Maminka.czRodina a vy

Jak moc je pro vás širší rodina důležitá? Názory čtyř žen

Martina Machová 26.  5.  2018
Zeptali jsme se čtyř maminek, zda je pro ně širší rodina důležitá a jaký pro ně mají význam vztahy, které v široké rodině panují. A jak to máte vy; potřebujete mít kolem sebe pratety a strýce z druhého kolena?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Přítel vás může mít rád pro vaši inteligenci, milenka pro váš půvab, ale rodina vás miluje bez důvodu... A přece vás může rozhněvat jako žádná jiná lidská skupina,“ napsal kdysi francouzský spisovatel André Maurois. A jak je to u vás? Jste spokojenější, když váš rodinný život vyplňuje pouze partner s dětmi a jedním či dvěma prarodiči, anebo jste příznivci „velké rodiny“ – početných oslav, hromadných obědů, návštěv tetiček z druhého kolena a třeba i nezištných brigád u bratrance z konce světa?

V posledních letech se zdá, že význam manželství a rodiny, zvláště té širší, upadá. Jsme nezávislí a samostatní, což je skvělé, ale zároveň přibývá lidí, kteří se i ve velkém městě mezi tisíci lidmi cítí právem osamělí, opuštění, bez zázemí a lásky…

Chtěla bych třetí dítě. Rodina si myslí, že jsem se zbláznila

Je širší rodina důležitá? Obejdete se bez ní?

Jana (37 let, 2 puberťáci): No, popravdě jsem byla dlouhou dobu ráda, že tchyně i celá manželova rodina bydlí daleko. Moc jsme si nerozuměly. Já jsem holka ze sídliště a ona ze vsi, a tak to mezi námi jiskřilo a občas i „hořelo“, až bylo dusno v celé široké rodině. To trvalo dlouhých 13 let! Pak tchyně vážně onemocněla a mně zemřela maminka a někdy v té době jsme k sobě našly cestu. Zpětně je mi líto, že se nám to nepodařilo mnohem dřív. Holky mohly vyrůstat v chumlu bratranců a sestřenic a manžel mohl být šťastnější, protože i když to nepřiznal, vím, že mu jeho rodina chyběla.

Tchyně měří dvojím metrem. Mé děti jsou pro ni až na druhém místě

Zdenka (31 let, 2 školáci a 1 batole): Jsem ze tří dětí, tří sester, které se šíleně milují a občas i šíleně nesnáší. Ale i tak si vůbec neumím představit, že bych se s Barčou a Evou a jejich rodinami nestýkala! Pochopitelně, že není vše vždy ideální, zvlášť když se o něco popere kupa našeho početného potomstva. Ale i tak si život bez velké rodiny neumím představit, a že vím, o čem mluvím! Manžel se se svou rodinou nestýká, úplně se rozpadla, a zvlášť bratr, který před problémy v rodině utekl ani ne ve 20 letech do ciziny, mu moc chybí.

Klepněte pro větší obrázek

Judita (46 let, 2 dospělé děti): Syny už mám dospělé, ale mladší stále bydlí doma, i když ho moc často nevídám, doma se jen vyspí, nají, prohodí pár slov a zase je v bytě prázdno. S manželem už roky nejsem a přítele nemám. A nemám ani rodiče, oba už zemřeli a s bratrem se příliš nestýkáme. I přestože mám vcelku velký okruh blízkých přátel, tak mi rodina chybí. Jak se říká: „Krev není voda.“ I proto jsem nedávno kontaktovala maminčinu mladší sestru a její děti. K mému překvapení byli příbuzní z mého telefonátu a později i návštěvy nadšení! To jsem opravdu nečekala! Nebudu zastírat, že jsem nyní moc šťastná, že mi aspoň malý kousek rodiny zbyl.

S mámou nevycházíme. Neustále mi zasahuje do života

Veronika (27, 1 batole): Mám skvělého přítele, hodné rodiče, se kterými vcelku vycházím, a myslím, že to úplně stačí. Z mé zkušenosti platí snad v každé oblasti lidského života: „Čím víc lidí, tím víc problémů.“ A já problémy v životě nevyhledávám. Mám skvělý domov a to mi ke spokojenosti naprosto stačí.

Dívka si fotila selfie každý den dlouhých osm let

Manželce po porodu zůstala velká nadváha. Nechce s tím nic dělat
Spor o hlídání dítěte: Já nechci tchyni, manžel zase chůvu
Babičky mají rozmazlovat, ale tchyně to opravdu přehání
Témata: Láska a vztahy, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vy, Vaše příběhy, názor, Blízký přítel, Přítel, Rodinný život, Velká rodina, Široká rodina, Sir, Lidský život, Sídliště, Jak, Malý kousek, Velký okruh, Dlouhá doba, Velké město, Kupa, Pár slov, Maminka, Význam, Skvělý přítel, Moc