Maminka.czKojenec

Jak naučit děti dobře spát, abyste si i vy v noci odpočinula?

Zuzana Šustová 18.  2.  2013
Jak naučit děti dobře spát, abyste si i vy v noci odpočinula?
Základem klidné noci je poctivá večeře. Máte-li kojence, nakojte ho do sytosti. Koupání jako další krok snového programu, je příjemný uspávací rituál. Pokud si vaše dítě rádo ve vaně hraje, dopřejte mu na koupel čas, ať si vodu užije a nechá se teplou lázní dovyčerpat. Nakonec dítě uložte v nepřetopené, vyvětrané ložnici. Oblečte ho tak, aby mu netáhlo na záda, aby ho v noci nebudil chlad a přikryjte ho peřinou, která nám všem celý život podvědomě symbolizuje matčino lůno, ve kterém nám bylo tak hezky…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jako u maminky

Novorozeňatům a miminkům asi do 4 měsíců věku simuluje bezpečí a pohodu dělohy zavinovačka, proto se ji naučte používat. Okoukejte zavinování už v porodnici. Jestliže pak časem doma zjistíte, že vaše miminko v zavinovačce pláče a "úvaz" se mu nelíbí, dávejte mu alespoň teplý spacáček, do rukou mu zkuste dát látkovou plínku, kterou spousta dětí miluje na mazlení, a kterou si při spánku děti rády zakrývají tvář, a vytvořte miminu útulný pelíšek - košík, kolébku či postýlku. Po vykoupání můžete s dětmi ještě zakončit den čtením pohádek, básniček, zpíváním ukolébavek, chováním v náručí nebo čímkoli, co je vám i vašemu dítěti příjemné.

Dudlík

Nebojte se používat dudlíky. Ve dvou letech se děti poměrně snadno tohoto šikovného tišícího prostředku zbaví - například, když je postraší paní doktorka, že budou mít křivé a zkažené zuby. Jsou děti, které ani dudlík neukonejší, taky jsou mámy, které dudlíky rezolutně odmítají. Je to na vás. Ale dudlíkem do dvou, max. dvou a půl roku věku nic nezkazíte.

Instinkt

Dítě musí znát svoje místo na spaní, je to jako se zvířátky, mít své místečko k odpočinku je esenciální. Takže děti neučte spát s vámi v posteli, raději vydržte pár minut vztekání a pláče, ale ukažte dětem, že spát je nejchytřejší ve vlastní posteli. Navíc malá miminka u sebe v posteli určitě nemějte na noc, ať je nezalehnete, neudusíte, neshodíte či nezraníte.

ČTĚTE TAKÉ: Fotogalerie: Jak začít cvičit na míči vás naučí Hanka Kynychová

Někdo má spánek v genech, někdo ne

Samozřejmě, každé dítě je jiné a jsou takové děti, které prostě spát nenaučíte, i kdybyste se rozkrájeli. Ale můžete se o to alespoň pokusit, protože ten, kdo se tu chce pořádně vyspat, jste především vy. Abyste i další den mohla kolem sebe šířit domácí pohodu a radost.

Tip Maminka.cz

Objevte BioBachovky neboli Bachovy květové vody, jejichž moc je skutečně čarovná. Esence z bachových lahviček zajistí klid, harmonii, odstraní stres a úzkosti a zcela zaručeně navodí dokonalou atmosféru na spaní.

Témata: Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, Květové vody, Hanka Kynychová, Noc, SPA, Jak