Maminka.czMiminko

Zima, mráz a miminko. Tohle všechno byste měli vědět

Simona Procházková 5.  12.  2023
Jak dlouho mohou být miminka venku, když zrovna mrzne? Podle čeho poznáte, že je jim zima, a jak je správně obléknout? A kdy můžete začít s otužováním ve vaně? Víme, co všechno kojenci v zimě potřebují.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S miminkem můžete chodit ven v podstatě hned po návratu z porodnice, ale pozor, delší procházky s kočárkem doporučují lékaři jen v případě, že venkovní teplota neklesne pod minus pět stupňů. S kojencem samozřejmě můžete na vzduch, i když je chladněji, ovšem pouze na krátkou chvilku. Pokud se například potřebujete dostat k lékaři nebo se třeba chystáte navštívit prarodiče, kteří bydlí pár minut cesty od vás.

VIDEO:  Při jakých teplotách raději zůstat s malým miminkem doma?

Kdy s kojencem ven a kdy ne?

Vždy je ale potřeba myslet na vhodné oblečení a zajistit děťátku maximální tepelný komfort. V mrazivých dnech byste neměli být s miminkem venku více než hodinu a v případě, že teploty klesnou pod minus 10 stupňů, se procházkám s kojencem už raději vyhněte.

Tělíčko miminka má mnohem horší termoregulaci než u dospělého člověka a jeho kůže je až pětkrát tenčí než ta naše. V prvních měsících života nedokáže kojenec delší dobu udržet svou tělesnou teplotu. To jeho organismus zvládne až zhruba od půl roku věku a pobyt v mrazivém počasí je pro jeho malé tělíčko velmi náročný. Snadno může prochladnout. Pravidelný pobyt venku na čerstvém vzduchu je samozřejmě pro každé dítě velmi prospěšný, přirozeně se tím otužuje a posiluje imunitu, během zimních měsíců jsou ale na místě opatrnost a "zdravý selský rozum“. Na procházku s kočárkem se snažte vyrážet kolem poledne, kdy zpravidla venkovní teplota vyšplhá nejvýše.

Jak správně oblékat miminko v zimě?

Co děťátku do zimy obléknout, aby nenastydlo? Pokud máte doma novorozence nebo kojence, neobejdete se samozřejmě bez kvalitního zimního fusaku do kočárku. Nelitujte vyšší investice a pořiďte opravdu funkční model, ve kterém se bude vaše miminko cítit komfortně. Potřebovat budete rovněž teplou deku, skvělým pomocníkem jsou i speciální zimní vložky do hluboké korby kočárku. K povinné výbavě patří teplá, zároveň ale prodyšná čepička, zimní kombinéza a rukavice či hřejivé návleky na ručičky a nákrčník nebo šálka.

Jak vyzrát na dětskou koliku? Tipy, čím miminku okamžitě ulevit

Co se týče zimního oblečení, mělo by být hlavně funkční a pohodlné. Děťátko by mělo mít, podle obecně rozšířeného názoru, oblečeno vždy o jednu vrstvu navíc ve srovnání s dospělým. Nemůžete se tím ale nutně řídit vždy, každé miminko je jiné, některá jsou zimomřivější nebo se rychleji zpotí. Podle čeho poznáte, zda je miminku zima, nebo naopak příliš horko? Když se začne kojenec přehřívat, potí se na čele, v záhlaví, za krkem a na zádech. A naopak, když je mu zima, má studené ruce, nožičky i bříško a výrazně bledou pokožku.

Nejlepší je vrstvení

Slyšeli jste již v souvislosti s oblékáním o termínu „cibule?“ Jde o takzvané vrstvení, prostě obléknete děťátko do několika slabších vrstev jako cibulku. První vrstva, nejlépe funkční spodní prádlo, chrání proti prochladnutí, má odvádět pot od pokožky, a snížit tak riziko prochladnutí. Druhá vrstva slouží jako izolační, zajišťuje tepelný komfort a přejímá pot a vlhkost z první vrstvy. Jde tedy o teplou fleecovou mikinu, svetřík, zateplené dupačky nebo hřejivý overal. Třetí vrstva by měla chránit před deštěm, sněhem, větrem a mrazem, tedy dostatečně hřát, udržovat teplo a zároveň být prodyšná. I pro kojence dnes již seženete bundy nebo celotělové kombinézy s membránou, která nepropustí vlhkost a jen tak se nepromáčí.

"Pamatujte, že nožičky musí být hezky schované ve fusaku nebo pod hřejivou dekou. Pokud jsou hlava, ruce a nohy v teple, tělo už tolik vrstev nepotřebuje. Pod kombinézu nebo kabátek stačí přes body pouze mikina nebo svetřík. A nezapomeňte, spolehlivým ukazatelem tělesné teploty je vždy zátylek miminka, který by měl být příjemně teplý a suchý,“ popisuje Štěpánka Štrougalová, instruktorka z Baby Clubu Juklík.

Bez zimního fusaku se neobejdete. Jak vybrat ten pravý? Přinášíme inspiraci

Jak vybrat zimní fusak?

Na co se zaměřit při výběru a čeho si všímat? Fusak by měl být maximálně pohodlný, teplý a hlavně funkční. Sledovat byste měli použité materiály, kvalitu zpracování, vnitřní výplň, velikost fusaku a také jeho délku. Vrchní materiál by měl být samozřejmě nepromokavý a odolný proti větru (zpravidla polyamid nebo nylon), vnitřní výplň pak má být z antialergického vlákna (nejčastěji ovčí vlna, merino vlna, fleece nebo mikroplyš). Někteří výrobci používají speciální materiál zvaný Outlast, který se využívá rovněž při vývoji oblečení pro kosmonauty a je umístěn mezi vnitřní a vnější vrstvou fusaku.

Praktické jsou předpřipravené otvory pro bezpečnostní pásy, kdy si prostřihnete jen ty, které potřebujete. Šikovnou vychytávkou jsou také úchyty proti sklouzávání fusaku v kočárku. Myslete na to, že fusak by neměl být příliš těžký, protože když připočítáte váhu dítěte, dost se pronesete. Měl by být dostatečně prostorný a odpovídat velikosti korby kočárku. Oceníte možnost stáhnout horní okraj pomocí šňůrky do kapuce, což zabrání zbytečnému unikání tepla.

Jak a kdy otužovat miminko?

Ano, i nejmenší děti můžete otužovat. Tady ovšem obzvláště platí, že všeho s mírou, opatrně a šetrně. Studená koupel nebo sprchování chladnou vodou nejsou nejvhodnějším způsobem, jak začít. Otužilí jedinci dokážou udržet po delší dobu svou tělesnou teplotu, a to i při velkém chladu, čímž se jejich organismus lépe brání nachlazení. Kromě toho otužováním podporujeme metabolismus a přispíváme k psychické pohodě. Totéž platí i pro malé děti. Jak a od jakého věku můžete začít s otužováním své ratolesti?

Podle pediatrů je možné s otužováním nenásilně a pomalu začít (samozřejmě pokud je děťátko zcela zdravé) již od návratu z porodnice. Nejdříve jen pravidelnými procházkami s kočárkem na čerstvém vzduchu. Ze začátku stačí deset minut, postupně dobu pobytu venku prodlužujte. Jak dále děti do jednoho roku bezpečně otužovat? Při přebalování nechte miminko aspoň chvíli rozbalené a nahaté, zatímco si hrajete. V místnosti by přitom měla být teplota 20 až 22 °C. Oblékejte ho podle počasí, příliš mrně nenabalujte, aby se zbytečně v kočárku nepotilo. Děťátko by mělo spát v chladnější místnosti, před spaním dobře vyvětrejte pokoj a doma zbytečně nepřetápějte.

Trápí vaše miminko opruzeniny? Nepodceňujte častou výměnu plenek

Otužování při koupání

Pro otužování je ideální voda. S koupáním můžeme začít už u několikadenních miminek, kdy se ale pobyt ve vaně omezuje opravdu jen na pár minut. Vhodné je začít na pěti minutách a postupně při každém dalším „plavání“ vždy minutu přidat. Hodně se diskutuje o teplotách vody i vzduchu vhodných pro otužování.

„Samozřejmě záleží na okolnostech, především na tom, zda je miminko donošené, nebo nedonošené, i na přístupu rodičů k otužování. Obecně se doporučuje v prvních dnech teplota vzduchu v koupelně kolem 23 °C a teplota vody 37 °C. Tu je vhodné postupně snižovat tak, aby třeba v pěti měsících dítě v pohodě zvládlo pobyt ve vaně nebo v bazénu, kde je pouhých 30 °C. A pozor na průvan, ve kterém by miminko mohlo nastydnout. Pokud budete dítě po koupání přenášet do jiné chladnější místnosti, doporučuji mít ho již oblečené nebo alespoň zabalené v suchém ručníku,“ radí Štěpánka Štrougalová.

Témata: Zdraví, Děti, Miminko, Novorozenec, Miminko, Praktické rady, Kojenec, Kočárek, procházka, otužování, materiál, zima, Otvor, Kombinéza, Šálka, Děťátko, Vrstva, Mráz, Baby Club Juklík, Miro, Štěpánka Štrougalová, Vana, Teplota, Zdraví na Heureka.cz