Maminka.czDěti

Jak odnaučit dítě kousat si nehty? Šest tipů, které vám mohou pomoci

Kateřina Prachařová 25.  4.  2019
Kousání nehtů je nehezký zlozvyk, který se ovšem netýká jen dětí – často ho vidíme i u dospělých. Co můžeme jako rodiče udělat pro to, abychom malé dítě kousání nehtů odnaučili? Možná překvapivě je jednou z hlavních věcí to, abychom dítě na jeho nevhodné počínání neupozorňovali příliš často.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kousání nehtů je špatné hned ze dvou důvodů. Za prvé nehty okousané často až do masa opravdu nevypadají vábně. A za druhé začnou být konečky prstů bolestivé a v extrémním případě to vede k tomu, že omezují pohyb ruky, děti se bojí prsty používat.

Dobrou zprávou je, že děti si nehty obvykle nehryzají z nějakých závažných zdravotních důvodů. Nejčastěji to dělají z nudy, ze zvyku, ze zvědavosti, případně ve chvílích stresu. Kousání nehtů se řadí mezi takzvané „nervové návyky“ podobně jako třeba cucání palce, skřípání zuby, šťourání v nose nebo namotávání vlasů na prst.

Dloube se v nose a pak to polyká? Nechte ho, bude zdravější

Je pravdou, že v minulosti bylo kousání nehtů považováno za příznak duševní poruchy. Dnes se odborníci shodují, že tato souvislost je opravdu ojedinělá. Děti se touto cestou spíše snaží zbavit napětí nebo úzkosti. Ta může být způsobena prakticky čímkoli – od nástupu do školky přes stres ve škole po zábavnou hru na hřišti nebo napínavý televizní program. Někdy je příčinou například rozchod rodičů, kdy dítě trpí pocity viny a vnitřní nejistotou. S přibývajícím věkem však kousání nehtů často vymizí a dítě najde ventil pro své napětí v něčem jiném.

Pokud chceme potomka kousání nehtů odnaučit, ta nejdůležitější rada zní: Zloba a neustálé napomínání nikdy nebudou mít úspěch! Především proto, že dítě si nehty nekouše úmyslně kvůli činnosti jako takové. Proto chceme-li ji odstranit, musíme nejprve znát její příčinu.

ČTĚTE TAKÉ: 10 dětských zlozvyků, které spolehlivě vytočí každého rodiče. Co s nimi?

Položte si následující otázky: Řeší moje dítě nějaké vnitřní konflikty? Čím se zabývá, trápí ho něco? Jsou v jeho okolí nějaké stresující faktory, které můžu odstranit? V jakých situacích si nehty kouše? Zkuste si s dítětem promluvit v klidné atmosféře a najít odpovědi. A pak zkuste těchto šest tipů:

1. Ať jsou ruce krásné

Prohlédněte si společně s dítětem vaše i jeho ruce a mluvte o tom, jak jsou krásné a jak si zaslouží péči. Dopřejte mu masáž rukou, nechte ho, ať si v obchodě vybere krém na ruce, který mu bude vonět. Naučte ho, že hezké ruce navozují pocit pohody. A dohlídněte, aby mělo stále krátké upravené nehty. Delší ke kousání svádějí mnohem víc.

2. Chvalte každý pokrok

Jakmile dítě svému pokušení odolá a vy si všimnete, že nehty poporostly i malý kousek za nehtové lůžko, nezapomeňte ho pochválit! Pozitivní motivace je to nejlepší.

3. Zmírněte stres

Jestli je vaše dítě často v napětí, zamyslete se, jak můžete zmírnit každodenní stres ve vašem životě. Opravdu je nutné vstávat tak brzy? Anebo naopak vyspáváte do poslední chvíle a pak se ráno všechno odehrává v nervózním spěchu? Najděte řešení, které bude vyhovovat lépe.

Rána v klidu? Jde to i s předškolním dítětem! Devatero pro ranní pohodu

4. Odvykací pomůcky

Hořký lak na nehty, náplasti nebo rukavice mohou skutečně pomoci. Nemusí to tak ale být vždy a je třeba opatrně vyzkoušet, co na vaše dítě platí. Každopádně by to měly být spíše upomínací signály v domácím prostředí. Poslat dítě se zalepenými prsty do školy mezi zvědavé spolužáky rozhodně nezkoušejte.

5. Tajné kódové slovo

Zkuste vymyslet slovo, které použijete jako signál ve chvíli, kdy se potomek zapomene a začne s kousáním nehtů. Vyhnete se případnému posměchu, pokud jste mezi více lidmi, a dítě jemně upozorníte na jeho chování.

6. Zažeňte nudu

Děti, které si koušou nehty z nudy, zkuste zabavit. Hrozí to třeba při dlouhých cestách autem. Dopřejte rozptýlení jeho mysli – ať povídáním, nebo třeba nějakou hrou – ale můžete zkusit zabavit i jeho ruce. Hodí se třeba korálky na šňůrce, hladké kamínky nebo dřevěné kostičky, se kterými si dětské prsty budou hrát.

Křičíte na děti a pak si to vyčítáte? Možná prožíváte mateřské vyhoření!
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, Rodiče, Naše tipy, pomoc, Batole, Pocit viny, Stres, Nehty, Ruka, Nuda, Lůžko, Zlozvyk, Tip, Kousání, Prst, Televizní program, Jak, Zdraví na Heureka.cz