Maminka.czVáš domov

Jak na voňavou domácnost? Máme pro vás 6 osvědčených tipů

redakce 4.  10.  2022
Zrovna vytřená podlaha, rozkvetlé květiny ve váze, nebo čerstvě upečený štrůdl. Každá z těchto maličkostí provoní byt nezaměnitelným aroma, které ale nevydrží dlouho. Vůně přitom mají vliv na to, jak se v místnosti cítíme. Jak provonět domácnost, aby se vaše rodina cítila dobře a hosté se rádi vraceli? Poradíme vám.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každá domácnost je jiná a stejně tak i jinak voní. Na pohled mohou třeba vypadat identicky, nikdy ale nebudou mít totožné aroma. Typická vůně domova je totiž u každé rodiny jiná a vždy velmi specifická. Vliv na to má zařízení domácnosti jako jsou koberce, látkové sedačky a závěsy, množství zeleně, přítomnost domácího mazlíčka, používané čisticí prostředky a řada dalších faktorů. Pokud chcete charakteristickou vůni domácnosti změnit, je to snadné. Vybrat si můžete z několika možností.

Bytový parfém

Velmi rychlý a praktický způsob provonění celého bytu představuje tzv. parfém do domácnosti. Na rozdíl od klasického spreje z drogerie bývá jeho složení bez podpůrných chemikálií a díky obsahu esenciálních olejů je jeho efekt dlouhodobější. Někdy bývá zaměřený na konkrétní efekt, třeba pročištění vzduchu, povzbuzení či uvolnění.

Difuzér

Existuje v různých variantách a provedeních. Tyčinkový difuzér obsahuje skleničky s voňavou náplní, do které se umisťují tyčinky z ratanu nebo bambusu. Ty nasáknou vonnou esenci a postupně ji uvolňují. Aroma se dá regulovat pomocí počtu tyčinek ve skleničce. Na podobném principu fungují také porcelánové difuzéry, ale místo tyčinek uvolňují vůni samovolným odpařováním. Elektrické difuzéry zase v pravidelných intervalech rozstřikují po místnosti voňavou mlhu.

Aromalampa

Funguje na principu odpařování esenciálních olejů nakapaných do malého množství vody, kterou ohřívá plamen svíčky. Lampa by měla mít dostatečně hlubokou nádobu pro odpařování vody položenou co nejvýše nad plamenem svíčky, aby voda v odpařovači byla stále teplá, ale ne vařící. Do misky s vodou pak stačí nakapat 5–7 kapek vybraného éterického oleje, který provoní celou místnost. Konkrétní vůni můžete vybírat podle účinků. Při výběru silice dávejte přednost 100 % přírodním. Syntetické sice voní podobně, ale nemají žádnou biologickou aktivitu, takže na naše smysly nijak nepůsobí.

Vonné tyčinky

Vonné tyčinky nechte doutnat ve speciálním stojánku nebo zapíchnuté do nádoby s pískem, čímž si vytvoříte nejen funkční, ale i dekorativní prvek. Pozor na výběr konkrétní vůně, tyčinky mívají velmi výrazné aroma, takže nezapalujte najednou víc než jednu. Příliš intenzivní aroma by mohlo vést až ke kašli či pocitu nevolnosti. Některé druhy vůní mohou také ulpívat na věcech v místnosti ještě dlouho poté, co dohoří.

Vonná svíčka

Velmi oblíbený způsob provonění bytu zejména v zimě nebo za deštivého počasí, kdy díky aroma a tlumenému světlu, které zapálené svíčky vytvářejí, získáte velice příjemnou, poklidnou atmosféru. Vyrábějí se v nejrůznějších velikostech, barvách a tvarech a také dekorativní, zdobené například kořením nebo květinami. Mají také různé výdrže hoření. Jen pozor, pokud máte doma děti, dbejte na dostatečnou vzdálenost svíček od hořlavých materiálů v místnosti.

Potpourri

Francouzský výraz pro „všehochuť“ označuje směs sušených květů, lístků, koření a dřevin naaranžovanou v ozdobné misce. Ta představuje jednoduchý a velmi elegantní způsob, jak provonět byt či šatník, a ještě tak vytvořit zajímavou interiérovou dekoraci. Některé prodávané směsi mohou být laděné do určité barvy, což oceníte, zejména pokud máte místnost zařízenou v jednom odstínu nebo když naopak chcete potpourri použít jako kontrastní ozdobný prvek. Konkrétní směs můžete volit i podle obsahu použitých surovin. V kuchyni vynikne potpourri tvořené ořechy, sušeným ovocem, kořením, přičemž konkrétní aranžmá může korespondovat i s aktuálním ročním obdobím. Pokud vůně přírodního potpourri již vyprchala, můžete do vzniklé směsi pro zintenzivnění aroma nakapat esenciální olej.

Témata: Rodina, Jak na to, Domácnost, Váš domov, vůně, Nákupní tipy, květiny, Štrůdl, Dom, Podlaha, Prvek, Byt, Místnost, Aróma, Svíčka