Maminka.czZdraví

Horečka u kojence – jak správně měřit teplotu? A srážet, nebo ne?

Simona Procházková 8.  1.  2024
Horečka nemusí být nepřítel, v případě nejmenších dětí je ale vždy lepší poradit se s lékařem než podcenit první příznaky závažnější nemoci. Víte, jak správně měřit tělesnou teplotu u novorozenců a kojenců? Lékaři poradí!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tělesná teplota zdravého člověka se pohybuje mezi 36 až 37 °C, nad 37 °C hovoříme o zvýšené teplotě, teprve od 38 °C výše se jedná o horečku. Teplota těla také přirozeně kolísá vlivem okolního prostředí, metabolických procesů uvnitř organismu, rovněž ale i denní doby. Proto pokud měříte teplotu dítěti pozdě odpoledne nebo večer, může tak být vyšší, a to i v případě, že je dítko zcela zdravé.

VIDEO: Teplota u dětí: Jak ji správně změřit a kdy je čas volat lékaře?

Proč vzniká horečka?

Příčinou náhlého zvýšení tělesné teploty je porucha regulace v centrálním nervovém systému. Bývá jedním z prvních příznaků nemoci dítěte a většinou nemoc doprovází. Je ale dobré vědět, že zvýšená teplota ani horečka nejsou samy o sobě nemocí, ale spíše symptomem, kterým organismus dává najevo, že se v něm děje něco neobvyklého. Vedle toho jde již o součást léčebného procesu, protože zvýšením tělesné teploty se tělo brání dalšímu množení virů či bakterií.

„Obecně je zvýšení teploty známkou reakce organismu na nějakou patologickou příčinu, nejčastěji infekci. Organismus sám tedy bojuje. Stejně jako všichni může mít kojenec teplotu kvůli banální viróze, ale u kojence, který je obecně rizikový z hlediska průběhu onemocnění, je zrádné to, že právě horečka může být naopak jediným příznakem i závažného onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Alena Šebková, praktická lékařka pro děti a dorost a předsedkyně OSPDL ČLS JEP (Odborná společnost praktických dětských lékařů České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně).

Horečka u kojenců není nepřítel

Jak se měří teplota u miminek?

Že má vaše miminko horečku, poznáte nejspíše i bez teploměru, a to pouhým pohledem a dotekem. U nejmenších dětí je nejpřesnější a nejkomfortnější metodou měřit tělesnou teplotu v konečníku, a to „šetrným“ plastovým teploměrem zvaným rychloběžka.

Špičku teploměru potřete dětským olejíčkem nebo vazelínou, miminko položte na záda a nožičky lehce přitlačte k bříšku. Teploměr velmi opatrně zasuňte do konečníku asi dva až 2,5 cm a nechte ho na místě až do chvíle, než se měření ukončí. Po každém použití omyjte jeho špičku mýdlem pod tekoucí teplou vodou.

U novorozenců půl stupně dolů

Pamatujte si, že u dítěte od šesti týdnů věku se od naměřené hodnoty musí odečíst půl stupně Celsia. U předškoláků a starších dětí již můžete měřit teplotu klasicky v podpaží. Pozor, digitální teploměry ve tvaru dudlíku nebývají bohužel úplně spolehlivé. Teploměr nechte na místě, dokud se měření skutečně neukončí (zvukový signál). Máte tak jistotu, že naměříte teplotu správně.

Šikovným pomocníkem jsou bezdotykové teploměry, které se rychle a pohodlně používají, a pokud pořídíte kvalitní, jsou poměrně dost přesné. Velmi přesné bývají také moderní ušní teploměry, které k měření využívají infračervený paprsek. Kvůli vyšší pořizovací ceně se ale investovat do nich vyplatí v případě, když je vaše dítě často nemocné a teplotu mu měříte pravidelně.

Zápal plic u dětí: Jak vzniká a je nakažlivý? Tohle jsou jasné příznaky

Kdy s dítětem k lékaři?

„Obecně platí, že kojence s horečkou, tedy tělesnou teplotou vyšší než 38 stupňů, by měl vždy vidět lékař. Do této výše někdy postačí konzultace. Ale vše závisí samozřejmě i na celkovém stavu dítěte, dalších příznacích, epidemiologických souvislostech. A zcela zvláštní kapitolou jsou novorozenci, tedy děti do 28 dnů věku, u nichž jakákoli – i zvýšená – teplota musí být alespoň konzultována s lékařem,“ říká MUDr. Šebková.

Jestliže je teplota skutečně zvýšená, pátrejte po dalších příznacích nemoci: rýmě, kašli, obtížném polykání, častém a dlouhotrvajícím pláči, zvracení, průjmu, neobvyklé čilosti, či naopak apatii. Pozorně dítě sledujte, nenechávejte ho bez dozoru a všímejte si všeho, co vám připadá neobvyklé.

Srážet teplotu, nebo ne? Jaká léčba je správná?

Jelikož je horečka přirozený způsob, kterým tělo bojuje s infekcemi, zvýšenou teplotu nebo horečku není nutné hned srážet. „Zvýšenou teplotu nesrážíme, tlumili bychom vlastní obranné mechanismy organismu. Dosud se za hranici srážení považovala teplota v podpaží nad 38 stupňů. Obecně začíná být jiný přístup, já osobně doporučuji srážet horečku nad zhruba 38 a půl stupně, pokud do této výše dítě teplotu dobře snáší,“ doporučuje MUDr. Šebková.

V případě kojenců pediatři doporučují podávat malému pacientovi jak paracetamol, tak ibuprofen ve formě čípků či sirupů, přičemž o dávkách by měli být rodiče poučeni lékařem. Dříve se doporučovalo střídání těchto dvou látek, dnes se od tohoto postupu upouští. Doporučuje se zvolit si jeden lék a kombinovat ho případně s fyzikálním srážením teploty (vlažné! obklady a zábaly, omývání tělíčka děťátka vlažnou vodou).

Má to vše svá pravidla, abyste dítěti pomohli, nikoli ublížili, tudíž porada s lékařem je vždy nutná. Ve střehu je potřeba být v případě, že horečka neklesá nebo se pohybuje nad 40 stupňů. „Zejména v kojeneckém věku horečka rychle vystoupá ke 40 stupňům a může být provázena křečemi. Teplota nad 41 stupňů je pro dítě nebezpečná, a může ho dokonce ohrozit na životě,“ zdůrazňuje MUDr. Petr Karger.
 

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Miminko, Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, odsávačka, fyzika, Střeh, Teplota, Předsedkyně, Organismus, Horečka, Dorost, Tělesná teplota, Evan, Petr Karger, Lékař, Množení, Teploměr, Zvýšená teplota, ČLS JEP, Šebková, Zdraví na Heureka.cz