Maminka.czPlavání s dětmi

Jak naučit dítě plavat? Těchto 5 tipů během léta rozhodně oceníte

Simona Procházková 29.  7.  2022
Jak naučit dítě základům plavání pod i nad hladinou? A na co dávat pozor, abyste mu pobyt ve vodě a nadšení pro první plavecké pokusy nezošklivili? Máme pro vás šikovné tipy a praktické rady od zkušené instruktorky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ptáte se, jak správně na to? Tápete, jak a s čím začít nebo čeho se vyvarovat? Pokud chcete dítě naučit plavat, začněte tím, že ho vlastně nebudete učit plavat v tom pravém slova smyslu. Budete si hrát a blbnout.

VIDEO: Tipy a rady od plavkyně Báry Seemanové, které se vám budou hodit

„Pokud chcete naučit své dítě plavat, musíte ho nejprve naučit základním plaveckým dovednostem. Bez nich se výuka plavání opravdu neobejde. Ale není se čeho obávat, žádný strach, i vy sami můžete naučit své děti plaveckým základům velmi kvalitně a přitom hravou formou a s radostí,“ říká zkušená lektorka dětského plavání Štěpánka Štrougalová z dětského centra Baby Club Juklík. Poradí vám, jak na to, aby vaše ratolesti ovládly do léta pět základních plaveckých dovedností. Pak už to půjde téměř samo, uvidíte. Které to jsou?

Dýchání do vody

Začněte tím, že dítě bude foukat do dlaně plné vody. Dále můžete přefukovat po hladině lehkou hračku, balonek, pingpongový míček. Tuto dovednost můžete zkoušet i ve vaně. Můžete hračku výdechem směrovat do určitého místa nebo přefukovat naproti sobě. Tento prvek můžete zkoušet na mělčině, kde dítě stačí, vsedě na schůdku nebo s držením se okraje bazénku. Dalším krokem je zanoření úst do vody a pokus o vznik velkých bublin na hladině. Následuje zanoření úst i nosu a pak celé obličejové části.

Splývání

Splývavá poloha, vznášení se na zádech nebo na břiše s hlavou v prodloužení trupu, to bude děti bavit. Samozřejmě že učením se v moři se výuka této dovednosti stává jednodušší. Všichni dobře víme, že sůl nadnáší. V bazénu vám mohou pomoct správně umístěné nadlehčovací pásy v oblasti pasu. „Dítěti vysvětlíme, že se má nafouknout jako balon a položit se na vodu na záda a vůbec, vůbec nic nedělat. Dolní i horní končetiny dá do tvaru hvězdičky. My ho můžeme přidržovat ze spodní části zad, případně ho můžeme přidržet i pod bradou a mírně mu zaklánět hlavičku. To stejné můžeme vyzkoušet i v poloze na břiše. Můžeme přidržovat pod bříškem,“ popisuje nácvik splývavé polohy Štěpánka Štrougalová.

Dalším prvkem může být velmi oblíbená raketa. Dítě si lehne na vodu ve splývavé poloze, hlava zanořená do vody v prodloužení trupu. Dítě jako raketu pošleme k druhému rodiči nebo opatrně směrem ke stěně bazénu. 

Proč plavat v těhotenství? Lépe připravíte tělo na porod!

Orientace ve vodě i pod vodou

Dítěti pomůže, když ví, v jaké části bazénu stačí a kde je již hloubka. Musí poznat, že kraj bazénu je bezpečné místo, ale plavecká dráha se může prohnout a je celá vrtkavá a nestabilní. K orientaci pod vodou pomůže podplouvání různých tunelů, obručí, hledání věcí na dně bazénu nebo hraček, které neplavou a ani se nepotopí na dno. Nebo stačí, když rodič drží hračku v ruce a postupně ji zanořuje níž a níž. Pomáhají i hry ve dvou nebo různé úkoly na dně bazénu. Plavat po dně bazénu na zádech rodiče, společně se ponořit a zamávat na sebe pod hladinou či si pořídit společný snímek, snažit se udělat různé cviky na dně bazénu – leh na břiše, turecký sed, různé toče, kotrmelce…

Pády a skoky

V rámci výuky formou hry můžete zařadit skoky z různých výšek, třeba i různé bláznivé druhy pádů a skoků. Začnete tím, že jste ve vodě a dítěti při skoku podáte ruku, nemusí se ani ponořit pod vodu. Postupně prvek ztěžujete. Přidáváte zanoření, dítě chytáte v průběhu skoku – těsně před dopadem do bazénu, pak při dopadu na hladinu, později až při zanoření, pak se dítě samo vynoří a najde si vaši náruč, později se samo při vynoření otočí a zachytí kraje bazénu. Můžete zařazovat skoky přes překážky, skoky s chytáním nějakého předmětu, který dítěti za letu hodíte, nebo proskakování obručí.

Jaké chyby dělají rodiče při výuce plavání? Neděláte je taky?

Pochopení „pocitu vody“

Dítě rychle pozná, které pohyby ho posouvají vpřed a které vzad. Pomocí dobře zvolených her ho tuto dovednost můžete krásně naučit. Stačí mít po ruce hračku a tu nějakým způsobem přepravit do předem určeného místa. Dítě brzo zjistí, co mají jeho ruce dělat s vodní hladinou, aby se hračka posunovala.

„Posaďte dítě do nafukovacího kruhu a uvidíte, že se velmi brzy naučí, co má dělat, aby se pohybovalo požadovaným směrem. U malého dítěte stačí, když ho otočíte zády k sobě a jenom na něj zavoláte, ať se k vám otočí. Veškeré tyto dovednosti se budou hodit při záběrových fázích v jednotlivých plaveckých způsobech,“ popisuje Štěpánka Štrougalová a připomíná nutnost nezapomenout zapojit do hry i dolní končetiny. Děti mohou sedět na kraji bazénu a různě na vás stříkat nebo právě i kopáním do hladiny posouvat hračku směrem k vám. „Pro výuku základních plaveckých dovedností u svého dítěte nemusíte mít spoustu hraček. Stačí míček, obruč, nafukovací kruh, ale hlavně vaše fantazie, čas a trpělivost,“ dodává Štěpánka Štrougalová.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Děti, Praktické rady, Sport, Prázdniny, Léto s dětmi, Bazén, Koupání, Bezpečnost dítěte, Plavání s dětmi, kurz, Štěpánka Štrougalová, Voda, Baby Club Juklík, Tip, Dovednost, Bára Seemanová, Rake, Hladina, Hračky, Skok, Plavání, Prvek, Rada, Sport na Heureka.cz