Maminka.czAstma

Astma v dospělosti. Jaké jsou varovné příznaky a jak poskytnout pomoc při záchvatu?

Simona Procházková 29.  11.  2022
Astma se většinou objevuje u dětí a dospívajících, toto chronické onemocnění dýchacích cest vás ale může nemile překvapit kdykoli během života. Jaké jsou příčiny a jak probíhá léčba u dospělých? Astma nelze sice úplně vyléčit, je ale možné nemoc držet pod kontrolou, aby vám nekomplikovala běžné fungování.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bronchiální neboli průduškové astma je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest, při kterém dochází opakovaně k zúžení a stažení průdušek jako reakci na různé podněty. Stěna průdušek je postižena zvláštním druhem neinfekčního zánětu, který vede ke zvýšené dráždivosti průdušek, a tím k jejich zúžení, tedy snížení průchodnosti. Dochází zároveň k otoku sliznice a nadměrné tvorbě hlenu.

VIDEO: Astma u dětí: Jak ho poznat včas? - příznaky, příčiny a léčba

Co způsobuje rozvoj astmatu?

Mezi nejčastější spouštěče astmatu se řadí respirační infekce (infekce dýchacích cest), nadměrná fyzická zátěž, alergeny v ovzduší, znečištěné životní prostředí. Dispozice pro vznik astmatu jsou rovněž do určité míry dány geneticky. Objevují se názory, že průduškovým astmatem jsou ohroženi zejména alergici, to je ale omyl. Astma může být spojeno s alergií, ale není to podmínkou.

Jak se projevuje astma?

Astmatické obtíže se nemusí projevovat jen akutními astmatickými záchvaty, příznakem, že může jít o tuto nemoc, bývá chronický dráždivý kašel, který se objevuje zejména v časných ranních a večerních hodinách. Případně se objevuje výrazná dušnost při sportu a fyzické zátěži (tzv. námahová dušnost). V případě, že jde o alergické astma, vyvolává zhoršení potíží přímý kontakt s alergenem (kvetoucí stromy, pyly, prach, zvířecí srst, plísně apod.).

Příznaky astmatu:

  • dušnost a ztížené dýchání
  • sípání, hvízdání a pískot při dýchání
  • chronický suchý kašel
  • tlak, tíseň a bolest na hrudi
  • pocit nedostatku vzduchu v plicích
  • nadměrná tvorba hlenu a jeho obtížné vykašlávání
  • dlouhodobá únava a vyčerpání spojené s neustálým pokašláváním.
Astma až u poloviny dětí odezní, říká lékař. Vysvětlí také, na co dávat pozor

Co zhoršuje potíže astmatiků:

  • znečištěné ovzduší
  • aktivní nebo pasivní kouření
  • virové respirační infekce
  • kontakt s alergeny, které organismus špatně snáší
  • domácí mazlíčci v bytě
  • některé druhy potravin
  • nadměrný dlouhodobý stres a psychická zátěž
  • příliš chladný vzduch
  • nadměrná fyzická námaha.

Jak se léčí astma u dospělých?

Zejména díky moderní inhalační léčbě je dnes ve většině případů možné eliminovat rizika, zabránit trvalým změnám v průduškách a držet onemocnění pod kontrolou, aniž by pacienta výrazně omezovalo v běžném životě. Správně léčený astmatik může bez obav žít aktivním životem i sportovat. Pro efektivní léčbu je ale nutné přijít za lékařem včas. Praktický lékař odešle pacienta za alergologem a pneumologem, kteří provedou potřebná vyšetření.

„Základy pro stanovení diagnózy astmatu jsou anamnéza, fyzikální vyšetření, spirometrické vyšetření plicních funkcí, vyšetření koncentrace oxidu dusnatého ve vydechovaném vzduchu a bronchokonstrikční/dilatační test. Vhodné je rovněž alergologické vyšetření,“ uvádí MUDr. Petr Pšenica, primář společnosti Lázně Luhačovice.

Léčba astmatu je vždy individuální a používají se dvě hlavní skupiny léků. Jedná se o úlevové léky s krátkodobým účinkem (k rychlému potlačení akutních potíží, tedy zmírnění dušnosti a rozšíření průdušek) a protizánětlivé preventivní léky, které se užívají dlouhodobě a pomáhají nemoc a obtíže s ní související stabilizovat a držet pod kontrolou. Oba druhy léků se užívají zpravidla v inhalační podobě, k dispozici je spousta moderních a vysoce účinných inhalačních prostředků.

„Důležitou a účinnou součástí léčby astmatu je lázeňská léčba, kterou v Lázních Luhačovice poskytujeme pro dospělé a také děti, a to již od 1,5 roku věku. V rámci léčebného plánu využíváme hlavně inhalační procedury přírodních minerálních pramenů, jako například Vincentky, dechovou gymnastiku, vodoléčbu a další.“

MUDr. Petr Pšenica, primář společnosti Lázně Luhačovice

„Nejúčinnější v léčbě astmatu jsou inhalační kortikosteroidy, což je dlouhodobá preventivní protizánětlivá léčba, která nemá žádné nežádoucí účinky na organismus. Dále se používá bronchodilatační léčba, z nových metod také imunoterapie a biologická léčba. Neméně důležitá jsou i preventivní režimová opatření. V rámci preventivní léčby může klient absolvovat i lázeňskou léčbu, která je plně hrazena pojišťovnami,“ říká MUDr. Růžena Vaňková, lékařka, specialistka na léčebnou rehabilitaci a rehabilitační a fyzikální medicínu z Mariánských Lázní.

Co ještě pomůže při astmatu?

  • Dospělí pacienti by měli dbát na určitá režimová opatření, která jim uleví od obtíží a pomohou držet onemocnění v klidové fázi.
  • Základem je nekouřit a vyvarovat se pobytu v zakouřeném prostředí.
  • Astmatici by měli odstranit ze svého bezprostředního okolí spouštěče, které jim vyvolávají potíže, nebo alespoň maximálně omezit kontakt s nimi.
  •  Optimální okolní prostředí pro astmatika má teplotu kolem 20 stupňů a relativní vlhkost 40 až 50 %.
  • Z domu nebo bytu je na místě odstranit veškeré škodlivé látky, alergeny a nečistoty.
  • Pacient s astmatem by měl dbát na pravidelnou pohybovou aktivitu, nejlépe vytrvalostní trénink, lékaři ale doporučují jakoukoli pravidelnou fyzickou aktivitu.
  • Při průduškovém astmatu pomáhají také rehabilitace, specifická alergenová imunoterapie, tzv. klimatická terapie (lázeňská léčba, pobyt u moře, speleoterapie).
Každé desáté dítě trpí astmatem. Pomáhá jim pobyt na horách i speciální jeskyně

Jak poznáte astmatický záchvat? A víte, jak na první pomoc?

Pokud člověka postihne akutní astmatický záchvat, je potřeba zachovat chladnou hlavu. Lehčí záchvat zvládne astmatik většinou sám díky úlevovým lékům, které by měl mít neustále po ruce. Některé závažnější případy ovšem vyžadují okamžitou pomoc lékaře a je potřeba přivolání rychlé záchranné služby. Těžký astmatický záchvat může totiž člověka ohrozit na životě.

 Jak tedy vypadá první pomoc? Je potřeba podniknout několik kroků, abyste dokázali pacientovi ulevit a potlačit riziko dalších komplikací.

  • Začněte tím, že postiženému uvolníte veškeré těsné oděvy (rolák, šátek na krku, kravata, pásek, košile…).
  • Zeptejte se, kde má svůj inhalátor. Dohlédněte, aby ho použil, případně mu s aplikací (inhalací) pomozte.
  • Nakonec astmatika uložte do polohy vpolosedě a kontrolujte jeho stav. Pokud by se obtíže nelepšily a začaly se stupňovat nebo se přidaly další zdravotní komplikace, okamžitě volejte linku 155.

Astmatický záchvat doprovází stahy hladké svaloviny průdušek, což bývá spojeno s tvorbou většího množství hlenu. Postižený jedinec se pak potýká se suchým dráždivým kašlem, který je natolik silný, že může způsobovat náhlý nedostatek vzduchu a pocit paniky, že „se dusí“. Nahromaděný hlen navíc velmi ztěžuje odkašlávání.

Je možné, aby se astma rozvinulo po nákaze nemocí covid-19?

I když po covidu jsou spíše typické fibrotické změny plicní tkáně, může po nákaze covid-19 dojít i k postižení dýchacích cest a následnému rozvoji astmatu. Ale veškeré následky covidu nebyly ještě detailně prozkoumány.

MUDr. Růžena Vaňková, lékařka, specialistka na fyziatrii, balneologii a léčebnou rehabilitaci, rehabilitační a fyzikální medicínu z Mariánských Lázní

Témata: Zdraví, Nemoci, Alergie, Nemoc, Kašel, Astma, Laryngitida, Vincent, Pramen, Dýchací cesta, Alergeny, Příznaky, Lázně Luhačovice, Zach, Záchvat, Kortikoid, Astmatik, Varovný příznak, Léčba, Mariánské Lázně, Dráždivost, Petr Pšenica, Zdraví na Heureka.cz