Maminka.czNovorozenec

Jak ošetřovat pupík novorozenci a proč mu věnovat pozornost

Tereza Víchová 16.  12.  2016
V kolotoči kojení a přebalování se na něj trochu zapomíná. Pupík a starost o něj je ale v prvních dnech života miminka zásadní. Když péči zanedbáme, může nejen zarudnout, ale i hnisat. A problém je na světě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Z porodnice nás pustili narychlo, den předtím malé odstranili pahýl z pupečníku a pupík zalepili. Sestřička říkala, že až se to odlepí, všechno mi vysvětlí, a už se to nestihlo. Teď tápu, co s tím,“ říká Magda. „Omývám lihem, ale nevím, nakolik mám tamponkem vytírat i zevnitř a bojím se, jestli to miminko i nebolí,“ svěřuje se maminka.

Jak se starat o pupík novorozence?

Klasická situace mnoha čerstvých maminek. Propuštění z porodnic už 72 hodin po porodu s sebou nese příjemný pocit „rychle jsme doma ve svém“, ale i větší zodpovědnost za věci, které byly dříve na oddělení šestinedělí déle pod lékařským dozorem. Pupíku rozhodně věnujte pečlivou pozornost.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Miminko, Dítě je na světě, Praktické rady, Šestinedělí, Příjemný pocit, Pravidelné čištění, Pupek, Pozornost, Fram, Oslovený odborník, Novorozenecké oddělení, Porodní problém, Kritérium, Odborný dohled, Dětské oddělení, Nitroděložní život, Jizva, Mázek, Framykoin, Mnohá maminka, Editorka, Jak

Video