Maminka.czRozhovor

Jak na rodinné finance? Neřešte jen čísla a přemýšlejte dopředu

Simona Procházková 8.  9.  2021
„Prioritou je poskytnout klientům odborné zázemí a komplexní řešení jejich aktuálních finančních potřeb,“ říká Bc. Pavlína Vysloužilová, EFA, finanční specialistka, majitelka poradenské kanceláře společnosti Partners a také maminka třech dětí. Jaké jsou její rady a doporučení a co ještě (nejen o sobě) prozradila?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jste zkušená vrcholová manažerka a finanční poradkyně, co vás na vaší profesi baví a zajímá ze všeho nejvíce?

Mě osobně nejvíce baví rozmanitost práce. Každý den je jiný, potkávám se s novými zajímavými lidmi a současně pozoruji velké posuny u dlouhodobých klientů. Moje práce mě nutí se stále učit, mít přehled, co se děje, zdokonalovat se a posouvat se dál nejen odborně, ale i osobnostně.

Máte zřejmě ráda výzvy a nové zkušenosti?

Ano. Baví mě zdolávat překážky a finance mi k tomu přijdou jako stvořené. Krásné na tom je, že svojí prací pomáhám lidem splnit si své sny, například bezpečně zafinancovat bydlení, žít kvalitnější život bez stresu ze zbytečných a nákladných půjček a podobně. To, že lidem například pomohu ušetřit peníze na zbytečných poplatcích, beru jako samozřejmost. Za největší přidanou hodnotu považuji dlouhodobou spolupráci a komplexní službu. S klienty probírám jejich stávající finanční situaci a všechny budoucí plány, představy o ideálním životě, až následně hledám produkty napříč trhem, které jim pomohou jejich plánů dosáhnout co nejdříve a bezpečně. Rozhodně do financování zohledňuji plány týkající se založení rodiny a předpokládanou délku rodičovské dovolené. Pokles příjmu a zvýšení výdajů na miminko hrají v rozpočtu významnou roli.

Jak se vám daří časově náročné povolání ladit s péčí o rodinu? Zvládáte si udržet dost prostoru pro osobní život, vlastní zájmy, výlety s dětmi a podobně?

Ze začátku jsem s tím hodně bojovala. Možná víc s předsudky sebe samé i ostatních než s časem. Nakonec jsem si uvědomila, že život je třeba si užít a já mám to štěstí, že dělám práci, která mě obrovsky baví, takže je to jen o organizaci. Snažím se maximum věcí delegovat a díky skvělému týmu v kanceláři nám to funguje. Dlouhodobě využívám blokové plánování diáře, díky tomu mi mohou asistentky domlouvat schůzky s klienty napřímo, bez konzultace se mnou. Dále využívám spoustu pomocných nástrojů k organizaci práce. Maximum věcí s klienty realizujeme online, abychom všem šetřili čas.   

Máte velkou rodinu, jste maminkou třech dětí, jak u nich od malička podporujete a rozvíjíte finanční gramotnost? Jakým způsobem je učíte přistupovat k penězům?

Naše dcery jsou ještě hodně malé Nela má šest let, Julii je pět a Violce jeden rok. Každá má svoji pokladničku, kam si dávají penízky, které dostanou k narozeninám. Když chtějí koupit něco nadstandardního, musejí si přispět z pokladničky. Na výlety dostanou 20 až 100 korun, které mohou utratit nebo si ušetřit. Momentálně si s nimi hodně povídáme o tom, kde se peníze berou, jak se vydělávají, kde se ukládají, investují a podobně Pochopitelně vhodnou formou vzhledem k jejich věku. 

I více než 5000 korun: Výdaje na školáky jsou vysoké. A rodiče se bojí dalšího zavření škol

Jak podle vašich zkušeností poznat dobrého a důvěryhodného finančního poradce? A před čím se případně mít na pozoru?

Předejít špatné volbě finančního poradce lze díky doporučení, kdy například kamarádi mají již s poradcem dobrou zkušenost, avšak i toto nemusí být záruka kvality. Dále doporučuji ověřit si odbornost a vzdělání poradce, zjistit si bližší informace o firmě, kterou zastupuje, a jejích kvalitách. Nakonec vždy rozhodnou sympatie a „selský rozum“. Zkrátka když vám někdo nesedí, tak si to upřímně řekněte namísto výmluv. K poradci byste měli mít vždy plnou důvěru a nic mu nezatajovat, jinak vám nemůže dobře poradit. 

Jakých chyb, omylů a přešlapů se lidé dopouštějí nejčastěji, pokud jde o sféru osobních a rodinných financí? A na co vy sama, jako odborník, kladete největší důraz?

Lidé se zaměřují jen na čísla a dnešní situaci. Rozhodují se impulsivně. Nedívají se dostatečně dopředu, jaký vliv bude mít dnešní rozhodnutí na splnění budoucích plánů. Radí se s „nevhodnými“ lidmi, jako jsou rodiče, kamarádi, kolegové v práci, kteří nemají žádné odborné znalosti. Obecně lidé nemají dostatek objektivních informací, a když je mají, tak jim chybí dostatek odborných znalostí, jak s těmito informacemi naložit. Dobrý finanční poradce přináší nadhled, upozorní na všechna rizika, která mohou nastat, a navrhne řešení, jak případné rizikové situace řešit. 

Dnešní doba přináší nové možnosti, ale také problémy a rizika. Mnoho lidí přišlo o své příjmy, utratilo úspory. Jaká je situace na trhu s úvěry a půjčkami? Podle čeho poznat, která bude pro mě nebo moji rodinu nejvýhodnější?

Lidé si stále více půjčují, je to až neuvěřitelné, jak odvážní jsou třeba s hypotékami. Neexistuje jeden nejvýhodnější úvěr. Kdyby tomu tak bylo, tak nemám práci. Opět se vracím ke komplexnosti, záleží na příjmech klienta, stávajících závazcích a budoucích plánech, podle toho je třeba vybrat nejvhodnější typ úvěru. Tím to ale nekončí. Dále je třeba zvolit vhodnou splatnost, možnosti předčasného splacení a tak dále. K úvěru by si lidé vždy měli být schopni ještě tvořit rezervu – spořit pro „strýčka příhodu“. Současně lze naspořené prostředky využít k předčasnému splacení úvěru. Pokud nemají dostatek naspořených peněz, měli by mít sjednáno i kvalitní pojištění na krytí vážných zdravotních rizik. My, díky dlouhodobému servisu, klientům pomáháme se vším i s plněním z pojistek, žádostmi o předčasné splacení úvěru i aktualizacemi pojištění majetku a aut.

V současnosti možná více lidí řeší rovněž možnosti spoření. Jaké typy spoření se aktuálně nejvíc vyplatí? A jaké existují možnosti, jak výhodně spořit dětem?

Záleží na objemu peněz, jestli se jedná o pravidelné spoření, nebo jednorázovou částku a za jak dlouho budete peníze potřebovat. Co se týká spoření na stáří, určitě doporučuji využít doplňkové penzijní spoření se státním příspěvkem a možností příspěvku od zaměstnavatele. Na všechny časové horizonty dva a více let je vhodné využít v odpovídajícím poměru investiční nástroje, jako jsou podílové fondy, akcie, dluhopisy, ETF fondy, nemovitosti... Pro konzervativní klienty je tu stále možnost stavebního spoření se státní podporou, jen pozor na vázací dobu 6 let. 

Nakonec bych se ráda zeptala na vaše zkušenosti a postřehy z natáčení televizního pořadu Krotitelé dluhů, který poběží od září na České televizi. Co jste si z natáčení odnesla?

Účast v pořadu Krotitelé dluhů byla pro mě velkou zkušeností a jsem ráda, že Partners se na projektech, které zvyšují finanční gramotnost široké veřejnosti, podílí. Jedná se o sérii reálných příběhů běžných lidí i podnikatelů, kteří se dostali do velmi tíživé finanční situace, a letos bylo vše náročnější kvůli omezením a restrikcím spojených s covid-19. Banky téměř ze dne na den přestaly poskytovat úvěry lidem s určitým povoláním. Lidé ze dne na den byli bez příjmu, podpory od státu dostali téměř až s ročním zpožděním. Jiní na ně nedosáhli. Jeden z příběhů, který jsem řešila, byl o paní se dvěma malými dětmi, které náhle zemřel manžel. Dědictví již bylo vyřešeno a najednou vyplavaly na povrch úvěry, o kterých nikdo nevěděl. Co teď? V pořadu zazní mnoho praktických finančních a právních rad pro běžné spotřebitele i podnikatele.


 


 

Témata: Rozhovor, Rodina, Rodina a vy, Peníze, Finance, Hypotéka, Spoření, dědictví, baňky, Předsudky, Finanční poradce, strýc, Úvěr, Objektiv, Česká televize, EFA, Klient, Objem, Největší důraz, Rada, Partners, Nemovitost, Kryt