Maminka.czTěhotenství

9 faktů o plodných dnech: Víte, které dny cyklu jsou plodné?

Martina Machová 1.  3.  2019
Chcete otěhotnět nebo se naopak těhotenství vyhnout? Možná se vám budou hodit následující fakta i zajímavosti o ženském cyklu a potencionálně plodných dnech.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je výhodou i nevýhodou, že otěhotnět lze pouze během několika málo dní, zpravidla vprostřed cyklu (tedy samozřejmě v případě, že žena neužívá hormonální antikoncepci nebo není limitovaná svým zdravotním stavem).

Nicméně nejsme stroje, a tak není možné přesně říci, že určité dny cyklu jsou naprosto vždy plodné a další zcela jistě neplodné – ostatně každá žena má jiný, originální, cyklus.

Nicméně ženské tělo žije v pravidelných rytmech, o kterých bychom možná měli vědět mnohem více – vždyť jde o velmi praktické poznatky!

Zjistěte své plodné a neplodné dny
Od těhotenství k porodu

Zjistěte své plodné a neplodné dny

Přítomnost menstruace nezaručuje plodnost

V případě, že nedošlo během cyklu k početí, oplodnění vajíčka, dojde díky zániku tzv. žlutého tělíska (dočasná žláza, která na začátku těhotenství zajišťuje produkci hormonů důležitých k jeho udržení) k poklesu hladiny hormonu progesteronu a následnému odloučení části vnitřní děložní tkáně. Ta pak z těla odchází jako menstruační krvácení.

Ale pozor, k menstruaci dochází i tehdy, nedojde-li během cyklu k ovulaci, tedy uvolnění zralého vajíčka z vaječníku! V takovém případě je však cyklus neplodný (anovulační).

Takový cyklus může čas od času mít i zdravá žena! Příčinou bývá například stres, cestování, prochladnutí, velká fyzická námaha apod. Žena, která však má jen anovulační cykly, nemůže pochopitelně otěhotnět. Příčinou bývají nemoci vaječníků, štítné žlázy apod.

Co byste měli o ovulaci vědět

Ale zpět k plodným dnům! Následující fakta lze využít, pokud chcete otěhotnět, ale i v případě, kdy těhotenství neplánujete a neužíváte hormonální antikoncepci.

Tehdy lze poznatky o vlastním cyklu chytře zohlednit při jiných antikoncepčních metodách, které sice bývají k organismu ženy šetrnější, avšak nezaručují takovou míru spolehlivosti jako hormonální antikoncepce.

  • Uvolněné zralé vajíčko je schopné oplodnění pouze 12, maximálně 24 hodin po jeho uvolnění (po ovulaci).
  • K ovulaci obvykle dochází pouze jednou v průběhu jednoho cyklu. Velmi výjimečně může dojít k tzv. vícečetné ovulaci.
  • Vnímavé a poučené dámy zaznamenají během plodných dní větší pocit „vlhka a kluzka“ u poševního vchodu a také tzv. cervikální hlen v téže oblasti (pozor, nezaměnit s výtokem či poševním sekretem). Cervikální hlen se oproti poševnímu sekretu, jehož množství se zvyšuje při vzrušení, nerozpouští ve vodě.
  • Potencionálně plodné dny jsou provázeny změnou cervikálního hlenu v pochvě; ten je bohatší na soli, minerály, aminokyseliny i cukry a též má minimální počet bílých krvinek ničících v těle cizorodé látky! Vzhledem i konzistencí často připomíná nevařený vaječný bílek. V této „výživné peřince“ jsou spermie schopné přežít (tedy i počkat na ovulaci) ve výjimečných případech až 5 dní!
  • V období ovulace je děložní čípek na omak měkký, krátký a otevřený – je v něm hmatatelný otvor. V období neplodných dní je čípek tuhý, zavřený a dlouhý.
  • Pokud byste si pravidelně ráno před vstáváním měřila teplotu, zjistíte, že v polovině cyklu vám teplota náhle stoupne zhruba o 3 desetiny stupně (například z 36,5 na 36,8 stupně) a až do menstruace zůstává vyšší. Poslední den nižších teplot je zpravidla označován jako ovulační den. Od večera třetího dne již s velkou pravděpodobností nelze otěhotnět.
  • U některých žen se během ovulace dostavuje také bolest podobná menstruační, ovulační bolest se objevuje zhruba vprostřed cyklu a může ji doprovodit i lehoučké špinění.
  • Mnoho žen udává, že mají v období ovulace zvýšenou chuť na sex.
  • Velice orientačně (!) lze očekávat, že při pravidelném, obvykle 28denním cyklu, dochází k ovulaci 13. až 14. den od prvního dne cyklu (tj. první den menstruace). Pochopitelně je nutné brát v potaz životaschopnost spermií i vajíčka! Je tedy možné otěhotnět i po styku, který proběhl až 5 dní před ovulací, avšak maximálně den po ní.

Jak jsou na tom Češi v ložnici? Podívejte se na video

Jak se počítají plodné dny?
Těhotenská poradna

Jak se počítají plodné dny?

Spočítejte si své plodné dny
Od těhotenství k porodu

Spočítejte si své plodné dny

Úžasné! Podívejte se, jak se mění uspořádání orgánů v těle ženy během těhotenství
Témata: Těhotenství, Video, Láska a vztahy, Než otěhotníte, Plodné dny, Ovulace, Fyzická námaha, První den, Špinění, Ula, Výtok, Vaječný bílek, Prochladnutí, Fakta, Zdravá žena, Doprovod, Cervikální hlen, Bílek, Poševní sekret, Inzerát, Výjimečný případ, Hormonální antikoncepce, Zánik, Minimální počet, Vaječník, Ovulační testy na Heureka.cz