Maminka.czPsychomotorický vývoj

Jak podpořit psychomotorický vývoj miminka? Konkrétní tipy má fyzioterapeutka

redakce 24.  6.  2021
Podpora miminka v jeho psychomotorickém vývoji se vyplatí doslova od narození. Kde má být kolotoč nad postýlkou? Jak si spolu hrát, aby se děťátko správně vyvíjelo? Skvělé tipy má Mgr. Lucie Hladká, fyzioterapeutka, která se věnuje především dětem do 18 měsíců věku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

A konkrétní dotaz na Lucii Hladkou má maminka Pavlína:

Dobrý den,

Mám čtyřtýdenní dceru Klárku. Vím, že je ještě maličká, hodně spí, ale mě by zajímalo, jestli ji můžu už nyní nějak podpořit v jejím vývoji? Je to mé první dítě a já se bojím, abych něco nezanedbala. Klárka je hodné miminko, občas trpí na “prdíky” a nemůže usnout, ale to asi řeší každá maminka. Děkuji za odpověď. Pavlína

Šestinedělí je pro miminko dřina

Šestinedělí je nádherné, ale zároveň náročné období nejen pro maminku, ale i pro děťátko. Od jeho narození se toho tolik změnilo! Opustilo teplou, měkkou a zároveň pevnou “náruč” dělohy, ve které se jen omezeně pohybovalo a ve které bylo pořád s maminkou, slyšelo její tlukot srdce a hlas. Přísun potravy mělo přímo do krve bez nutnosti práce trávicího systému. Zvuky okolí slyšelo tlumeně a ani oči neměly moc stimulů. A s tím vším se musí vypořádat. Z hlediska vývoje toho má tolik před sebou. Adaptace na tyto změny je pořádná dřina. 

První týdny děťátko hodně spí. Zpracovává si poporodní stres a adaptuje na život v novém prostředí. Využívejte spánku dcery k svému odpočinku a nabrání sil po porodu. A když je vzhůru, užívejte si samy sebe. Vždy, když ji vracíte do postýlky, ji nezapomeňte srovnat tak, aby nosík, brada, hrudní kost a pupíček byly v jedné rovině.

Čas na hraní: otáčí miminko hlavu na obě strany stejně?

Mezi 4.–6. týdnem věku spí už děťátko přes den trochu méně, může se i stát, že jedno období mezi kojeními je dokonce celé vzhůru a tady můžete aktivně podporovat svoji dceru ve vývoji. Vyndávejte ji z postýlky, aby měla lepší rozhled a povídejte si s ní. Miluje váš hlas a zpěv, i když třeba zpíváte falešně.

Na chvilku s vámi zvládne navázat oční kontakt a líbí se jí i obličejíčky na hračkách. Toho můžete využít při “trénování“ otáčení hlavičky na podložce. Klárku vyjměte ze zavinovačky, položte ji na zádíčka na rovnou podložku ( třeba Baby Bunny) a lákejte její pohled za vaším obličejem a hračkou nejdříve k jedné straně a pak ke druhé. Sledujte, zda dokáže otočit hlavičku na obě strany stejně. 

Kam dát kolotoč nad postýlku?

Kolem 6. týdne vám svou radost potvrdí i úsměvem. Na řadu mohou přijít i první hračky. Například kolotoč nad postýlku Motýlci od Fisher-Price – medvídkoví motýlci tančí nad postýlkou a usmívají se na miminko a ono je pozoruje a rozvíjí tak svůj zrak. K tomu hrají příjemné melodie a napomáhají tak rozvoji sluchu, ale mohou podpořit i zklidnění a usínání.

Klidnou večerní atmosféru pomáhá v pozdějším věku navodit i projekce noční oblohy na strop. Pokud si medvídky miminko zamiluje, lze je z kolotoče i s pohyblivými rameny sundat a zavěsit na kočárek, a mohou tak být všude s vámi. Kolotoč na postýlku doporučuji umístit tak, aby ho miminko mělo lehce před sebou. Není dobré, když při pozorování motýlků zaklání hlavičku. Pokud by to dělalo často, ovlivnilo by to držení těla po celou dobu vývoje. 

Dále je dobré střídat umístění kolotoče na pravé a levé bočnici postýlky, aby miminko trénovalo symetrické otáčení hlavičky. Na boudičku kočárku připevněte ramena s motýlky ideálně na střed. Jsem nadšená, že má kolotoč 2 volby hlasitosti melodií a rodiče určitě potěší, že je na baterie a strojek se nemusí neustále natahovat a ještě ho mohou ovládat dálkovým ovládáním. Ze svítícího vrcholu kolotoče lze časem udělat samostatné noční světýlko, takže využití hračky je dlouhodobé.

Masáž bříška proti kolikám

Psala jste, že Klárku občas trápí “prdíky”. Trávicí trakt děťátka po narození též prochází zatěžkávací zkouškou a dalším vývojem. Miminko se ještě tolik samo aktivně nepohybuje a bublinky plynů mohou v bříšku dělat pěknou neplechu. Rad na bolavá bříška existuje spoustu, já mám dobrou zkušenost s  protikolikovou masáží bříška. Doporučuji ji dělat při každém přebalování, aby se plyny v bříšku nehromadily a den nekončil velkým neutěšitelným pláčem kvůli bolavému bříšku. 

Masáže miminek jsou ale i další aktivitou, kterou s takto malým miminkem můžete dělat a dokonce ho tím i podporujete v jeho vývoji. Masáže nejen ulevují od bolavého bříška, unavených svalů, relaxují a podporují spánek děťátka. Krásně si při nich podpoříte vzájemný vztah, pomůžete propojení mozkových hemisfér, které je důležité třeba pro samostatné otočky miminka a lezení. Masáže jsou tak trochu malý zázrak. A můžete si z nich udělat nádherný něžný rituál.

Masírujte nejdříve půl hodiny po jídle, ideálně po večerním koupání, v teple a krásném naladění na své děťátko. Dobrým pomocníkem Vám může být masážní podložka Baby Bunny od Fisher Price, která je omyvatelná, příjemný potah je pratelný, takže během masáže miminko leží vždy na čisté pohodlné podložce.  V brožurce, která je přiložená k podložce, najdete průvodce základními technikami dětských masáží. Nebo třeba můžete s Klárkou vyrazit na svůj první zážitkový kurz.

Mgr. Lucie hladká, fyzioterapeutka

  • Instruktorka poraden o psychomotorickém vývoji
  • Věnuje se správné manipulaci s miminky, cvičení s miminky, plavání ve vaničkách a masážím dětí a kojenců
Témata: Děti, Miminko, Hračky pro děti, Poradna pro rodiče a děti, Adaptace, Psychomotorický vývoj, Lucie Hladká, Fisher Price, Kolotoč, Dřina, Fyzioterapeutka, Fisher-Price, Lake, Podložka, Děťátko, Brož, Lucie, Panda, Bříško, Postýlka, Pavlína, Hračky na Heureka.cz