Maminka.czKojenec

Jak mě vidí, pane doktore?

Ivana Ašenbrenerová 21.  7.  2010
Jak mě vidí, pane doktore?
Nejste si jistá, zda se vaše miminko vyvíjí tak, jak má? Máte dojem, že vás neslyší, nebo dokonce nevidí? Nebojte se, v rámci preventivních prohlídek určitě vše zjistí dětský lékař.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Paní doktorku jsem sehnala na doporučení své kamarádky. Nedávno se mi narodil první syn a zatím můžu říct, že jsem si nemohla vybrat lépe. A protože jsme měli v rodině sluchovou vadu, bála jsem se, abychom něco nezanedbali,“ vypráví třicetiletá Jana z Příbrami.

V průběhu prvního roku vaše dítě dětský lékař prohlédne celkem 9x, z toho 6x do půl roku. To je poměrně dost, takže pečlivý lékař jistě nepřehlédne případné vývojové odchylky. Maminky (ale samozřejmě i pediatry) zajímá nejvíce to, zda jejich dítě slyší a vidí a jestli se po psychomotorické stránce správně vyvíjí.

Orientační kontrola sluchu

Úplně první kontrola se provádí již v porodnici na novorozeneckém oddělení. „Kontroluje se velikost, tvar, nasedání boltců, zevní zvukovod. Provádí se také orientační zkouška sluchu pomocí přístroje. Jedná se pouze o hrubou orientaci. A samozřejmě je důležitá i rodinná anamnéza.

U té závažné, kdy je v rodině například hluchota, fetální rubeola, novorozenecká žloutenka a jiné, se provádí takzvané vyšetření sluchových evokovaných potenciálů,“ vysvětluje MUDr. Alexandra Vidnerová. Po návratu z porodnice a převzetí do péče vaším dětským lékařem se pak provádějí kontroly při každé systematické prohlídce - a to stav boltců, zvukovodů, pohyb očních bulev.

Od šesti týdnů věku, kdy již novorozenci začínají vnímat zvuk, se sleduje celková reakce dítěte na hluk, na kontakt s lékařem a rodičem. „Systematické prohlídky sluchu se provádějí ve 14 dnech, v 6 týdnech, ve 3., 4., 6., 8., 10., 12. a 18. měsíci, pak ve 3 letech. Později každý lichý rok až do devatenácti let,“ říká lékařka.
V 8 měsících se provádí orientační zkouška sluchu ze vzdálenosti. Lékař při ní stojí za dítětem, které sedí mamince na klíně.

Pomocí pískání a jiných zvuků z obou stran se zkoumá, zda dítě slyší. Zvuk by neměl být příliš hluboký a nesmí mít vibrační složku. Dítě by nemělo vidět zdroj zvuku, který by měl být ve vzdálenosti zhruba 0,5 až 1 metr od dítěte. Další vyšetření sluchu, tzv. audiometrie, se provádí ve 3 letech.

Někdy je bohužel velmi těžké odhalit lehčí sluchovou odchylku a v některých případech si toho rodiče všimnou až ve 2-3 letech.

Odborné vyšetření

„Syn se narodil předčasně a zhruba v deseti měsících nás paní doktorka poslala na odborné vyšetření sluchu. Museli jsme počkat, až Fanda usne, a pak se mu do ucha dala sonda, která vysílala zvuky. Sluch měl naštěstí v pořádku,“ vzpomíná na vyšetření pětatřicetiletá Hanka z Prahy.

V České republice se zatím toto vyšetření metodou tzv. otoakustických emisí (OAE, TEOAE) celoplošně neprovádí, ale řada pracovišť ho už nabízí celkem běžně.
Je to nenáročná metoda a výsledky jsou uspokojivé. Lze ji využívat i u starších dětí.

Vyšetření probíhá ve spánku v tiché místnosti (to aby bylo dítě klidné a nechalo se snáze vyšetřit). Do ucha se vloží sonda, která vysílá zvuky a zároveň zaznamenává tzv. emise (zvukem ze sondy vzniklé odpovědi vnitřního ucha). Nedojde-li k vyvolání emisí, a to se může stát až u třiceti procent dětí, je vhodné vyšetření opakovat nejlépe po čtrnácti dnech, případně po měsíci.

Kontrola zraku

„Naše dcerka měla od tří týdnů neustále zalepené očičko. Paní doktorka nás poslala na oční oddělení, kde jí diagnostikovali vrozenou neprůchodnost slzných kanálků. Několikrát jí provedli průplach a jednou sondáž. Od té doby má pokoj,“ říká maminka Dana.

U nejmenších dětí jsou záněty způsobené vrozenou neprůchodností kanálků či zúžením slzných cest poměrně časté a většinou nezanechávají žádné další problémy.

Nicméně jestli máte v rodině nějaké oční vady, je vhodné, aby bylo miminko již od narození pečlivě sledováno pediatrem a včas odesláno k očnímu specialistovi. Vy sami si můžete všimnout změn na očích - šedavá barva zornic (vrozený šedý zákal), neprůhlednost rohovky (vrozený zelený zákal), šilhání…

Ani „obyčejné“ šilhání byste neměli podceňovat, přestože do jednoho roku se teprve vyvíjí společné vidění oběma očima. V této době je proto šilhání normálním projevem.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Hluchota, Sondáž, Jak, Rodinná anamnéza, Pán, Očičko, OAE, Vid, Normální projev, Rubeola, Příbram, Zelený zákal, První kontrola, Doktor