[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Na trhu dnes existuje nespočet produktů v BIO kvalitě, ale ještě více těch, které si s nimi můžeme lehce splést. Nesou označení „přírodní“, „natur“, „farmářský“ či podobná synonyma. Rozhodně bychom ale neměli žádný z těchto přívlastků házet s BIO do jednoho pytle.
„Já kupuju zeleninu a ovoce na farmářském trhu, takže vlastně v BIO kvalitě“. „Na sáčku bylo napsaný, že je to přírodní výrobek z ekologického zemědělství, takže je to určitě BIO“.
Omyl! Ne všechny potraviny, na kterých najdete slova „přírodní“, „natur“ nebo dokonce „vypěstováno v ekologickém zemědělství“ značí zároveň kvalitu BIO. Jedná se o jeden z největších potravinových mýtů, který se jako lavina žene napříč společností, a kterého využívají šikovní obchodníci. Nenechte se napálit a přečtěte si, jak zaručeně poznáte nefalšovanou biopotravinu.
Potraviny označené jako BIO musí splňovat přísná, zákonem nařízená a kontrolovaná kritéria, která zaručují produktu tu nejvyšší kvalitu. Proto jsou biopotraviny nejkvalitnější, nejbezpečnější a nejkontrolovanější potraviny na trhu. Jak ovšem poznat, že se jedná o skutečně pravou a certifikovanou biopotravinu?
Úplně jednoduše! Biopotraviny musí mít od roku 2010 povinně na obale evropské logo v podobě listu z hvězdiček. Ty, které byly vypěstovány nebo jinak zpracovány v České republice, mají i české logo – tzv. biozebru.
Každá potravina, která je označená slovem BIO či jiným odkazem na způsob produkce v ekologickém zemědělství, také musí být opatřena na obalu kódem organizace, která provedla kontrolu.
Díky kódu si lze na stránkách jednotlivých kontrolních organizací snadno dohledat, zda výrobek skutečně prošel kontrolou. V rámci České republiky si lze také všechny ekologické podnikatele a jejich produkty ověřit v Registru ekologických podnikatelů www.eagri.cz/rep. Spolu s kódem kontrolní organizace musí být také uvedeno, zda jsou použité suroviny původem z EU nebo mimo ni.
Je pravdou, že spoustu lidí od nákupu potravin v BIO kvalitě odradí právě vysoká cena. Co konkrétně se za vyšší cenou skrývá?
Je to o jiném, podstatně náročnějším způsobu zpracování potravin a podpoře poctivé práce.
Martin Hutař, průkopník ekologického zemědělství a zakladatel firmy PRO-BIO (první české společnosti s biopotravinami), k tomu doplňuje: „Rádi bychom, aby si zákazníci v obchodě před regálem s biopotraviny uvědomili, že pěstujeme původní plodiny, které nebyly šlechtěny na vysoké výnosy. Půda není dopována chemikáliemi a rostliny ani zvířata nejsou uměle nuceny k maximálním výkonům. Ekozemědělec nebojuje s pleveli ani škůdci, jen je přirozeně reguluje, což může mít vliv na výnos.
Místo chemie využíváme mechanizace a ruční práce, kterou je potřeba zaplatit. Biopotraviny se také s ohledem na čerstvost vyrábějí v menších objemech než klasické potraviny, což zvyšuje náklady na jednotku produkce. To vše a ještě mnohem víc je potřeba vidět za cenovkou biopotravin“.
A co vy, kupujte produkty v BIO kvalitě a sledujete etikety?