Maminka.czChování a vztahy

Jak ovládnout nával vzteku

Jana Benešovská 21.  8.  2009
Co dělat, když se vám krev valí do hlavy, vidíte rudě a máte chuť popadnout nejbližší věc a mrštit s ní o zem? Vztek je běžný citový stav, a i když je někdy oprávněný, může vám výrazně zkomplikovat život. Naučte se vybít ho tak, abyste zbytečně neubližovali sobě ani ostatním.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

*Udělejte si pauzu

Pokud cítíte nastupující rozčilení, snažte se přerušit situaci, která ho vyvolala. Jakmile zaznamenáte, že začínáte kypět, zanechte činnosti, která vás rozčiluje. Odejděte z místnosti nebo se vzdalte od nebezpečné situace alespoň myšlenkami, třeba že začnete sledovat okolí nebo dění za oknem.

Pomůže i lidová rada pro ovládnutí vzteku, zkrátka ho vydýchat. Začněte prodlouženým výdechem a představte si, jak z těla odchází napětí, pak chvíli zadržte dech a zhluboka se nadechněte. Relaxační dýchání (nádech, zadržení dechu a dvojnásobně dlouhý výdech) se vyplatí trénovat. Můžete se o to pokoušet třeba při cestě do práce nebo na procházce, v kritické situaci to pak bude fungovat lépe.

*Dejte vzteku průchod

Výbuchy emocí zbytečně obtěžují vaše blízké i kolegy v práci. Nehledě na to, že jim můžete ublížit, ať už slovními nadávkami nebo agresí. Ve chvíli, kdy je to možné a přijatelné, dejte průchod svému vzteku náhradním způsobem. „Metod je mnoho a na každého člověka funguje jiná. Důležité je najít takovou, která na vás zabírá a tu pak cíleně rozvíjet,“ říká psycholožka Simona Hoskovcová z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Stresové hormony z krve nejlépe pomáhá odplavit jakákoli fyzická aktivita. Nezáleží na tom, jestli půjdete běhat nebo budete mlátit do boxovacího pytle. Funguje taky rozšlapávání PET láhví, případně trhání papíru.

*Naučte se uvolnit

Řada lidí zapíjí vztek alkoholem. Ten však negativní emoce ještě zhoršuje. Pokud chcete pít, dejte si raději sklenici studené vody, která vás ochladí. Psycholožka Simona Hoskovcová doporučuje předcházet výbuchům vzteku tzv. progresivní svalovou relaxací. Jde o systematické napínání a uvolňování jednotlivých svalových skupin.

Přitom vznikají příjemné tělesné pocity, které pomáhají i psychickému uvolnění. Jakmile vám krev začne stoupat do hlavy, stoupněte si pevně na paty, dejte ruce nad hlavu, napněte všechny svaly a snažte se vytáhnout co nejvýš, jak to jde. V této poloze napočítejte do deseti a s výdechem se uvolněte.

*Zkuste přemýšlet o zátěžových situacích

Pokud vás výbuchy vzteku ovládají zbytečně často, zkuste je pojmenovat konkrétními slovy a převést je na úroveň rozumu. „Člověka obvykle rozhněvají tytéž nebo podobné situace. Pokud máte možnost je změnit, udělejte to. Jestli je ale ovlivnit nemůžete, položte si otázku, jestli vám taková malichernost stojí za tolik hněvu. Většinou zjistíte, že je zbytečné rozčilovat se a vztek přejde,“ říká odbornice. Zmíněnou techniku ovšem těžko aplikujete až v kritické situaci. Musíte si ji osvojit nejprve v klidu natolik, abyste ji pak použili ve chvíli, kdy vás ovládne vztek. Pokud zjistíte, že se opravdu zlobíte zbytečně a tato technika jednou zabere, bude fungovat i příště.

Témata: Chování a vztahy, Časopis Moje psychologie, vztek, Nava, Simona Hoskovcová, Jak