Maminka.czPeníze a kariéra

Jak poznat dobrého finančního poradce?

Petr Gola 17.  8.  2009
Jak poznat dobrého finančního poradce?
V péči o rodinné finance naše republika za světem zaostává. Abyste dosáhli svých cílů, je potřeba plánovat a vhodně spořit či investovat. Možnosti jsou dvě: buď se o všechno postaráte sami, nebo se poradíte s profesionálem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jestliže veškerá finanční rozhodování necháte na sobě, budete si za své peníze také sami zodpovídat. Základním předpokladem jsou vaše dobré znalosti z oblasti fungování finančního a kapitálového trhu, finanční matematiky a investování. Současně vám to zabere spoustu času hledáním vhodných finančních produktů, jejich vzájemným porovnáváním. Tento čas můžete přitom strávit zcela jinak, když využijete služeb kvalifikovaného finančního poradce.

Dobrý poradce vám může ušetřit spoustu peněz

Stejně jako ve všech profesích jsou finanční poradci dobří a špatní. Mnoho z vás má však z poradců obavy a celkově se sektor finančního poradenství v Česku pořád netěší potřebné důvěře. Dobrý poradce vám však může ušetřit spoustu peněz. Přizpůsobí váš rodinný finanční plán všem vašim potřebám v čase tak, aby byly splnitelné a dosažitelné. Mnohdy teprve finanční poradce vás přiměje, abyste se zamysleli nad rozložením svých rodinných financí. Důležitý je však váš aktivní přístup. Vy sami musíte přesně vědět, na co budete peníze v budoucnu potřebovat a v jaké výši a kolik dokážete měsíčně odkládat stranou.

Delší spolupráce je oboustranně výhodná

Ve světě je běžné, že zákon rozlišuje finanční poradce a finanční zprostředkovatele. Finančnímu poradci platí ve světě přímo klienti za jeho rady, finanční zprostředkovatel žije z vyplácených provizí za prodané produkty. U nás na to zákon nepamatuje. V drtivé většině jsou však finanční poradci odměňováni formou provizí. Právě různá výše provizí u jednotlivých produktů svádí některé poradce k uzavírání výhodných smluv především pro ně samotné a zájmy vás jako klienta nebere v potaz. Dobrý finanční poradce však chce, abyste byli spokojeni vy jako klienti. Krátkodobý profit vymění za vaši spokojenost a doporučení. Dobře ví, že kvalitní poradenství se pozná a klienti si ho v budoucnu znovu najdou.

Vydělá tak na tom ještě více. Kvalitní finanční poradce vás bude pravidelně, alespoň jednou ročně, kontaktovat e-mailem nebo telefonem. Zeptá se, jestli se nezměnily vaše priority, a aktualizuje váš rodinný finanční plán. Sdělí vám novinky u vašich produktů, případně upozorní na možná vylepšení podle současné situace na trhu. Každopádně dlouhodobá spolupráce je základní vizitkou dobrých poradců.

Je možné odhalit neseriózního poradce?

Ti z vás, kteří mají dostatečné finanční vzdělání, poznají dobrého finančního poradce poměrně rychle. Ostatní to mají těžší. Přesto jsou určitá pravidla, která musí seriózní poradce dodržovat. Finanční poradenství je však založeno na důvěře. Je to stejné jako s výběrem dovolené - ve vámi vybrané zemi a hotelu jste taky ještě nebyli a věříte, že to bude prima. Sázíte totiž na značku cestovní kanceláře, doporučení známých, na informace z internetu a rovněž vás zajímá názor pracovníka cestovní kanceláře, který vám stručně a jasně odpověděl na vaše otázky.

Výběr finančního poradce je obdobný.

* první schůzka

Finančního poradce můžete buď kontaktovat vy sami, nebo osloví on vás. Dobrý poradce vám již na první schůzce ukáže svou licenci opravňující jednat za některou z finančních společností a živnostenský list. Během první schůzky získá poradce základní informace - vaše finanční cíle a plány (co tedy konkrétně chcete a jaké jsou vaše priority), vaši majetkovou situaci, samozřejmě váš přístup k riziku. Tím první schůzka končí. Seriózní poradce vás na první schůzce nikdy nenutí uzavírat nějakou smlouvu.

*druhá schůzka

Na základě získaných informací sestaví váš finanční poradce komplexní finanční plán pro vaši rodinu. Navrhne uzavření potřebných produktů k zajištění finančních prostředků ke stanoveným cílům. Vy jako klient byste měli vědět, z jakých produktů váš poradce vybíral. Dobrý poradce by měl nabízet většinu produktů dostupných na trhu, protože pouze tyto produkty zohlední ve vašem plánu. Každý správný poradce respektuje pravidla diverzifikace a nikdy nesází jen na jednu kartu. Vždy volí několik produktů (například investuje do akcií i do podílových fondů či termínovaných vkladů současně). Základní produkty slouží k:

  • financování bydlení (stavební spoření nebo hypotéky)
  • zabezpečení dětí (investování do různých finančních produktů)
  • zabezpečení stáří (penzijní připojištění, ale i investiční pojištění)
  • zajištění rodiny (životní pojištění a pojištění majetku)
  • ostatní spoření a zajištění budoucnosti (auto, dovolená).

Ani na druhé schůzce vás dobrý poradce netlačí k uzavření nějaké smlouvy. Sdělí vám všechny důležité informace k jednotlivým produktům (co se stane při předčasném vypovězení smlouvy či za jakých podmínek lze měnit v budoucnosti její parametry).

* třetí schůzka

Nejdříve u třetí schůzky může dojít k podpisu navržených smluv. Popřípadě dojde k dalšímu upřesnění a smlouvy se podepíšou později. Pokud si nejste návrhem jisti, můžete přizvat zkušenějšího rodinného příslušníka či kamaráda. Dobrý poradce se nebude vyhýbat žádné konfrontaci a svůj návrh si vždy obhájí. Uzavřením smlouvy však spolupráce u kvalitního poradce nekončí. Věnuje se vám dlouhodobě a v pravidelných intervalech zjišťuje vaši spokojenost s uzavřenými produkty a v případě nutnosti aktualizuje vaše portfolio (všechny uzavřené smlouvy).

Dávat doporučení je normální

Finanční poradce získává nové kontakty od spokojených klientů. Jste-li s jeho prací spokojeni, bez obav mu dejte telefonní spojení na vaše známé. Doporučení se vždy dává až na úplném závěru na poslední schůzce po podpisu smluv, žádný dobrý poradce jej nemůže chtít dříve - to je jasná známka neserióznosti.

Témata: Časopis Maminka, Peníze a kariéra, pořad, Finanční poradce, Jak, Pór, Výběr dovolené, Investování, Finanční produkt, Fin, Dlouhodobá spolupráce, První schůzka, Poradce, Živnostenský list