Maminka.czZdraví

Jak na psychogenní zácpu

Kateřina Černá 11.  3.  2011
Jak na psychogenní zácpu
Není zácpa jako zácpa. Jedna může mít fyziologickou příčinu, jiná je odvozena od psychiky. Jak to poznat? Pokud má vaše dítě stolici málo často, je navíc velmi tuhá a kakání dítko evidentně bolí, je určitě vhodné navštívit lékaře. Ten určí příčinu a navrhne i způsob léčby. V případě, že se jedná o psychogenní zácpu však spíše než léky pomůže psycholog.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak psychogenní zácpa vzniká?

Obvykle se projeví mezi druhým a pátým rokem. Většinou postihne dítě, které již zvládalo chození na nočníček nebo na záchod. Najednou však kakat odmítá, případně u něj pláče a vykakat se mu stejně nepodaří. Čím je to způsobeno? Příčina není vždy přesně definovatelná a může pramenit z „banálního“ problému.

Například dítě odjede k babičce, kde se jeho jídelní i vyměšovací systém naruší oproti běžné rutinně a dítě nejde delší dobu na záchod. Jakmile však stolici nějakou dobu zadržuje, může být pak kakání velmi nepříjemné až bolestivé. Dítě si velmi snadno spojí tuto nepříjemnou bolest s vyměšováním a kakání se začne vyhýbat, co to jen jde. Stává se také, že se dítěti udělá prasklinka na konečníku, která u kakání bolí a opět je problém na světe.

Co mohou rodiče pro zlepšení situace udělat?

Určitě je vhodné navštívit psychologa, který vám s řešením problému pomůže. Spoustu věcí však můžete vyzkoušet i sami. V prvé řadě je třeba postarat se o to, aby stolice dítěte byla co nejřidší a tím se zamezilo bolestivému kakání. K tomu pomáhá úprava stravy či po konzultaci s lékařem i nějaké léky, případně homeopatika. Dítě by mělo hodně pít a jíst velké množství vlákniny ve formě ovoce či zeleniny. Mnohdy pomáhají hrušky, sušené švestky či džusy z těchto druhů ovoce. Doporučuje se také hodně zakysaných mléčných výrobků a přidávání lněného semínka do jídla či nápojů. Naopak nevhodná je čokoláda či černý čaj, které mohou mít zadržovací účinky. Aby se předcházelo bolestivým prasklinkám na zadečku, je dobré ho mazat. Speciální mastičky vám doporučí v lékárně, mnohým se osvědčil například gel z dubové kůry.

Kromě úpravy stravy a mazání zadečku můžete dítěti pomoci i psychickou podporou. Dítě se bojí bolesti, a proto podporu svých rodičů potřebuje. Snažte se dítěti udělat pohodovou atmosféru a pomoci mu najít způsob, jakým je kakání pro něj nejpřijatelnější. Pokud dítě opravdu trpí dlouhodobou psychogenní zácpou, je lepší ustoupit a nechat ho kakat například místo do záchodu na noviny nebo do vany. V této fázi bývá většinou nejdůležitější, aby se vůbec vykakalo.

Postupem času je samozřejmě třeba, aby dítě zvládlo vyměšování na záchod, ale k tomu je třeba čas a trpělivost. Když se dítě bojí špatného snu, také ho chytnete za ruku, pohladíte a počkáte s ním, než usne. Stejně tak, pokud se bojí kakání, určitě mu pomůže, když s ním budete u toho sedět a povídat si s ním. Mnohdy je dobré dítěti nějak odvést pozornost, právě zmíněným povídáním nebo například obrázkovou knížkou. Dítě se tak uvolní a možná se dočkáte výsledku.

Výchovnou klasikou, kterou lze uplatnit i tady, jsou odměny, a to jak materiálního charakteru, tak sociální, jak o je úsměv, pochvala, atd. Určitě dítě za zadržování stolice netrestejte. Už takhle se tím velmi trápí a je ve stresu, trestem nebo nadávkami byste situaci ještě zhoršili.

Může nastat i situace, kdy dítě zjistí, že může s rodiči skrze svou zácpu manipulovat. Riziko je zejména u neuváženého používání odměn. Projev vzdoru a manipulace ve formě zácpy je však poměrně vzácným jevem a může ho diagnostikovat pouze psycholog. Pokud vaše dítě trpí psychogenní zácpou, zacházejte s ním jak s dítětem, které má trápení a má z něčeho strach.

Témata: Zdraví, Speciální mast, Jak, Nadávka, Zac, Banální problém, Prasklinka, Zdraví na Heureka.cz