Maminka.czHlídání dětí

Kdo pohlídá moje dítě? Na co dávat pozor, když hledáte chůvu!

Simona Procházková 17.  8.  2018
Jednoho dne ta chvíle nastane a vy budete muset řešit nerudovskou otázku „kam s ním“. Nechat úplně poprvé své zlatíčko s někým „cizím“ není lehké, o tom ví své každá máma. Máme pro vás pár rad a tipů, kde hledat paní na hlídání a podle čeho se rozhodovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Musíte neodkladně k lékaři, chcete se vrátit do práce alespoň na částečný úvazek, potřebujete vyřídit pár záležitostí v bance nebo si prostě toužíte chvíli odpočinout a vyrazit do bazénu nebo cvičit. Babičky nejsou zrovna po ruce, ochotná sousedka také není k dispozici, a tak přichází na řadu náročná procedura, kde a jak objevit zodpovědnou, spolehlivou a zkušenou „Mary Poppins“, které se nebudete bát svěřit to nejcennější, co máte, svého potomka.

Právo na vlastní čas

Nejde o žádný rozmar ani luxus! Otázka hlídání je v současné době velmi aktuální. Spousta maminek se chce (nebo ji k tomu finanční či jiné okolnosti nutí) vrátit do zaměstnání dříve, než jejich ratolest oslaví třetí narozeniny a nastoupí do mateřské školy (což ale dnes také není úplně jisté, všichni víme, jak jsou školky přeplněné a zdaleka nepřijímají každého zájemce), některé ženy zase využijí mateřskou dovolenou k tomu, aby rozjely vlastní podnikání, nebo se prostě chtějí alespoň jednou týdně věnovat pár hodin sobě, svému vzdělávání nebo pohybu.

Vyšla nová Maminka! Velký rozhovor s Lejlou Abbasovou a dárek navrch

A není na tom nic špatného! Nehledě na to, že často nemáte v zaměstnání své místo „jisté“, pokud zůstanete s malým dítětem pár let doma. Pak vám nezbývá nic jiného než začít s průzkumem „trhu“. Je lepší variantou obrátit se na profesionální zprostředkovatelskou agenturu, nebo dát na doporučení kamarádky nebo známé? Určitě se poptejte ve svém okolí, myslete ale na to, že pokud například vaše kolegyně byla spokojena s jednou konkrétní „hlídací paní“ a vřele vám ji doporučí, vy si s ní naprosto nemusíte sednout.

Jste skutečně připravena?

Pokud jste se rozhodla, nedejte se zviklat případnými negativními reakcemi okolí a v žádném případě si nenechte vnutit názor, že když si najdete na pár hodin „hlídačku“, své dítě nějak ošidíte nebo mu ublížíte. Naopak, může mu dost prospět, když se naučí komunikovat také s jinými lidmi, než jsou rodiče. A ruku na srdce, mnohem důležitější je, jak smysluplně naplníte čas, který se svým prckem trávíte spolu, než to, jestli se od něj neodtrhnete dvacet čtyři hodin denně.

Babička, sousedka, nebo chůva? Kdo hlídá vaše dítě?

Ze všeho nejdříve si ale odpovězte na otázku, jestli jste psychicky připravena dítě na nějakou dobu opustit a předat plnou odpovědnost další osobě? I když je to vaše volba, může to být náročná situace. V jakém věku je nejvhodnější čas si chůvu pořídit? Podle názoru psychologů je nejlepší začít s občasným hlídáním co nejdříve po narození miminka a začlenit chůvu plynule a přirozeně do kruhu rodiny. Půlroční dítě už totiž začíná rozlišovat lidi kolem sebe na “svoje“ a “cizí“, a když ho pak necháte samotné s neznámou osobou, může prožívat separační úzkost.

Spor o hlídání dítěte: Já nechci tchyni, manžel zase chůvu

Babičku, sousedku, nebo raději profesionálku?

Je jasné, že k člověku, kterému svěříte svůj největší poklad, musíte mít absolutní důvěru. Jenže co když babičky nefungují, ať už z důvodu, že bydlí na druhém konci republiky nebo ještě třeba chodí do práce, a partner také pracuje od rána do večera? Pak už je jen na vás, jestli o pomoc požádáte kamarádku, nebo sousedku od vedle, která si chce přivydělat, dáte na osobní doporučení, nebo se raději obrátíte na profesionální agenturu, která vám tu nejlepší chůvičku vyhledá podle vámi zadaných kritérií.

Chcete studentku, nebo raději starší paní, u které předpokládáte více zkušeností s péčí o děti? Nebo přímo zdravotní sestřičku? Z databáze si určitě vyberete na základě svých podmínek. Kvalitní specializované agentury registrují pouze hlídačky se zkušenostmi, které si samy prověřují. Za takto zprostředkované hlídání zaplatíte v průměru 150 korun za hodinu.

Tchyně měří dvojím metrem. Mé děti jsou pro ni až na druhém místě

Vždy předem zcela jednoznačně vymezte své požadavky a formulujte způsob zacházení s vaším potomkem. Když si chůvu vyberete, osobně se s ní sejděte a hlavně si ji pečlivě prověřte (zdravotní doporučení, zda nekouří, výpis z rejstříku trestů apod…). Se zvolenou kandidátkou byste měla strávit nějaký čas, abyste viděla na vlastní oči, jak se k dětem chová, zda ovládá péči o miminko v případě, že jí svěřujete kojence, a hlavně – jak na ni vaše ratolest reaguje. Soukromá chůvička se postupem času stává tak trochu členem rodiny, vzájemné sympatie jsou tedy důležité. Ale pozor, pro některé maminky může být časem frustrující, když vidí, že si dítě vytvořilo citovou vazbu k někomu jinému, pokud s ním tráví hodně času.

Určete pravidla hry

Jaká by měla být ta nejlepší chůva pro vaše zlatíčko? Hlídání dítěte je po všech stránkách náročné, proto byste si měla ověřit, že zanecháváte svou ratolest s psychicky stabilním a vyrovnaným člověkem. Mělo by jít o empatickou osobnost, která nemá problém se přizpůsobovat a dokáže předvídat a flexibilně řešit krizové situace. Kromě péče o dítě by rozhodně neměla projevovat snahy zasahovat do chodu a organizace vaší domácnosti a pokoušet se cokoli měnit. Jak dobře jste zvolili, poznáte obvykle rychle, a to zejména z reakcí dítěte. Vítá ji s úsměvem nebo jásotem? Nechá se potulit, pochovat a nemá problém zapojit se do aktivit a her s ní? Odevzdává vám dítě čisté, nakrmené, přebalené a spokojené? Pak máte vyhráno!

Hlídá vám děti chůva nebo televize?
Na první hlídání se pečlivě připravte. Pak to dopadne dobře
Fotogalerie: Situace, které snad při hlídání dětí nezažijete…
Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Kam s dětmi, Chování a vztahy, Hlídání dětí, Zpátky do práce, Mateřská škola, Maminka cestuje, Nerudovská otázka, Chůva, Pár rad, Osobní doporučení, Hlídací paní, Půlroční dítě, Procedura, Hlídání, Sympatie, Krizová situace, Sousedka, Banka, Ratolest, DAV, Největší poklad, Citová vazba, Reakce okolí