Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Jak odnaučit dítě zvyku na dudlík? Známe užitečné tipy!

Jak odnaučit dítě zvyku na dudlík? Známe užitečné tipy!
Odnaučování dítěte na dudlík je obvykle značně náročné pro všechny v okolí. Jak mu ho vzít a podle čeho poznat, kdy nastal ten správný čas? Než se rozhodnete pro tak zásadní krok, přečtěte si tipy, které by vám situaci měly zjednodušit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když se mi narodil syn, manžel jezdil závody na motorkách, takže miminko nutně a logicky dostalo sytě oranžový dudlík s logem KTM. Bylo to roztomilé… Až do té doby, než jsem zjistila, že si syn oblíbil motorkářský dudlík natolik, že odmítá jakýkoli jiný. Tato skutečnost se postupem času stala zdrojem mnoha komplikací, z nichž pomyslného vrcholu dosáhl víkend strávený v Římě. KTM dudlík nám nedopatřením spadl do kanálu, což v půl desáté večer odstartovalo zběsilou honbu po římských lékárnách za náhradním dudlíkem. Když jsme ho v potu tváře a po několika emočně velmi vypjatých výlevech konečně sehnali, náš chlapeček s ním odmítl mít cokoli společného.

První noc bez dudlíku jsme tak absolvovali v hotelu v cizí zemi a jsem přesvědčená, že ani my, ani ostatní hoteloví hosté na přilehlých patrech na ni nikdy v životě nezapomeneme. Odvykání dudlíku je náročné pro všechny zúčastněné a určitě se vám budou hodit naše vyzkoušené tipy.

Deník zasloužilé mámy: Dudlík ve třech letech? No a co?

Dobré načasování

Pokud už vaše dítě dudlík nějakou dobu používá a vy jste nabyli dojmu, že už je dost velké na to, aby se obešlo bez něj, obrňte se trpělivostí. V první řadě byste měli vybrat vhodné načasování: „Není dobré pokoušet se sebrat dítěti dudlík v době, kdy prochází nějakou dramatickou změnou. Například pokud se stěhujete nebo má novou paní na hlídání. Zkrátka jestliže se v jeho životě objeví stresující událost, dudlík mu pomůže uklidnit se, a je tedy nežádoucí vystavovat ho dalšímu stresu tím, že se mu ho pokusíme vzít,“ upozorňuje psycholožka Marcela Vojířová.

Na druhou stranu odborníci upozorňují na to, že nejpozději do dvou let by mělo být dítě bez dudlíku, protože poté rapidně narůstá riziko křivých zubů. Jestliže dumlá ještě čtyřleté dítě, zubní deformace už se mohou týkat i druhých zubů a mohou být trvalé. Někteří odborníci se přiklánějí k tomu, aby se dítě obešlo bez dudlíku už před prvními narozeninami, protože dudlík může mít negativní vliv na vývoj řeči.

Jedna fotka čtyřleté dcery s dudlíkem a tolik nenávisti! Ubližujete jí, psali mi

Ta důslednost!

Jakmile se rozhodnete dát dudlíku sbohem, je víc než kdy jindy nutné, abyste všichni táhli za jeden provaz. Obeznamte se svým úmyslem celou rodinu a vůbec všechny, kteří by váš záměr mohli narušit. Probdělé noci vám budou k ničemu, pokud po třech dnech utrpení „vyměkne“ babička a dítěti dudlík opět nabídne.

Totéž platí pro situaci, kdy s odvykáním začnete, ale pak jeden z vás začne ztrácet nervy a začne hazardovat s myšlenkou, jestli to ještě na chvíli neodložit. Uvědomte si, že pokud uděláte krok zpět, každý váš další pokus bude obtížnější a delší, protože dítě se bude snažit zopakovat své „vítězství“ znovu.

„Klíčové jsou obvykle první dny bez dudlíku, kdy dítě hledá náhradní způsob uklidňování. Často maminky sáhnou po plence, kterou si dítě drží a mazlí se s ní,“ říká psycholožka. „Nicméně ohledně tohoto způsobu uklidňování bych byla poněkud opatrná, protože se může snadno stát, že dítě začne místo dudlíku cucat cíp pleny nebo přikrývky a zformuje se tak nový, těžko odstranitelný zlozvyk.

Odborníci proto doporučují v těchto kritických dnech dítě co nejvíc objímat, zpívat mu, vyprávět, mazlit se s ním. Zkrátka snížit co nejvíc hladinu stresu a minimalizovat tak riziko, že si najde místo dudlíku nějaký náhradní objekt k uklidňování – například palec.

Raději dudlík než palec, spokojená bude celá rodina

Hned, nebo postupně?

Názory na to, zda vzít dítěti dudlík rovnou, nebo při jeho odnaučování postupovat pozvolna, se velmi různí a nelze říci, že některá z těchto metod je jediná správná. Zatímco někteří rodiče propagují jednorázový „čistý řez“, kdy se dítěti dudlík najednou sebere a poté už nevrátí, jiní to považují za příliš drastické. Mnohem přijatelnější je pro ně varianta, kdy se dítěti nejprve sebere dudlík na den a teprve po několika týdnech i na noc.

Atraktivní příběh

V každém případě je určitě užitečné a pro dítě příjemnější, když sebrání dudlíku doprovodíte atraktivním příběhem, kterému bude dítě rozumět. Nemusíte nutně čekat na obligátního čerta s Mikulášem, kterým byste dudlík odevzdali. Klidně si pro něj může přijít dudlíková víla, můžete ho dát miminku ve vašem okolí nebo může dudlík odletět s ptáky do teplých krajin či na prázdniny k moři. Fantazii se skutečně meze nekladou. Nicméně je potřeba uvědomit si, že dudlík je pro dítě velmi důležitou součástí života, a pokud bude vědět, co se s ním stalo (kde je a že se mu daří dobře), bude pro něj jeho „odchod“ přijatelnější, než když mu ho rovnou a bez řečí seberete.

Jak se konečně rozloučit s dudlíkem? Stačí jednoduchý trik. Inspirujte se!

Odvykací strategie

Způsobů, jak dítěti dudlík znechutit, koluje na internetu i mezi matkami nepřeberné množství. Někdo doporučuje namočit dítěti dudlík do octa nebo ho pokapat citronovou šťávou, aby ho odporná chuť odradila. Jiní nedají dopustit na prostřižení dudlíku nebo jeho postupné zkracování, které dítěti znemožní sání. Nicméně tuto metodu odborníci příliš nedoporučují, protože dítě může část dudlíku vdechnout.

Dalším matkám se osvědčilo předstírat, že se dudlík někam ztratil a nemohou ho najít. Využít můžete i strategii podobnou jako u zoubkové víly, kdy necháte dudlík pod polštářem a ráno tam místo něj najde dítě novou hračku nebo dárek.
Další doporučení se týkají stresových situací, v nichž by dítě za normálních okolností sáhlo po dudlíku. K uvolnění napětí může například dítě pít mléko brčkem (používání lahviček s dudlíkem není vhodné kvůli posilování sacího reflexu), můžete mu dát bublifuk nebo ho nechat foukat brčkem do vody tak, aby se dělaly bubliny. V každém případě však počítejte s tím, že děti obvykle potřebují kolem sedmi dní, aby si na novou změnu ve svém životě zvykly.

Speciál o dudlících

Dudlík (někdy též šidítko) je gumová nebo silikonová náhrada prsu. Je používán k utišení nebo uklidnění dítěte.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Kojenec, Péče o dítě a jeho výchova, Miminko, bublifuk, Dudlíky, Ukolébavka, Redaktorka, Obrovský problém, Dvojnásobná maminka, Klinická logopedka, Pozdní věk, Uklidňování, Zajímavé jméno, Silikon, Třetí narozeniny, Jak, Pochvala, Žižkov, Skvělý způsob, Strategie, Malé závisláčka, Marcela Vojířová, Dudlíky na Heureka.cz