Maminka.czJen pro maminku

Jak oznámit budoucímu tatínkovi onu „radostnou novinu“?

Kateřina Černá 27.  5.  2011
Většina žen se o těhotenství dozví z těhotenského testu nebo přímo u doktora. Jak tuto zprávu sdělit budoucímu tatínkovi? Možností je spousta, takže se podíváme na to, které jsou vhodné a které naopak.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Velmi důležitá je skutečnost, zda je dítě plánováno, popřípadě i chtěno. Pokud ne, pak asi nemá smysl vymýšlet jakákoliv překvapení typu zapečený dudlík v koláči, ale spíš těhotenství partnerovi klasicky oznámit.

Jiná situace nastává u plánovaných nebo dokonce vymodlených dětí. Tam mají budoucí maminky široké pole působnosti. Jednou z variant je, že již těhotenský test vyhodnocujete vždy v přítomnosti partnera. Zde se sice ochudíte o možnost přijít se skvělou novinou, nicméně se můžete o své emoce okamžitě podělit, což mnohé z nás jistě ocení.

Spousta žen zažila v této souvislosti velké zklamání, reakce partnera nebyla taková, jakou si představovaly. Uvařily výbornou večeři, zabalily těhotenský test nebo ultrazvuk do dárkového balení, naservírovaly ho budoucímu otci místo dezertu a těšily se na okamžitý výbuch partnerova štěstí. Vždyť miminko si oba přáli, tak proč by měla přijít jiná reakce? Jaké je jejich překvapení, když v partnerově tváři zahlédnout spíše cosi připomínající zděšení. Nastávající maminka se buď rozčílí, nebo rovnou propukne v pláč a chudák partner pak často nemá možnost informaci zpracovat. Jistě by k radosti také brzy dospěl, většinou je však k tomu potřeba chvilka času a klidu.

Základní pravidlo tedy zní: Nikdy nečekejte od partnera okamžitou radost! Je to jev spíše výjimečný.

Z toho důvodu je vhodné zvolit způsob, který poskytne partnerovi trochu času na zpracování této zásadní novinky a s vámi do kontaktu přijde, až jak to bude mít v hlavě trochu srovnané a může se tak radovat spolu s vámi. To, že muži často reagují jinak, než si ženy představují, není známka toho, že by se na miminko méně těšili.

I vy si sáhněte do svědomí a přiznejte si, zda jediné, co jste při pohledu na dvě čárky pocítila, byla radost. Neobjevil se tam byť jen malý záblesk pochybnosti, jak to zvládnete, možná trošku obav nebo strachu? Nechte tedy partnerovi těhotenský test na stole a odjeďte do práce. Případně mu nechte vzkaz s touto novinou doma před odjezdem na služební cestu. Jistě to oceníte, až vám budoucí tatínek plný radosti zavolá nebo na vás bude čekat s kyticí růží.

Pravidlo číslo dvě:Otec dítěte by měl být první, kdo se o Vašem těhotenství dozví!

Věřte, že by vašeho partnera mrzelo, kdyby se dozvěděl tuto zásadní novinku až po budoucí babičce, tetičce, kolegyni v práci a paní prodavačce z masny. Dítě bude stejně jeho jako Vaše, proto má právo na brzkou zprávu.

Na tento okamžik budete pravděpodobně dlouho vzpomínat, tak vám přeji, aby to byla vzpomínka co možná nejkrásnější.

Témata: Jen pro maminku, Budoucí tatínek, Radost, Jak, Velké zklamání, Řád, Základní pravidlo, Dárkové balení