, po kterém dítě chodí. Proto na doma doporučuji raději ponožky s protiskluzovou úpravou než bačkůrky, které patří spíš do tělocvičen a školek,“ zdůrazňuje fyzioterapeutka Mgr. Iva Bílková z FYZIOkliniky.

Jak vybrat kvalitní povlečení do dětské postýlky?

Pozor na materiál

Co není podle odborníků pro děti zrovna ideální? Pro celodenní nošení nedoporučují různé typy gumotextilní obuvi (tenisky, cvičky, kecky, jarmilky apod.), které jsou určeny zejména pro sport a venkovní hry. „Pro zcela malé děti není dobré nosit tenisky a textilní obuv s pryžovou podešví, neboť kvůli dobré přilnavosti podešve k podložce sklouzává noha dítěte v obuvi dopředu, což vede spolu s teplem k poškození kůže a prstů. Zatímco teplo v usňové obuvi se zvýší asi o 10 %, u textilní obuvi s pryžovou podešví je to až o 25 %. Proto by tato obuv měla být používána krátkodobě pouze pro sport,“ popisuje Irena Sehnalová, specialistka prodeje z Ateliéru zdravého obouvání na pražských Vinohradech.

Obecně je zásadní dbát na výběr botiček z certifikovaných, a tedy nezávadných materiálů, protože dětská nožička, která se obecně více potí než dospělá, by mohla být poškozena výluhy z nevhodně zpracovávané kůže, což může být problém „levnějších“ výrobků, které nepodléhají přísným evropským normám.

Nové boty kupujte vždy, když je to zapotřebí. V souladu s růstem nohou platí: Čím menší dítě, tím více párů za rok. Poškození nohou vzniká, jestliže trvale nosíme malé boty. Pamatujte, žádná obuv se nepoddá do délky a pouze boty z přírodních materiálů povolí do určité míry do šířky.

Pečujte o nohy svých dětí. Klíčem je správná obuv

Jak poznat správnou velikost dětské boty?

Často se nejspíš setkáváte s radou, že pokud dítě obujete do plné boty a vložíte mu svůj prst mezi patu a opatek boty, je velikost boty odpovídající. Toto je ale hrubá chyba. Vy sice prst do boty vložíte, ale už nevidíte, zda dítě ve špičce prsty krčí (věřte tomu, že je krčit bude), a tak mu s největší pravděpodobností koupíte boty příliš malé. „Nožku můžeme doma pravidelně porovnávat se stélkou obuvi, abychom zachytili pravý čas na výměnu bot. Při stoji chodidla plnou vahou na stélce nové obuvi by měla stélka přečuhovat ještě zhruba o 12 milimetrů. Jde o tzv. nadměrek, aby ani při chůzi nedocházelo ke zraňování prstíků,“ vysvětluje Iva Bílková.

Při nákupu (nejen) dětské obuvi existuje kromě výběru správné velikosti řada dalších důležitých informací, které mohou při rozhodování hrát roli. „Potřebujete cítit, jak se ohýbá podešev, zda netlačí na nártu nebo nad patou, jestli v botě noha neklouže. A navíc, řada bot vás může svým popisem zmást v tom, z čeho je vyrobena a jak se bude chovat i jak ve skutečnosti bude sedět,“ uvádí Dominik Šprunk, zakladatel společnosti Santé, tradičního českého výrobce zdravotní obuvi.

Video: Jak vybrat cvičení pro batole, tříleté nebo pětileté dítě?

Před nákupem bot změřte nohu

Vybírat boty pro děti na dálku, bez možnosti osobně je vyzkoušet, je obtížné a vždy to s sebou samozřejmě nese zvýšené riziko, že se volba nepovede. „Podmínkou úspěchu je to, že nohu, pro kterou obuv vybíráme, je důležité si dobře poměřit a následně porovnat s údaji, které uvádí konkrétní prodejce ve své nabídce. Seriózní prodejci nabízenou obuv doprovází obsáhlejším popisem a vícero mírami. Ve společnosti Fare prodáváme přes internet již desátým rokem a úspěšnost máme za poslední rok asi 85 %. Jen asi 15 % zákazníků nám zakoupené boty vrací k výměně nebo jako nevhodně vybrané. Velmi se poslední dobou rozšířila metoda, že lidé koupí najednou v jedné objednávce více párů a nevhodné pak vrátí,“ říká Alois Šůstek, majitel české obuvnické firmy Fare.

Dopřejte dětem běhání bosky po trávě nebo písku, radí lékařka

Zásady výběru dětských bot přes internet podle fyzioterapeutky Mgr. Ivy Bílkové

  • Vždy je třeba vybírat botičky s atestem zdravotní nezávadnosti České obuvnické asociace, jen ty zaručeně odpovídají ortopedickým a hygienickým požadavkům.
  • Důležitým faktorem při nákupu bot je jejich ohebnost, tu ale přes internet zjistíte velmi složitě, proto bych se držela už osvědčených výrobců, od kterých máte vyhovující boty v menší velikosti, a přes internet pořídila ty samé, jen větší.
  • Jako první botičky a pro hodně malé děti se zaměřte na prodyšný materiál – nejlepší jsou měkké, ale zároveň pevné kotníčkové. Materiály upřednostňujte textil nebo kůži, tak se vyhnete dermatologickým potížím. Dovnitř můžete dát vložku na tlumení nárazů při běhání, skákání.
  • U holínek je důležité, zda jsou po celém svém vnitřním povrchu potaženy bavlněnou látkou. V opačném případě by se totiž PVC z holínek mohlo přes pot dostat do těla dítěte. Kvalitnější výrobky mají i vnitřní vyjímatelnou bavlněnou vložku jako vnitřní stélku, kterou lze vyndat a vysušit.
  • Bota by měla mít širokou špičku kvůli dostatečnému prostoru pro prsty a záprstní kosti. Pokud koupíte botičky se zužující se špičkou, bude palec tlačen k ostatním prstům. Tím bude ovlivněn růst kostí prstů a záprstních kostí v ose.
  • Hmotnost boty by měla být co nejnižší a uvnitř by měla být podpora klenby nohy (malý polštářek na straně palce přibližně uprostřed vnitřní stélky boty).
  • Pokud máte dítě s úzkou, a přesto velmi dlouhou nožičkou, doporučuji kupovat boty, které jsou dobře stažitelné přes nárt. Vhodné jsou například sandálky se dvěma přezkami na nártech či boty stažitelné na tkanici. Zapínání na suchý zip dítě sice brzy dokáže samo ovládat, nicméně takovéto zapínání nedokáže botičku dotáhnout tak, aby v ní úzká noha „neplavala“.
  • Pro děti se širokým nártem platí podobná pravidla jako pro úzký nárt – tkanička, suchý zip, přezky, navíc je dobré volit látku nebo měkčí/slabší kůži, která zároveň dobře povolí při chůzi.
Koloběžky jsou in! Jak vybrat tu nejlepší pro vaše dítě?

Trend barefoot neboli „bosých“ bot

Kamil Vedral, výhradní distributor obuvi Vivobarefoot pro český a slovenský trh:

Na našem e-shopu najdete u každého modelu praktický foto návod, jak dítěti změřit chodidlo a vybrat vhodnou velikost „bosých“ bot. Při výběru barefoot obuvi je důležité myslet hlavně na to, že se k velikosti chodidla musí připočíst nadměrek. Zatímco u dospělých je doporučovaný nadměrek 6 až 8 milimetrů, u dětí se doporučuje až 10 až 12 milimetrů, aby chodidlo mělo dostatek prostoru pro přirozený pohyb a nenaráželo do přední části boty. 

Začíná se vždy změřením chodidla. Hodnoty se u každého modelu liší, nelze určit jednu univerzální tabulku, proto je zapotřebí pečlivě kontrolovat rozměry u každého vybraného modelu. K naměřené hodnotě připočtěte nadměrek 10 až 12 mm. Ve velikostní tabulce si vyberte velikost, která je tomuto součtu nejblíže. Například u velikosti chodidla 16 cm vybírejte v tabulce délku stélky 17,2 cm (případně nejbližší údaj v tomto rozmezí). Pokud se rozmýšlíte mezi dvěma velikostmi, vždy doporučujeme zvolit tu větší.

Jak vybrat dětské odrážedlo? Řiďte se těmito pravidly
Roušky a respirátory pro děti? Víme, jak je správně vybrat a používat
Jak vybrat kolo pro dítě? Pozornost věnujte hlavně správné velikosti
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Školák, Praktické rady, internet, Míra, ABA, Irena Sehnalová, Barefoot, SANTÉ, Obuv, Zakladatel, E-shop, Prst, Parket, Česká obuvnická asociace, Velikost, Textil, Chodidlo, Iva Bílková, Béďa, Boty, Vinohrady, Zdraví na Heureka.cz