Maminka.czZdraví

Jak na bolesti zad v těhotenství

Reklama 10.  7.  2019
Konec těhotenství je náročný pro spoustu budoucích maminek. Jedním z velkých problémů třetího trimestru jsou třeba bolesti zad. Se zvětšujícím se bříškem se totiž objevují stále častěji. Poradíme vám, jak si ulevit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hlídejte si držení těla

Kontrolujte si správný postoj během dne.  Zejména pokud pracujete v kanceláři, nastudujte si zásady správného sezení u počítače a nezapomeňte si dělat pravidelné přestávky. Co nejčastěji vstávejte od stolu a jděte se projít – navštivte třeba kolegu z jiného oddělení, místo, abyste mu posílaly mail.

Spěte zdravě

V těhotenství je víc než kdy jindy nutné dbát na dostatek kvalitního spánku. Spěte minimálně 8 hodin každou noc. Skvěle vás ale osvěží i půl hodiny odpoledne. Pořiďte si kvalitní matraci a ložnici si zařiďte tak, aby vám v ní bylo hezky a vaše mysl se v ní jednoduše naladila na klid a odpočinek. Víte, jaká poloha při spánku je pro vás a vaše miminko nejlepší? Přečtěte si v dalším článku.

Hýbejte se pravidelně

V pokročilém stadiu těhotenství je těžší než kdykoliv předtím donutit se ke cvičení. Myslete ale na to, že pravidelný pohyb vám od bolesti pomůže nejvíce. Zkuste si najít takovou aktivitu, která vás bude bavit a nebudete se do ní muset nutit. Co třeba těhotenská jóga, procházky nebo plavání?

Klepněte pro větší obrázek

Odpočiňte si

Domácnost, další malé děti, partner, práce. Máte toho zkrátka hodně. V kolotoči denních povinností ale nesmíte zapomínat na sebe! Ne nadarmo se říká, že spokojená matka = spokojené dítě. Vyhraďte si každý den chvilku na osobní relaxaci. Přečtěte si knížku, pusťte si oblíbenou muziku, malujte, podívejte se na seriál nebo jen tak lenošte. Nedělat vůbec nic je totiž občas nejzdravější. Investujte do pomůcek, které vám uleví od bolavých zad. Ideální je třeba bederník, kterým si bolavá záda podložíte a získáte tak oporu. 

Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz