Maminka.czKrása a styl

Jak pečovat o pleť horách

Jana Knaislová 22.  1.  2015
Chystáte se na lyže nebo budete tentokrát sjíždět kopce na snowboardu? Pak si s sebou kromě nezbytné lyžařské výbavy a teplého oblečení přibalte také speciální kosmetiku, která vaši pleť ochrání před poškozením mrazem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pobyt na horách má na lidský organismus samozřejmě velmi příznivý vliv a zlepšuje i jeho obranyschopnost. Mnohem méně už ale pleti. Právě ta je v zimě všeobecně mnohem více namáhána. Sníh, nízké teploty, vítr, ale i časté přechody z tepla do zimy a naopak jí vůbec neprospívají. V chladu se totiž kůže mnohem pomaleji prokrvuje, hůře se vyživuje a zejména ve větru mnohem více vysušuje. Naopak v přetopených místnostech je pro změnu prokrvená až moc.

A tak nejvíce trpí kůže, která bývá během celého roku sušší, citlivější s rozšířenými žilkami na tvářích a kolem nosu. Má také větší sklon k červenání, následnému pálení a podráždění. Správnou kosmetickou péčí však můžete negativní projevy výrazně eliminovat.

Výživa je důležitá

Především si na hory pořiďte hutný mastný krém. K dostání jsou dokonce speciální krémy určené k péči o pleť na horách. Jedná se o vyživující hydratační přípravky, které ochrání pleť před poškozením vlivem mrazu i větru, podporují vláčnost a pružnost pleti. Tím navíc omezují riziko vzniku předčasných vrásek a předcházejí vysušení pleti. Často také obsahují ochranný sluneční faktor, tedy SPF.

Právě na horách můžete jeho absenci výrazně pocítit. Spojení slunce a sníh nevyznívá pro pleť příznivě. Sluníčko totiž na horách pálí mnohem ostřeji – čím je vyšší nadmořská výška, tím je sluneční záření intenzivnější. A odráží se od sněhu, UV záření tak znásobuje svoji intenzitu a tím i svou škodlivost. Proto na hory vyrážejte vždy s krémem s SPF, třeba i s klasickým opalovacím krémem. Ten by měl mít  pokud možno nejvyšší možný ochranný faktor, tedy SPF 50+. Klidně jej naneste ještě přes denní vyživující krém. Oči je pochopitelně nutné chránit brýlemi, a to nejen při lyžování.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pokud jste pobývala celý den na sluníčku, můžete mít večer pocit, že je kůže od něho podrážděná, nebo dokonce i spálená, zklidněte ji proto pěnou s obsahem panthenolu nebo chladivým gelem s aloe vera. Na rty patří vyživující balzám. Používejte ho opakovaně v průběhu celého dne. Na večer, po tradičním čisticím rituálu, ošetřete pleť nočním regeneračním krémem, na citlivé oční okolí použijte vyživující oční krém.

Klepněte pro větší obrázek

Hýčkejte pokožku těla

Teplé oblečení sice v zimě chrání pokožku před chladem, ale zároveň ji často více vysušuje a tak pod jeho vrstvou bývá kůže sušší. Proto ji pravidelně zvláčňujte, nejlépe hydratačním tělovým mlékem, na obzvlášť suchou kůži se pak hodí výživnější tělová másla.

Kůže na rukou je právě v zimě náchylnější k vysušení a popraskání, protože má jen minimum kožních mazových žláz a snadno tak dojde k porušení ochranného hydrolipidického filmu. Pokožku vysušuje také časté používání mýdel, a tak kůži na rukou dopřejte pravidelnou péči v podobě výživného krému a v chladném počasí je chraňte rukavicemi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Chraňte křehkou kůži dětí

A nezapomínejte ani na děti, jejich kůže je ještě mnohem citlivější než je tomu u dospělých, proto ji vždy ošetřujte tzv. zimními krémy. Mají hustší konzistenci a jsou určeny právě do zimního a větrného počasí.

Klepněte pro větší obrázek

Bariérové krémy obnovují narušenou pokožku

V zimním období se stav pleti často velmi zhoršuje. Vlivy vnějšího prostředí suchý vzduch a nedostatečná hydratace stav pleti zhoršují. V současnosti se už daří kožní bariéru nejen chránit, ale i obnovit. Na trhu jsou k dostání bariérové krémy, ,které pokožku uzavřou a zabrání pronikání škodlivin do kůže, ale i úniku vody a podpoří přirozenou hydrataci pokožky. Krémy zakoupíte v lékárnách a jejich použití je vhodné konzultovat s lékařem nebo lékárníkem.  K dostání jsou již tónované krémy, které pomohou sjednotit tón pleti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Témata: Krása a styl, pleť, Oční okolí, Vnější prostředí, Kožní maz, Mastný krém, Pec, La Roche-Posay, Negativní projev, Časté používání, STEAM, Jak, Suchý vzduch, Nadmořská výška, Teplé oblečení, Chladné počasí, Žilka, Hora, Bebe