Maminka.czVánoce

Jak mít opravdu šťastné rodinné Vánoce? Někdy je to fuška, ale víme, jak na to!

Simona Procházková 18.  12.  2022
Každý rok sníte o tom, jak si o svátcích vychutnáte zasloužený odpočinek, klid a pohodu v kruhu svých nejbližších, jenže nakonec to obvykle dopadne trochu jinak? Pohltí vás stres, že nestíháte, nepovede se polévka nebo začnou děti trucovat a zbytečně „se chytnete“ s partnerem kvůli stromečku, který není podle vašich představ, nebo nepořádku v nablýskaném obýváku? Psychologové radí, jak na to letos vyzrát a užít si Vánoce s rodinou podle svých představ.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle odborníků na rodinné a partnerské vztahy, klinických psychologů a koučů je naprostým základem pro to, aby vaše Vánoce proběhly ve všeobecné harmonii, pohodě a dobré náladě, nedávat si žádné cíle, nenechat se vystresovat zbytečnostmi a vyvarovat se nereálných očekávání. Jenže jak to dokázat? Zeptá se zcela oprávněně snad každá máma, která touží po naprosto dokonalých svátcích.

VIDEO: Láska nebeská: 7 věcí, které jste o filmu nevěděli

Partner (zdrží se se sousedem při veledůležitém pokecu o fotbale a zapomene koupit kapra), děti (rozbijí sadu skleněných ozdob po prababičce) i příbuzní (neočekávaně dorazí tchyně, pohádáte se s neurotickou tetičkou apod.) vás jednoduše mohou překvapit, vykolejit, narušit vaše dlouho plánované okamžiky.

Zakažte si proto představy a fantazírování o tom, jak by svátky měly být, abyste byli spokojeni a šťastni. Vždycky se totiž může cokoli pokazit či změnit a mnohdy k tomu stačí jen maličkost. Takže co s tím, aby slavnostní a přátelská nálada ve vaší domácnosti vydržela déle než pár hodin?

Komunikujte a vysvětlujte

Nejen před Vánoci, ale i před každým svátkem, rodinnou oslavou nebo jinou společnou akcí si na rovinu promluvte s rodiči, prarodiči, potomky i švagry a švagrovými o svých představách, přáních i obavách. To stejné chtějte slyšet od ostatních – jak si představují ideálně strávené Vánoce? Kdy se všichni potkáte a kde. S kým byste chtěli sedět u štědrovečerní tabule.

A otázek je spousta: Jak dlouhá by měla být návštěva na Štědrý den dopoledne spojená se svařáčkem a vzájemným popřáním si? Která jídla rozhodně nesmí o svátcích chybět? Jaké zvyky budeme dodržovat? Bez čeho se snadno obejdeme a není třeba si tím lámat hlavu? Jaký je rozpočet na dárky? Jak si rozdělit povinnosti a veškeré přípravné práce? Jaká budou platit pravidla pro sledování televize nebo hraní videoher, kdy budou mít děti večerku?

Jak zvládnout Vánoce v sešívané rodině? Známe to na vlastní kůži

Věnujte se věcem, které vám dělají radost

Kromě pracovních úkolů a povinností spojených s úklidem, pečením cukroví, vařením, sháněním a balením dárků se snažte udělat si každý den aspoň malou radost. Půlhodinu denně například věnujte cvičení jógy, zajděte si na masáž, pořiďte si novou ozdobu na stromeček nebo rudou rtěnku.

Místo žehlení si sedněte s hrnkem horkého čaje k oblíbené knížce, uvařte punč do termosky a zajděte navštívit sousedku nebo kamarádku. Vánoce vás tak zastihnou v mnohem lepším a pozitivnějším rozpoložení.

Vytvářejte a udržujte rodinné tradice

Že žádné nemáte? Vybudujte si své vlastní, bez kterých se vaše Vánoce neobejdou, všichni se na ně budou těšit. Společné hraní her, sledování oblíbených pohádek, pouštění lodiček se svíčkami po vodě, štědrodenní procházka do lesa, kdy donesete kaštany nebo jablíčka pro zvířátka, nebo návštěva půlnoční mše, to vše posiluje vzájemné pouto, pocit blízkosti a rodinnou soudržnost. Obzvláště menší děti rituály zbožňují a potřebují. A když ty starší remcají a vzdorují, stačí zdvořile a mile vyslovit své přání: „Je pro mě velmi důležité, abychom tyto věci dělali společně, a sdíleli tak své prožitky. Na oplátku se k vám zase já přidám v tom, co budete chtít dělat vy, ano?“

Jaké zvyky a tradice dodržujete na Štědrý den? Tady jsou ty nejoblíbenější, zkuste je zavést i u vás doma

Předvídejte potíže, předcházejte konfliktům

Velká rodinná setkání s širokým příbuzenstvem, často v kombinaci s popíjením alkoholu, občas končí zbytečnými hádkami, výčitkami a celkově nepříjemnými vzpomínkami. Pokuste se proto zapamatovat si minulé rodinné konflikty, abyste je předvídali a pokusili se je odvrátit.

Vyvarujte se „rozbuškových“ témat, která spolehlivě vyvolávají rozdílné názory a bojovné postoje zúčastněných (jednoznačně jde mj. o politiku a metody výchovy ratolestí). Pokud se přistihnete, že máte nutkání říct něco, co by mohlo vyznít kriticky, negativně nebo příliš vyzývavě, odejděte raději na chvíli pryč z místnosti. S lidmi, se kterými jste měli neshody už dříve nebo se zkrátka vzájemně „nemusíte“, se snažte trávit co nejméně času nebo se bavte jen v „neutrální“ rovině.

Nechte ostatní rozhodovat

Alespoň o věcech z vašeho pohledu „menšího významu". Například? Polévka ano, nebo ne? Kapr, nebo losos? Budou moct děti výjimečně ponocovat? Jakou stolní hru budeme hrát? Na jakou štědrovečerní pohádku se budeme dívat? Pokud očekáváte, že alkohol přispěje ke konfliktům mezi přítomnými, můžete omezit nabídku nebo požádat, aby návštěva, kterou hostíte u vás doma, byla tentokrát bez alkoholu.

Manuál pro unavené mámy: Co můžete letos o adventu konečně udělat jinak?

Můžete to obrátit v žert, například: „Děláme Suchý prosinec, abychom se odlišili. V únoru už budeme mít splněno.“ Nebo jednoduše řekněte: „Ocenili bychom, kdyby se u nás dnes nepil alkohol.“
Čekáte prarodiče, kamarády pubertálních dětí nebo přátele se třemi ratolestmi? Určitě si předem rozmyslete, jak vyřešíte a uspořádáte spaní a kam je uložíte.

Témata: Rodina, Rodina a vztahy, Rodina a vy, svátek, Vánoce, Vánoce 2022, Alkohol, Advent, zvyky, procházka, pouto, Stres, Zasloužený odpočinek, Hraní her, Láska nebeský, Dárek, Návštěva, Rybí polévka, Představa, Polévka, Fuška, Stromeček, Suchý