Maminka.czDěti a sport

Kdy a jak začít s dítětem bruslit? Klidně ve čtyřech letech, ale musí mít zpevněný kotník

Simona Procházková vas 4.  12.  2023
Bruslení patří mezi dětmi k nejoblíbenějším zimním sportům. Je to zábava a naučit se to většinou není příliš náročné. Přemýšlíte, kdy pořídit první brusle a jaké vybrat a zda už můžete letos v zimě postavit potomka bezpečně na led? Přinášíme rady odborníků.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Otázku, kdy je správné a ze zdravotního hlediska bezpečné s výukou ledního bruslení začít, řeší spousta rodičů. Podle lékařů můžete vyrazit na kluziště bez rizika, aniž byste ublížili jeho pohybovému aparátu (zejména kloubům), již s dítětem předškolního věku. Tápete, jakou pořídit výbavu a co udělat pro to, aby se potomkovi jízda na bruslích zalíbila a zbytečně se nezranil? Zde máte odpovědi.

VIDEO: Záchranář Vít Samek: Jaká je první pomoc při úrazech hlavy u dětí

Kdy poprvé s dítětem na led? Nespěchejte

Nesnažte se za každou cenu něco uspěchat, potomka k ničemu nenuťte a nesrovnávejte ho s jeho vrstevníky. Své dítě znáte nejlépe vy sami a určitě sledujete, jak se staví k pohybu obecně. Je šikovné, obratné, nepadá příliš často? „S výukou ledního bruslení je možné začít mezi čtvrtým až šestým rokem věku, je to však individuální, protože správné načasování prvních krůčků na bruslích se odvíjí od celkové fyzické zdatnosti dítěte. Především je důležité, aby mělo zpevněný kotník. Nejsou-li dostatečně zpevněné svaly a vazy v kotníku, je dobré s výukou chvíli počkat. Musíme dát totiž pozor na nebezpečné přetěžování kloubů a páteře, protože vývoj kostry není v tomto věku ještě ukončen. Dohlédnout musíme i na správné držení těla. A určitě bych ráda připomněla, že děti to v první řadě musí chtít zkusit samy. To ostatně platí u všech pohybových aktivit, sport má děti hlavně bavit,“ zdůrazňuje lektorka Zuzana Svátková z dětského pohybového centra Monkey´s Gym, které pořádá mimo jiné také kurzy ledního bruslení.

Jak naučit děti lyžovat? Tady je 10 důležitých a praktických rad

Bruslení: Co všechno bude potřeba?

Začátky jsou vždycky těžké, a tak je třeba počítat s tím, že bez pádů se první pokusy neobejdou. Myslete na to při výběru oblečení. Které je nejvhodnější? Nepromokavé a s dobrou tepelnou izolací, které bude dobře odvádět pot a vlhkost od těla, aby mrňousovi nebylo brzy chladno. Dobrou volbou jsou spodní termo prádlo (stejné využijete například při lyžování) a pohodlné kalhoty s bundou, které ho nebudou omezovat v pohybu. Myslete také na dobře zateplené rukavice z voděodolného materiálu, ponožky by měly být vysoké, ale ne příliš silné, aby dítě neztrácelo cit v noze. Samozřejmě nejdůležitější jsou brusle, které by měly perfektně padnout – bota musí odpovídat velikosti nohy dítěte, měla by pevně sedět v patě a kotnících, prsty mohou být volnější. Dbejte i na správné zašněrování – ve špičce boty příliš neutahujte, zato pevněji je zašněrujte v nártní části a nahoře pak opět volněji.

„Ponožky volte určitě vysoké, ale ne příliš silné, aby dítě neztrácelo cit v noze. Samozřejmě nejdůležitější jsou brusle, které by měly perfektně padnout. Nekupujte zbytečně větší velikost bruslí – dětem by se špatně ovládaly a zakopávaly by o volnou špičku,“ radí Kristýna Přibylová z dětského pohybového centra Monkey´s Gym, jehož zkušení instruktoři budou letos po celou zimu učit děti bruslit na střeše pražské Galerie Harfa.

Judista Lukáš Krpálek: Rodiče by měli děti v pohybu podporovat a trávit s nimi čas

Jak koupit kvalitní lední brusle?

Pořídit vlastní brusle, nebo půjčit? A koupit raději nové, nebo stačí „z druhé ruky“? Je to v podstatě jedno, hlavní je, aby brusle dobře padla. 

Většina dětských zimních bruslí má nastavitelnou velikost (jsou roztahovací), a mohou se díky tomu používat tři až čtyři roky. U malých dětí se osvědčují nastavitelné šněrovací zimní brusle, protože oproti páskovým lépe drží nohu. Na rekreační bruslení jsou dostačující, ale nadšencům nebo malým hokejistům vyberte dětské hokejové brusle na led s vyztuženou špičkou. Každé brusle nechte před prvním použitím odborně nabrousit a boty opakovaně zkoušejte, aby dítěti dobře seděly a netlačily ho.  Broušení bruslí je vždy lepší přenechat profesionálům, a také nezapomenout na to, že boty by měly po každém bruslení dobře vyschnout.

První krůčky bezpečně s hrazdičkou

První pokusy na ledních bruslích by měly vždy probíhat za podpory k tomu určené „hrazdičky“. Jedná se o plastovou nebo kovovou podporu, která dětem usnadní vstup na led a koordinaci pohybů v počátcích výuky. Bez této pomůcky dítka po vstupu na led opakovaně padají, velmi těžko se jim vstává a další výuce se pak kvůli úvodním negativním zkušenostem brání. Hrazdička je v tomto ohledu nezbytnou učební pomůckou.

Výuka bruslení: sami, nebo s instruktorem?

Záleží jen na vás a vašich schopnostech. Pokud bruslení na ledě dobře ovládáte, jste schopni jezdit pozadu a držet během jízdy dítko za ruku, určitě základy zvládnete společně. Jestli ale máte ve svém okolí možnost, svěřte potomka do rukou zkušených a vyškolených instruktorů, kteří je naučí správnou techniku. A co je také výhodou – před „cizími“ lidmi se děti tolik nevztekají, nerozčilují a nefňukají, že jim něco nejde. Budou se zkrátka více snažit. V případě skupinového kurzu vždy lépe v kolektivu spolupracují a jsou přístupnější.

Zimní úrazy dětí: Co všechno se může stát a jak má vypadat první pomoc?

Cílem kurzu bývá provést děti prvními krůčky na bruslích. Ukázat jim základy pohybu, dodat sebevědomí, společně se naučit úplné základy tak, aby mohly následně s rodiči nebo v rámci volného bruslení již samy zkoušet jízdu na bruslích. „Naším cílem je, aby si děti pohyb zamilovaly, proto jsou kurzy vedeny zábavnou formou. Ke každému malému bruslaři přistupujeme individuálně, bereme ohled na jeho pohybové možnosti a do ničeho ho nenutíme. Máme k dispozici hrazdičky, děti tak při prvních krůčcích získají jistotu, zbaví se strachu z neznámého pohybu. A ledovou plochu mají jen samy pro sebe, takže nehrozí například riziko srážky s neopatrným rozjetým hokejistou, jak se často stává na zimních stadionech. Naše propracovaná metodika obsahuje různé hry a soutěže, děti baví honičky, hra na rybáře a rybičky, štafety, jízda ve vláčku. Během výuky je podporujeme v jejich pokrocích a chválíme. A děti jsou nadšené, když pak se svými rodiči vyjedou o víkendu bruslit a užívají si tuhle báječnou aktivitu společně,“ uvádí Kristýna Přibylová.

Chcete mít zdravé děti? Přimějte je k pohybu ještě před nástupem do školy

Bez helmy na led ani na chvilku!

Prohánět se po ledě bez kvalitní helmy na hlavě? Ani nápad! Stejně jako na kole nebo lyžích by měla být základní součástí bezpečnostní výbavy, proto do ní neváhejte investovat. Pádům se totiž žádný malý bruslař zkrátka nevyhne a úrazy hlavy bývají někdy velmi závažné. Helma je tedy nutností.

„Na rozdíl od in-line bruslení není nutné, aby děti měly chrániče kolen či loktů. Pády na led jsou tlumené zimním oblečením, a navíc nejsou tak bolestivé jako pád na asfalt při in-line bruslení. Naprostou nutností je však lyžařská helma (ne cyklistická!), pod kterou mohou menší děti mít tenkou čepici nebo kuklu,“ uzavírá Kristýna Přibylová.

Témata: Děti, Předškolák, Děti a sport, Sport, zábava, Pohyb, Výuka, Brusle, Správné držení, Ledová plocha, Pohybová aktivita, Malý hokejista, Rada, Cizí člověk, Monkey's Gym, Brzy, Materiál, Lyžařská helma, Helma, Malé dítě, Jak, Lední bruslení, Potomek, Kvalitní brusle, Pohybový aparát, Sport na Heureka.cz

Video