Maminka.czBatole

Jak naučit dítě na nočník

Jana Marxtová 5.  1.  2015
Každé dítě je jiné a zaručený recept na to, jak se bez problémů zbavit plenek, vlastně neexistuje. Je však pár vyzkoušených rad, mezi nimiž třeba najdete tu pravou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hlavní radou je trpělivost. Jako v jiných životních situacích i v takové zdánlivé banalitě, jako je přechod z plenek na nočník, se vyplatí netlačit na pilu.

Kdy začít?

Podle pediatrů přichází správný čas mezi rokem a půl a dvěma lety věku.
Že nastala vhodná chvíle, poznáte také podle množství plen. Pokud je jejich počet za den ustálený, dítě zvládne mít plenku suchou i déle než dvě hodiny a začíná si vylučování uvědomovat, jděte na to. A ještě něco, dopřejte si na plenkové odvykání dostatek klidu. Určitě se do akce nepouštějte, pokud se chystáte na dovolenou nebo víte, že bude dítě nějakou dobu mimo domov.

Důležité signály

Než se pustíte do velkého stěhování z plenek na nočník nebo záchod s dětským prkénkem, nějakou dobu dítě pozorujte. Většina dětí totiž vydává signály, že bude konat potřebu. Soustřeďte se na dobu hned po jídle a ráno po probuzení. Jakmile jste si jistí, že jste signál i správnou dobu odhalili, zkuste dítě posadit na nočník nebo záchod právě v tuto chvíli. Správné načasování je polovina úspěchu.

Signály, které prozradí, že je správný čas dítě seznámit s nočníkem

Malé triky

Zatímco se na nás z reklam hrnou plenky, v nichž dítěti na zadečku neulpí ani kapička, zkušené maminky radí pořídit při odvykání pravý opak. Plenka, která se rychle nasákne, bude dítěti nepříjemná, a to je ten okamžik, kdy ho přesvědčit, že je čas vyzkoušet nový nočník nebo záchodové prkénko, které jste společně koupili. Ano, i na tom záleží. Nakupujte spolu s dítětem, které tak lépe přijme novou věc za svou.

A ještě jeden fígl – pojmenujte vyměšování. Zvolte něco jednoduchého, co může dítě vyslovit, a je třeba, aby daný výraz začala používat celá rodina. Dítě tak bude mít jasno, co po něm chcete a jak vám má svou potřebu oznámit. Za každé oznámení dítě pochvalte. Ano, i tady platí „chválit, chválit, chválit“. 

Jak vybrat nočník

  • Ujasněte si, kde bude nočník umístěn, aby nebyl příliš vysoký nebo široký. 
  • Laminátové a dřevěné podlahy jsou náchylné k poškrábání. Je tedy dobré zvolit kousek s protiskluzovými lemy. 
  • Nočník pro chlapečky by měl mít vyvýšenou zábranu proti čurání mimo něj. 
  • I na objemu záleží. Vyberte dostatečně velký, aby si dítě v obsahu nemáchalo zadeček. 
  • Podívejte se, zda je nočník dostatečně stabilní a vyrobený z kvalitního materiálu. Někdy je hmota tak měkká, že se pod těžším dítětem mohou kraje ohýbat a dítě může spadnout. 

 

Témata: Děti, Batole, Nočníky, Batole, Noc, Nočník, Jak, Záchodové prkénko, Správné načasování, Nočníky na Heureka.cz