Maminka.czZdraví

Jak (ne)zničit své srdce

Ulekare.cz Ulekare.cz 12.  11.  2012
Jsou faktory, které v souvislosti se zdravím ovlivnit nemůžete – věk, rodinná anamnéza a podobně. Existuje však mnoho dalších věcí, díky kterým lze snížit riziko například srdečních onemocnění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

www.ulekare.cz

Tipy pro pravidelný tlukot

Aby vaše srdce vydrželo běžet co nejdéle jako dobře namazaný stroj, mějte na paměti několik následujících doporučení, ale i varování.

1. Stop kouření.Zlozvyk, který zvyšuje krevní tlak, způsobuje srážení krve a ztěžuje výkon srdce. Kouření je jednou z hlavních příčin předčasných úmrtí v USA.

2. Ignorování bolesti na hrudi. Bolí vás u srdce a vy nevíte proč? Často jde spíše o tlak na hrudi, někdy může bolest vystřelovat do ramene, a dokonce i do čelisti nebo levé paže. Nic nepodceňujte a jděte k lékaři.

3. Genetika. Rodinná anamnéza je významným faktorem pro předpoklad srdečního onemocnění. Předčasný infarkt u rodičů zdvojnásobuje riziko srdečního onemocnění u mužů, u žen je toto riziko vyšší o 70 %.

4. Preventivní prohlídky. Opomíjet je bývá chybou mnohých lidí. Pravidelné návštěvy lékaře mohou nebezpečí onemocnění minimalizovat. Je dobré hlídat si i cholesterol a krevní tlak.

5. „Gaučink“.Nicnedělání a nedostatek pohybu jsou dalšími rizikovými faktory pro onemocnění srdce. Fyzická aktivita prostě nabízí delší život. Cvičení snižuje krevní tlak, zlepšuje hladinu cholesterolu, podporuje hubnutí a minimalizuje stres.

6. Neužívání léků.Berete léky, jak se vám zachce? Nebo je dokonce zcela ignorujete? Pak se váš zdravotní stav může rychle zhoršit.

7. Hmotnost. Je vám jedno, že se už nevejdete do kalhot, a prostě si jen koupíte další větší velikost? Pozor! Čím větší obvod pasu, tím vyšší riziko srdečního infarktu. Přemýšlejte o dietě!

8. Arytmie. Možná míváte nepříjemné pocity na hrudi, cítíte dušnost, pocity na omdlení nebo jste už i omdleli. Může to být příznak srdeční arytmie, která se musí léčit.

9. Krevní tlak. Nevíte, jakou máte hodnotu tlaku? Pravidelné kontroly u lékaře by měly být automatické. Neléčený vysoký krevní tlak je nastražená bomba, která může vybuchnout v podobě infarktu apod.

10. Jídelníček. Nadváha a obezita přispívají k onemocnění srdce, srdečnímu selhání a kratšímu životu. Stačí zhubnout pár kilo a riziko se snižuje. Jezte více ovoce, zeleniny a jídel s nízkým obsahem nasycených tuků (ryby, olivy apod.).

www.ulekare.cz

Témata: Zdraví, Web Ulékaře.cz, srdce, Srdeční infarkt, Významný faktor, Rodinná anamnéza, Jak, Srdeční selhání, Omdlení, Následující doporučení, Srdeční onemocnění, Nízký obsah, Arytmie, Zdraví na Heureka.cz