Maminka.czSoutěže

Jak podpořit vývoj miminka? Tipy co dělat a čemu se vyhnout + soutěž

Reklama 21.  3.  2017
Miminko během prvního roku života prochází intenzivním a rychlým vývojem. Pro další budoucí život malého človíčka, je zásadní - v jakém prostředí se o něj pečuje! Pravidelné koupání, krmení, přebalování a chování v náručí je samozřejmostí. Jaká jsou další doporučení a co je naopak zapovězeno?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rozvíjet smysly vytvořením ideálního prostředí

Protože jsme to my, kdo ovlivňuje, čím bude dítě obklopeno a co upoutá jeho pozornost, je na nás, abychom zodpovědně vytvořili nejvlídnější prostředí. Rodiče mají tendenci zahlcovat pozornost nového člen rodiny příliš mnoha podněty. Pokud miminko odvrací pohled, či otáčí hlavu nebo třeba zavírá oči, je čas s hraním přestat a nechat ho odpočinout. Klíčem je jemnost a pozvolný přístup - to platí i pro každodenní přebalovací rituál! Opačný případ, kdy se kolem dítěte nic neděje, způsobuje naopak apatii, protože mozek není dostatečně stimulován. Nevstřebává žádné nové vjemy. Opět tedy platí cesta zlatého středu – všeho s mírou.

Klepněte pro větší obrázek

Příliš rychlých pohybů škodí

Novorozenec potřebuje rozvážné zacházení. Často si to rodič neuvědomuje, ale svým překotným a roztržitým chováním, může dítěti navodit negativní pocity. Emoční nerovnováha škodí zdravému procesu vývoji psychiky. Doporučuje se například přebalovat pomalu a opatrně. Hrubší zacházení páchá velké škody v hlavě našeho tvorečka. Neznamená to, že musíme chodit po špičkách, mluvit potichu a pohybovat se pomalu jako želva, ale běhat sem a tam, nahlas se hádat s partnerem, nebo dělat zbrklé pohyby? To má velmi nepříznivé následky.

Klepněte pro větší obrázek

Dostatek volnosti pro pohyb

Snažíme se dítěti vždy umožnit možnost pohybu a pocit pohodlí. Proto na noc nepřikrýváme těžkými přikrývkami a při přebalování se vždy ujistíme, že plenky nebudou překážkou ve správném prokrvování jeho tělíčka. Když se plenky příliš utáhnou, dochází ke špatnému průchodu krve a to ovlivňuje celé fungování lymfy, která koluje celým tělem a zajišťuje například odvod nečistot z těla. Pokud se dítě samostatně přetáčí, nevhodně zvolené plenky ho mohou výrazně omezovat a to má vliv na celou jeho nervovou soustavu! Často se právě volba vhodných plenek podceňuje!

Soutěžní otázka:

Jaký je správný název firmy, která vyrábí plenky?

b) Pampers

Balení plen Pampers a roční předplatné časopisu Maminka vyhrála Jana Fňukálová z Rožnova pod Radhoštěm, gratulujeme!

Soutěž probíhala ve dnech od 21. 3. 2017 do 26. 3. 2017, pravidla naleznete zde.

Témata: Soutěže, Pleny, Pleny na Heureka.cz