Maminka.czAstma

Každé desáté dítě trpí astmatem. Pomáhá jim pobyt na horách i speciální jeskyně

Simona Procházková 5.  11.  2022
Dětí s alergiemi či astmatem každým rokem přibývá, varují lékaři. Částečně je toto onemocnění předáváno geneticky, nejrizikovějším předpokladem pro jeho vznik je ale alergie. Malým astmatikům může pomoct také speciální, nově upravená jeskyně, která začne fungovat od příštího roku v léčebně přímo u Macochy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Ačkoli astma člověka přímo neohrožuje na životě, nemělo by se podceňovat. Jedná se o jedno z nejčastějších chronických onemocnění dýchacích cest, při kterém opakovaně dochází k zužování průdušek v reakci na různé podněty. Konkrétně například respirační problémy představují rizikový faktor i u běžných nemocí jako nachlazení či chřipka,“ říká MUDr. Kristina Slavíková, revizní lékařka VoZP.

VIDEO: Astma u dětí: Jak ho poznat včas? - příznaky, příčiny a léčba

Mnohdy se astma může vyvinout i z alergie, a jeho projevům tak lze částečně předcházet. „Podobně jako u jiných nemocí je klíčová včasná diagnóza. U neléčeného astmatu může docházet k nevratným změnám na průduškách, jejichž stěny postupně ztrácejí pružnost, a dojít může i k jejich trvalému zúžení,“ vysvětluje MUDr. Slavíková. „Pokud vy nebo vaše dítě trpíte pocitem nedostatku vzduchu, při dýchání slyšíte pískot, sípání nebo máte jiný příznak respiračních potíží, navštivte svého lékaře,“ nabádá.

Léčba astmatu spočívá v mírnění projevů

Pokud se astma potvrdí, existuje řada způsobů, jak zmírnit jeho projevy. Vedle vhodné medikace můžete zkusit vypozorovat, co u vás nebo vašeho potomka astmatické záchvaty vyvolává, a konzultovat to s alergologem či pneumologem čili plicním lékařem. Velice příznivý je i pobyt na čerstvém vzduchu za optimální teploty a vlhkosti, to je 19 až 20 °C, 40 až 50 % relativní vlhkosti v prostředí bez alergenů. Astmatikům proto velmi svědčí pobyty u moře nebo v horských oblastech.

Co je speleoterapie? Vydejte se do jeskyně

V Česku trpí alergiemi, atopickým ekzémem nebo astmatem statisíce dětí. S atopickým ekzémem se potýká až 20 % školáků, s alergiemi asi 30 % a s astmatem 10 %. Příčin je několik: vedle horšího životního prostředí jsou to oslabená imunita, větší citlivost na alergeny či nezdravý životní styl.

Vedle klasických léčebných metod pomáhá dětem v boji s chorobami dlouhodobý pobyt v jeskyni – tzv. speleoterapie. Jedinečné prostředí, které v jeskyni panuje, umí posílit imunitu a děti pak lépe čelí jak své nemoci, tak infektům. Zájem rodičů o tuto formu terapie prudce roste. I proto u jediné krasové vodní jeskyně, která se v Česku využívá pro speleoterapii, v Ostrově u Macochy vzniká léčebna, která pojme trojnásobně více malých dětí s doprovodem než ta původní.

Diagnóza astma: Sportu se dítě vzdát nemusí! Ale za určitých podmínek

Poruchy imunity: alergie, atopický ekzém, astma

Dětí s nejrůznějšími alergiemi, atopickým ekzémem, poruchami imunity a na to navazujícími chronickými stavy je pořád víc a víc. "Kromě negativních dopadů zevního prostředí či stresu ovlivňuje rostoucí čísla také to, že děti byly kvůli covidu poslední dva roky izolované. Přibrzdilo se tak jejich přirozené promořování v dětských kolektivech. Když se pak pravidla uvolnila, potýkali jsme se s vlnou respiračních infektů, z nichž se některé bohužel opakují, a děti prochází z jednoho infektu do druhého několik měsíců po sobě,“ říká MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR.

„Pro takto nemocné děti máme k dispozici řadu léků, ale ideální je léčba komplexní. Se speleoterapií máme výborné zkušenosti. Aby byl efekt dlouhodobý, je třeba, aby se pobyt v jeskyních pravidelně opakoval. To někdy naráží na plnou kapacitu zařízení, která tuto péči poskytují, a také na ochotu a schopnost rodičů malých dětí na několikatýdenní pobyty jezdit,“ popisuje MUDr. Hülleová.

Speleoterapii hradí dětem zdravotní pojišťovny

Speleoterapie v Česku funguje již přes 40 let. Tato terapie je u indikovaných pacientů hrazena ze zdravotního pojištění v plném rozsahu a u dětí do šesti let hradí pojišťovny pobyt v léčebně i jejich doprovodu. 

Od příštího roku se dětem a jejich rodičům otevře nová větší léčebna, a tím další příležitost, jak těmto chorobám úspěšně čelit. Krasová jeskyně v Ostrově u Macochy je nyní v tuzemsku jedinou, která se využívá pro speleoterapii.

"Není volně přístupná veřejnosti, což se odráží mimo jiné na čistotě vnitřního prostředí. Její pozitivní vliv na zdraví dětí uznávají dětští lékaři, alergologové a imunologové a speleoterapii hradí zdravotní pojišťovny. Zájem o pobyt v ní je obrovský, a proto jsme se rozhodli nahradit starou léčebnu novou v blízkosti jeskyně. Zvýší se i kapacita pro pobyt dětí s doprovodem, budeme mít vlastní stravování, na děti čekají i nové procedury jako Kneippův chodník, sauna či bazén se slanou vodou,“ říká MUDr. Kateřina Bednaříková, ředitelka organizace Jihomoravské dětské léčebny.

Děti tráví v jeskyni tři hodiny denně po dobu patnácti dnů. V jeskynním prostředí cvičí, sportují, vše pod dohledem lékařů, fyzioterapeutů a dalších odborníků.

„Z praxe víme, že opakovaný pobyt v jeskyni dokáže děti posílit natolik, že mimo jiné lépe čelí infektům, klesá jejich nemocnost a nemusí tolik užívat antibiotika,“ uvádí primářka dětské léčebny MUDr. Mgr. Hana Zmrzlá.

prim. doc. MUDr. Milan Sova, předseda České aliance proti chronickým respiračním onemocněním 

„Za posledních 50 let významně stoupl výskyt astmatu a alergií. Mezi teorie, proč se tak děje, patří vedle znečištěného prostředí i to, že děti vyrůstají ve sterilním prostředí, nevytvářejí si přirozené protilátky, a jsou tak hypersenzitivní na vnější podněty. Chronická respirační onemocnění typu astma apod. jsou často důsledkem nepodchycených alergií v dětství. Cokoliv, co pomůže posílit schopnost organismu s vlivy prostředí bojovat, a vyhnout se tak pozdějším dopadům na respirační systém, vítáme."

Témata: Zdraví, Děti, Děti a nemoci, Imunita, Atopický ekzém, Alergie, Kašel, Astma, Atopici, citlivost, pobyt, Ostrov u Macochy, Léčebna, Pylová, Kateřina Bednaříková, Dorost, Kortikoid, Předsedkyně, Sova, Onemocnění, Macocha, Hana Zmrzlá, Ilona Hülleová, Lékař, Kneipp, Zdraví na Heureka.cz