Maminka.czkapesné

Jak naučit děti hospodařit s penězi? Zkuste kapesné posílat na vlastní účet

redakce 21.  10.  2022
Vysvětlit dětem, jak rozumně nakládat s penězi, je důležitou součástí výchovy. Čím dřív je to naučíte, tím líp. Vysvětlujte, jak doma hospodaříte, kde se vlastně peníze berou, za co je dospělí dostávají a kam si je ukládají. Poradíme vám, jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

K výplatě kapesného rodiče nejčastěji přistupují při nástupu dítěte do první třídy, kdy školák začne trávit více času mimo domov a dostává se do kontaktu se školním bufetem a dalšími institucemi, ve kterých se používají peníze. Aby dítě nebylo zpočátku zaskočeno, začněte trénovat zacházení s penězi už v předškolním věku. A klidně začněte brzy, třeba už od dvou let. Například tím, že si s potomkem společně vystříháte peníze nebo je pořídíte v hračkářství. Zahrajte si společně s dětmi na svou práci a pak se navzájem odměňte bankovkami, za které nakoupíte ve smyšleném domácím obchodě. To malým dětem pro začátek bohatě stačí.

 

Vysvětlit dětem, jak rozumně nakládat s penězi, je důležitou součástí výchovy. Čím dřív je to naučíte, tím líp!

Zkuste jim kapesné posílat na vlastní účet

U starších dětí, které jsou připraveny zvládnout správu vlastních financí samy, popřemýšlejte nad zřízením bankovního účtu. Můžete ho založit už při nástupu na základní školu.

„Díky posílání kapesného přímo na bankovní účet totiž mají rodiče jednoduchý přehled o tom, jak jejich dítě se svými penězi hospodaří. Naši klienti mohou zpřístupnit účet dětem coby disponentům od osmi let věku, a protože jsou majiteli takového účtu právě rodiče, mohou dítěti nastavit různá oprávnění a limity podle vlastního uvážení a samozřejmě je i podle potřeby kdykoli měnit,“ říká Filip Zavřel, vedoucí oddělení Každodenní služby Air Bank. Díky účtu se děti naučí s penězi moderně pracovat a také s nimi správně hospodařit. Trénují si tak samostatnost a zodpovědnost. Výhodou pro vás je rychlost a operativnost při předávání peněz, a to především v různých nečekaných situacích. Například když váš potomek zjistí, že mu nestačí peníze na vstupenky nebo třeba na školním výletě.

Vysvětlete jim, proč si odkládat stranou

Děti by měly odmala vědět, jak důležité je vytvořit si rezervu. Učte je proto spořit už od doby, kdy začnou dostávat peníze od příbuzných třeba k narozeninám nebo jako pravidelné kapesné.

„Dítě si díky on-line bankovnictví vyzkouší dospělý svět. Naučí se, že když si chce něco koupit, musí vědět, kolik má na účtu peněz, a že nemůže všechno utratit najednou. A že pípnutí kartou u terminálu v obchodě se promítne do zůstatku na jeho účtu. Vedle zodpovědnosti za vlastní peníze také pochopí, že si musí dávat pozor na platební kartu a na svůj PIN,“ vysvětluje Petr Šmíd, vedoucí oddělení Výzkum trhu Air Bank. Samozřejmě jen účet vaše děti spořit nenaučí. Proto jim jděte příkladem. Když váš potomek doma uvidí, jak s penězi hospodaříte vy, v budoucnu se bude chovat stejně. Platí to i o špatných příkladech, tak pozor na to!

Témata: Školák, Praktické rady, Výchova, Peníze, Finance, Spoření, kapesné, Součást výchovy, Potomek, Děti, Účet, Předávání, Posílání, Bufet, Důležitá součást, Obchod

Video