Maminka.czZdraví

Úžeh a úpal u dětí: V čem se liší, na co dávat pozor a jaká je první pomoc?

Simona Procházková 20.  6.  2022
Co je úžeh a kdy jde o úpal? Spousta rodičů v tom stále tápe. Není to totéž, ale obojí dokáže zkomplikovat léto a dovolenou. Proč je důležité sebe i děti chránit před slunečními paprsky a jak postupovat, když se objeví potíže?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

K prázdninám vedle výletů, bezstarostné zábavy, dovolených a koupání bohužel neodmyslitelně patří typické letní nemoci. Mezi nejčastější z nich patří úpal a úžeh. Podle zkušeností lékařů nedokážou rodiče často rozpoznat, zda jde o první, nebo druhý případ. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a jak vznikají?

VIDEO: Jak chránit tělo před kolapsem z vedra: Nezavrhněte sůl nebo meruňky

Je to úžeh, nebo úpal?

Úžeh typicky vzniká působením slunečních paprsků na oblast hlavy. Při úžehu bývá teplota těla normální nebo jen málo zvýšená. Doprovodnými příznaky při úžehu (v horizontu hodin) mohou být nevolnost, bolest hlavy nebo závrať. V horším případě se mohou objevit i křeče, zvracení a nízký krevní tlak. Úžeh je nepříjemný, ale méně závažný než úpal. Úpal vzniká v důsledku přehřátí organismu v horkém prostředí. To znamená, že nemusí nutně vzniknout z pobytu na slunci. Příčinami můžou být například pobyt v přehřátém autě, v horkém podkroví, velký fyzický výkon ve vedru, ale i přelet do teplých krajin s vysokou vlhkostí, jíž není náš organismus přizpůsoben.

Úpal se projevuje vysokou teplotou (až nad 40 °C), zimnicí, bolestí hlavy, závratí, křečemi, zmateností a celkovým útlumem, který může dokonce přejít v kóma. Plně rozvinutý úpal je život ohrožující stav, při němž může v krajním případě dojít i k selhání organismu,“ objasňuje a přibližuje MUDr. Silvia Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce.

7 nejčastějších letních dětských nemocí. Pozor na úpal, zánět uší nebo „letní“ angínu

Vedro, vlhko, bez čepice

Největší nebezpečí hrozí při vysokých teplotách dětem a starším lidem, u nichž se úpal (či úžeh) vyvine nejsnáze. Je tomu tak i kvůli tomu, že jejich termoregulační mechanismy nejsou účinné jako u zdravých dospělých. Když tedy nejste na vedro zvyklí, a najednou přijedete k moři, kde je okolní teplota kolem čtyřicítky, málo pijete a hodně se namáháte, zdravotní potíže se dostaví snadno. Může k tomu dojít i v prostředí s vysokou vlhkostí (pozor na pobyt dětí u moře v oblastech s vysokou vlhkostí vzduchu).

Úžeh obvykle vzniká ve spojitosti s úpalem, ale zde je přímo drážděn a poškozen mozek se svými obaly. Od úpalu se někdy může lišit také tím, že příznaky přicházejí s určitým zpožděním (v noci po denním slunění). Poněvadž se jedná o závažnou poruchu termoregulace, je jasné, že snadněji se postiženými stanou děti, především kojenci, jejichž termoregulace sama o sobě není ještě dokonalá a dostatečná.

Jaká je první pomoc při úpalu a úžehu?

Co dělat a jak pomoct dítěti (stejně jako dospělému) v případě, že máte podezření na úpal nebo úžeh?

„Při úžehu pacientovi ulevíme okamžitým přesunem do stínu a průběžným podáváním tekutin, v případě dětí nejlépe pomůžeme rehydratačním roztokem typu Kulíšek nebo Enhydrol. Pokud není k dispozici, tak postačí minerálka. Při úpalu je první pomocí chlazení postiženého umístěním do stínu, nejlépe do chladné místnosti, dále jde o sprchování vlažnou vodou, přikládání sáčku s ledem a stejně jako při úžehu průběžné doplňování tekutin,“ uvádí MUDr. Bajová.

Letní průjmy u dětí. Co je způsobuje a jak na ně?

„Postiženého musíte co nejrychleji dopravit do chladnějšího prostředí, pokud možno větraného, a svléknout ho. Podle možností ho zabalte do studeného vlhkého prostěradla, na hlavu přikládejte studené obklady nebo ho omývejte chladnou vodou. Máte-li možnost, můžete postiženého osprchovat (vsedě). Pokračujte tak dlouho, dokud teplota neklesne pod 38 stupňů. Můžete podat antipyretikum a analgetikum,“ dodává praktický lékař MUDr. Petr Karger.

Na co dávat pozor?

  • Pokud víte, že má být následující den velké horko, neplánujte žádné výlety.
  • Nevycházejte ven mezi 10. a 15. hodinou.
  • Vy ani děti byste neměli pobývat na slunci bez pokrývky hlavy a slunečních brýlí.
  • S malými dětmi nechoďte na přímé slunce; jste-li u vody, dítě by mělo mít na hlavě vlhkou pokrývku a na sobě namočené tričko s rukávky. A zásadně – malé děti neopalujeme!
  • Dbejte na pravidelný příjem chladných neutrálních tekutin. K úpalu ale může dojít i v hlubokém kočárku, který na slunci působí jako trouba. 
  • Ve vedrech zapomeňte na velké sportovní výkony, náročnou fyzickou aktivitu, delší túry a podobně.
Víte, jak obléct miminko do teplého počasí? Poradíme, jak předejdete přehřátí

Kdy volat lékaře?

Pokud se stav postiženého po ochlazení a podání tekutin žádným způsobem nelepší, nebo se naopak nadále zhoršuje, tak je nutné ihned přivolat lékaře. Varovnými signály jsou obvykle další zvyšování teploty, zvracení, rychlá ztráta tekutin (dehydratace), křeče nebo změny v chování nemocného – blouznění, apatie, mdloby… Takto naléhavé případy patří do nemocnice, kde se nemocnému podávají infuze, případně léky ke zmírnění ostatních příznaků, to znamená léky proti křečím, bolesti...

Uleví i homeopatika

Úžeh i úpal hrozí dětem nejen při cestování, ale v podstatě na každém kroku. Sluneční úžeh je vyvolán dlouhodobým vystavením slunečnímu záření a může vést až k popálení kůže, úpal je vyvolán delším pobytem v přetopeném prostoru, který je delší dobu vystaven přímému slunci (je přehřátý), úpal je bez kožních popálenin. Tyto příhody se objevují za etiologicky různých okolností, samozřejmě nejčastější příčinou jsou letní vedra a přímé vystavení slunci. Obtíže se ale mohou objevit i po procházce za horkého dne, v uzavřeném autě nebo nevětrané místnosti.

Příznaky jsou pro oba stavy společné – překrvení hlavy, zimnice, teplota, nechutenství, zvracení, v pokročilejším stavu i mrákoty, blouznění, dehydratace až ztráta vědomí. Klinicky u kojence v dobrém zdravotním stavu se úpal projeví rychle – dítě zbledne, naříká, teplota vystoupí, může mít průjem nebo zvrací. I tyto stavy lze řešit vhodnými homeopatiky,“ říká MUDr. Věra Budková, praktická lékařka pro děti a dorost s dlouholetou praxí ve standardní medicíně rozšířenou o alternativní možnosti léčby.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Zdraví, Děti, Praktické rady, Dovolená s dětmi, Děti a nemoci, Nemoc, pomoc, Bolest hlavy, Maminka cestuje, Léto s dětmi, Slunce, první pomoc, Podání, Bella, Tekutina, Velké horko, Dávkování, Lis, Úpa, Vedro, Vlhkost vzduchu, Aconitum napellus, Bajo, Analgetikum, Lékař, Zdraví na Heureka.cz