Maminka.czBatole

Jak předcházet opruzeninám u kojenců a batolat

Reklama 14.  2.  2011
Pokožka kojenců a batolat je velice jemná a citlivá. V plenkové oblasti tak mohou vznikat opruzeniny. Opruzeniny se nejčastěji vyskytují v kojeneckém období, mohou se však objevovat ještě i ve věku batolete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mezi příznaky opruzenin patří zarudnutí kůže, puchýřky, neklid a bolesti.
V oblasti zadečku a genitálií nebo v různých záhybech na těle se mohou objevit malé zarudlé pupínky.

V některých případech může docházet k jejich praskání nebo mokvání. Existence moči v plence zabraňuje působení obranné funkce kůže a díky jejímu chemickému složení dráždí pokožku. Objevuje-li se v plence navíc stolice, pokožku narušují i bakterie, které se v ní nachází.

Díky tření okraje pleny o kůži mohou vzniknout oděrky, kterými se bakterie dostávají do kůže. Kromě samotných bakterií a kvasinek se do těla mohou dostat i chemické látky z aviváže, mýdla nebo vlhčených ubrousků.

TYPY OPRUZENIN:

• Intertrigo –Postihuje kožní záhyby. Vzniká působením mechanického dráždění v kombinaci s chemickými látkami z rozkladu potu, slin, moče a stolice. Jejich vzniku přispívá špatná hygiena. Postižené oblasti jsou červené, bolí a pálí.

• Plenková dermatitis – Vzniká v okolí genitálií a zadečku, kde dochází ke tření pokožky s plenou. Vlivem existence moče a stolice dochází k osídlení bakteriemi. Postižené oblasti jsou červené, bolí a pálí.

• Kojenecká forma atopického ekzému (ouročky) – Vzniká v oblasti brady, na tvářích nebo na krku. Objevuje se mezi 2. a 6. měsícem po narození. Kůže je pokrytá pupínky a puchýřky, často dochází k jejich mokvání. Postižené oblasti jsou červené a způsobují velké svědění.

• Kontaktní ekzém –Je vyvolán konkrétním alergenem, na který je pokožka dítěte citlivá. Dítě tak může reagovat na kosmetiku, prací prášek nebo materiál oblečení či na pleny. Postižené oblasti jsou červené a způsobují velké svědění.

Prevence opruzenin

Pokožku dítěte je nutné po každém koupání ošetřit vhodnými prostředky. Dítě se nemusí koupat každý den, stačí omývat obličej, ruce a hýždě, tedy místa, kde by mohlo dojít k „zapaření“. Teplota vody by měla být 36 – 37 °C a k mytí by se mělo používat dětské mýdlo s glycerinem. Mýdlo ovšem používejte pouze na místa zapářky, na celé tělo jej používejte pouze jednou týdně. Dlouhý pobyt ve vodě je pro děti nevhodný, nijak jej tedy neprodlužujte.

Pokožku důkladně očistěte od nečistot – od stolice a moče a potu vodou nebo čistícími ubrousky. Pozor si ovšem dejte na používání vhodných prostředků tak, aby dítěti chemické látky nevadily. Nezapomeňte zadeček ošetřit ochranným krémem. Dříve se používal zásyp, ale ten se na podrážděnou a vlhkou pokožku nehodí.
Pleny často měňte a nezapomeňte, že dítě v nich nesmí být stísněné. Kdykoli to půjde, nechávejte dítě bez pleny.

K ošetřování opruzenin můžeme doporučit mast s rybím tukem, právě vzhledem k blahodárnému účinku rybího tuku. Jeho součástí je vitamín D a E, které regenerují kůži. Dětská mast s rybím tukem Galmed - Mast proti opruzeninám, která je určena pro ošetření jemné pokožky batolat a kojenců. Působí jednak preventivně, ale zároveň i zklidňuje poškozenou pokožku. Calcium pantothenicum Galmed – mast, která se používá k ošetření poraněné kůže. Používá se lokálně a je vhodná pro suchou až velmi suchou kůži.

Opruzeniny by měly zmizet do několika dní, když se tomu tak nestane, nebo se naopak pokožka ještě více zanítí, kontaktujte lékaře.

Více info ZDE.

Témata: Děti, Batole