Maminka.czKoronavirus

Jak potěšit prarodiče? Volejte jim. Poproste třeba o pohádku po telefonu

Martina Machová 2.  10.  2020
Šíření koronaviru přestřihlo kontakty mezi seniory a jejich dětmi a vnoučaty. Myslete na ně, volejte jim. Prarodiče potěší nejen telefonní hovor a obrázek, ale i to, že mohou dávat! Co? Třeba večerní pohádku po telefonu!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Povinná karanténa sice není vyhlášená, ale rodiče a prarodiče ve věku „65 +“ by se nyní neměli moc vídat s rodinou, hlídat vnoučata; vyzvedávat je ze škol a školek a mít děti o víkendech. Mnozí prarodiče na tyto bohulibé aktivity sice brblali, ale jak se nyní najednou vytratily z týdenního rozvrhu, zbylo po nich mrazivě prázdné a tiché místo.

Ještě o něco starším prarodičům, na které už by bylo „dozorování divé zvěře“ příliš náročné, se obvykle dostalo alespoň hlučných víkendových návštěv. Jednoduše trocha ruchu, rámusu a rozházených háčkovaných deček. Nyní život utichl, zpomalil se a podvečerní a večerní samota může být pro mnohé seniory ještě tíživější! Jak babičky a dědečky potěšit, podělit se s nimi o životní energii? Tedy samozřejmě mimo to, že budou mít nakoupeno, zajištěné roušky, léky a popřípadě i potřebné dezinfekční prostředky – což není v první řadě povinností státu, ale nás dětí svých rodičů!

Koronavirus: Nedávejte děti k babičkám a dědečkům, objednejte jim nákupy

10 jednoduchých tipů, jak potěšit prarodiče

  • Volejte jim, a to opravdu každý den! I informace, co jste vařili, jak se vám to povedlo, zda to dětem chutnalo, jsou důležité! A neméně důležité je si i takové informace i vyslechnout, jakkoliv se vám to může zdát malicherné!
  • Skvělé jsou videohovory, děti mohou prarodiče potěšit nejen vyprávěním, ale i básničkou nebo třeba písničkou. Lze jim ukázat, co právě vyrábí, co nakreslily nebo klidně i to, co rozbily a jakou lumpárnu vyvedly.
  • Další možností je posílat v průběhu dne dědečkům a babičkám fotky – například speciálního obrázku, každý den nakresleného jen pro ně, jídla, které obědváte, činnosti, které spolu s dětmi děláte…
  • Pokud jsou toho děti třeba i s vaší pomocí schopné, mohou prarodičům klidně secvičit nějaký komorní koncert, divadlo či „film“. (A potěší se tak nejen prarodiče, ale zabaví se i děti! Příprava, secvičování, kostýmy – to vše je velká výzva!)
  • Báječné je žádat o rady! Každý se potřebuje cítit užitečný. Poproste spolu s dětmi babičku o zevrubný popis receptu na oblíbený koláč nebo třeba radu ohledně šití roušky a podobně. Vždy se najde něco, v čem budete potřebovat poradit. (A nezapomeňte s dětmi hotový koláč vyfotit, ať už dopadl jakkoliv.)
  • Požádejte prarodiče, zda by dětem nevyprávěli do telefonu pohádku před spaním. Možná právě na tyto chvilky budou vaše děti vzpomínat, až budou dospělé!
  • Pokud je vaše babička či prababička stále aktivní a zručná, velmi ráda vám bude plést ponožky, čepičky, šít do zásoby zástěrky do školky a podobné věci, o které velmi konkrétně požádáte. Mít komu dávat, být užitečný je pro mnohé obrovským potěšením!
  • Bydlí-li prarodiče poblíž a opravdu pečlivě dodržují karanténu, jistě není problém jim chodit každý den zamávat, hodit jim do schránky namalovaný obrázek či na schránku pověsit nějaký výtvor. Ostatně lze takto potěšit i prarodiče v domově pro seniory!
  • Máte-li doma barevné křídy, můžete nějaký barevný obrázek vytvořit přímo pod okny dědečka nebo babičky. A pochopitelně nemusí kreslit jen děti. Ono napsat barevnou křídou na chodník: „Mami, mám tě moc ráda, smažíš nejlepší řízky na světě!“ můžete klidně i ve třiceti 😉
  • Objednejte jim nákup nebo hotové jídlo. 
Co byste měli vědět o koronaviru: Jak se co nejlépe uchránit?

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Děti, Babička, Prarodiče, Poradna pro rodiče a děti, prababička, karanténa, Rozvrh, Vnouče, Jídlo, Senior, Dědeček, Videohovor, Rámus, Telefon, Pohádka, Obrázek