Maminka.czPředškolák

Jak osvětlit pokoj pro školáka? Zdravý zrak je na prvním místě

redakce 21.  9.  2016
Osvětlení dětského pokoje není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Ať už jde o domácí úkoly, hraní nebo koukání do monitoru počítače, vždy je třeba dětem na tyto činnosti dobře posvítit, aby si zbytečně neunavovaly oči.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Světlo z monitoru počítače a telefonu

Dnes už téměř všichni školáci tráví spoustu volného času před monitorem počítače. Když to není zrovna počítač, je to telefon, tablet nebo televize. A jistě to všichni známe z vlastní zkušenosti: díváme se dlouho do obrazovky a po nějakém čase začneme cítit, jak nám slzí a tuhnou oči, někdy nás dokonce až štípou.

„Doba kmitajících a blikajících monitorů je už naštěstí za námi. Moderní monitory můžeme ztlumit či více rozsvítit tak, aby byl pohled na ně příjemný a co nejpřirozenější. Nicméně úporný dlouhodobý pohled na monitor počítače je nezdravý. Oko je od přírody uzpůsobeno tomu, aby se dívalo různými směry na různé vzdálenosti.

Pohyb oka je zajišťován očními svaly, které svou činností oko vlastně masírují a napomáhají jeho čištění a látkové výměně. Naopak pohled na monitor počítače je upřený jedním směrem na stejnou vzdálenost po dlouhou dobu, což je nezdravé a unavující,“ vysvětluje MUDr. Pavel Stodůlka.

Problémy s očima: překrvené spojivky a světloplachost

Dalším problémem dlouhého sledování obrazovky je špatné mrkání. Kvůli snížené frekvenci mrkání si nedostatečně zvlhčujeme oči a ty jsou pak vysušené a více unavené. Proto je vhodné, aby si nejen školáci dávali pravidelné pauzy a nedívali se do monitoru třeba celé odpoledne a večer v jednom kuse.

Doporučuje se nejlépe každých dvacet minut odpoutat svůj zrak od obrazovky a zaměřit se na bod vzdálený minimálně dva metry. Ideální je i krátká procházka.

Důležité je také dodržování správné vzdálenosti od obrazovky, která by měla být přibližně na délku vaší paže, a v neposlední řadě i vhodné osvětlení. „Večer je dobré mít v místnosti s počítačem rozsvíceno tlumené světlo. Sníží se tím kontrast mezi svítícím monitorem a tmavou místností,“ radí primář oční kliniky.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Oči, Školák, Praktické rady, Váš domov, Zrak, Zdravý zrak, Oční lékař, Zásadní vliv, Jak, Domácí úkol, Pracovní stůl, Tlumené světlo, Dlouhodobý pohled, Krátkozrakost, Kontrast, Oční sval, Kvalitní spánek, Stodůlky, Gemini, Pokoj, Pavel Stodůlka, Velký rozhovor, Zdraví na Heureka.cz