Maminka.czChování a vztahy

Jak odpálkovat dotaz: Kdy mu pořídíte sourozence?

Michaela Karavarakis 6.  3.  2017
„Dovádí vás tato otázka z titulku k šílenství? Čtěte dál. Jen co jste zhubla první kila po porodu, jen co vám přestaly vypadávat vlasy, jen co jste si jakž takž navykla na nový režim s miminkem, mají někteří lidé zlomyslnou potřebu plánovat vám porod číslo dvě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Ochhhh, ta/ten je ale roztomilá/roztomilý, a kdy plánujete další?“ Někteří lidé se nezdráhají rozplývat se v jedné větě nad vaším prvním, relativně čerstvým potomkem a v té samé už řešit jeho budoucího sourozence. A někteří si opravdu neberou servítky a dělají to dost netaktním způsobem.

Samozřejmě, můžete si říct, že jen projevují zájem o váš život a že by vám to vlastně nemělo vadit. Někdy to ale už přeroste únosnou mez a vy nemáte trpělivost dál se mile usmívat a vysvětlovat, že ještě chcete počkat – zvlášť když se podobné vysvětlení setkává jen s nechápavě zdviženým obočím a čekáním na udání důvodu.

 

„Až se mi zahojí vagina“ 

 

Na hrubý pytel holt patří hrubá záplata, proto se nebojte ohradit razantnějším způsobem. Například: Otázka „A kdy plánujete další?“ Odpověď „Až se mi zahojí vagina.“

Garantujeme, že tato odpověď vám od podobných šťourů zajistí svatý pokoj okamžitě a na dlouho.

Rodinné konstelace s Monikou: Jedináčci – opravdu jsou rozmazlení?

„Až se mi zase bude chtít přibrat 20 kilo“ 

Rovněž velmi účinné. Dobře funguje i „Až si to budeme moct dovolit.“ Nikdo není tak drzý, aby s vámi začal rozebírat vaši finanční situaci. Na seznamu našich oblíbených je rovněž „Až bude malý/malá samostatnější. Takže tak za 18 let.“ Případně nejslušnější „Až bude malý/malá větší“. 

Což ovšem dává přítomným nenechavcům prostor začít vás přesvědčovat o nejvhodnějším věkovém rozpětí sourozenců.

Ptejte se s citem

Pokud jste snad v opačné roli a toužíte se kamarádky/příbuzné zeptat, kdy a jestli vůbec počítají s druhým dítětem, snažte se být co nejvíce taktní. Někteří lidé o tak osobních věcech mluví jen velmi neradi, zvlášť třeba ve společnosti, proto je lepší nikdy se takhle napřímo neptat. Nevíte, do jak nepříjemné situace byste mohla dotyčnou dostat.

Pokud to prostě nemůžete vydržet, zkuste zavést řeč na příbuzná témata – návrat do práce po rodičovské, zařizování dětského pokojíčku, atd – třeba vám to kamarádka prozradí sama. A pokud ne, zřejmě zastává názor, že to je její soukromá záležitost a má úplnou pravdu.

8 věcí, na které by se nemělo zapomínat při výchově prvorozených
Prvorození jsou náročnější, než jejich mladší sourozenci. Souhlasíte?
Jste skutečně připravená na mateřství? Jak přijmout novou roli maminky
Témata: Láska a vztahy, Rodina, Chování a vztahy, Zařizování, Dotaz, Pór, Osobní věc, Obočí, Soukromá záležitost, Jak