Maminka.czMaminka v porodnici

Odtok plodové vody: Raději přijeďte do porodnice zbytečně, když si nejste jistá, radí gynekolog Karel Huml

Tereza Víchová 2.  8.  2022
Pozná těhotná žena s jistotou odtok plodové vody? Zdaleka ne vždy, obzvlášť když není spojen s kontrakcemi. V šumperské porodnici jsme natočili rozhovor s lékařem, který popisuje, jaké metody pomohou odhalit odtok plodové vody. A co se děje, když k tomu dojde mnohem dříve než v termínu porodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Většinou žena odtok plodové vody pozná, ale někdy bývají na pochybách i lékaři,” říká vedoucí lékař porodnického oddělení Nemocnice Šumperk Karel Huml. Když to tedy není viditelně „tutovka”, přicházejí na řadu různé vyšetřovací metody.

„Jde především o ultrazvuk, kterým můžeme zhodnotit množství tekutiny v děložní dutině, podle toho stanovíme, zda se jedná o odtok plodové vody,” vysvětluje lékař.

Co všechno vás čeká na prohlídce před porodem: A je nutné vaginální vyšetření? Natáčeli jsme v Šumperku

Další možností je podle něj poměrně známý Temešváryho test, kdy se činidlo zbarví, ale ten není vždy průkazný a přesný.

Klepněte pro větší obrázek
Vedoucí lékař porodnického oddělení Nemocnice Šumperk MUDr. Karel Huml

„Dnes už máme k dispozici i velmi sofistikované metody ke zjištění, zda jde o plodovou vodu. Jedná se o biochemické testy,” popisuje Karel Huml.

Jeho rada všem těhotným ženám je jasná: Raději jeďte do porodnice vždy při podezření na odtok plodové vody.

„Pro ženu jde především o ujištění, co se opravdu děje,” dodává gynekolog. Pro lékaře pak nastávají různé situace. V termínu porodu maminka už v porodnici zůstane a zanedlouho je miminko na světě. Pokud plodová voda odteče dříve, třeba už před 30. těhotenským týdnem, mají odborníci několik možností, jak situaci řešit. Podívejte se na video, v němž lékař vše vysvětluje.

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Těhotenství, Porod, Maminka v porodnici, Porodnice, šumperk, Plodová voda, překotný porod, Karel Huml, Metoda, Voda, Odtok, Lékař, Gynekolog, Těhotná žena