Maminka.czKojenec

Jak překonat dětský strach z doktorů?

Alena Klimková 16.  12.  2011
Jak překonat dětský strach z doktorů?
Je návštěva lékaře pro vaše dítě doslova noční můrou? Nesnáší zvuk zubařské vrtačky nebo pohled na injekční stříkačku? Co byste měli udělat pro to, aby se malý pacient v ordinaci nebál? Co rodič, to jiná „finta“. Ať už jde o vysvětlování, pokárání nebo naslibování sladké odměny.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ruku na srdce, spousta z vás se strachu z doktorů nezbavila ani v dospělosti. Nepříjemný pocit můžete mít zvláště z představy toho, co vás vlastně čeká. Když ale vyšetření, případně nějaký zákrok, absolvujete, nakonec obvykle zjistíte, že to tak strašné nebylo. Podobné je to také u dětských pacientů, kteří mají strach z toho, co přijde.

Na prvním dojmu záleží

Nejenom dospělí, ale i děti dávají na první dojem. Týká se to i návštěvy lékaře. Malý pacient by se měl proto s lékařským prostředím seznámit nejlépe zábavným způsobem. První návštěva lékaře by proto měla probíhat formou hry. Dítě se například u pana doktora povozí v křesle, nebo si bude hrát v čekárně s fontánkou. První návštěva lékaře, která by měla být informativní, by navíc měla ideálně zahrnovat pouze bezbolestné procedury – třeba poslech stetoskopem.

Na prvním, bezbolestném dojmu určitě záleží. Přece nechcete, aby vaše dítě mělo návštěvu lékaře spojenou s takovými nepříjemnými úkony jako je očkování, odběr krve nebo vrtání zoubků vrtačkou, a vypěstovalo by si tak fobii k bílým plášťům.

Rozumné vysvětlení s přihlédnutím k věku

S ohledem na věk vaší ratolesti, byste jí měli rozumě vysvětlit, proč je návštěva lékaře tolik důležitá. Dítěti tak pravdivým způsobem vysvětlete důvod návštěvy pana doktora nebo paní doktorky a zhruba popište, co se bude v ordinaci dít. Předškolákovi to můžete sdělit například formou pohádkového příběhu. Školákovi už můžete vysvětlit důvod návštěvy lékaři racionálněji, ale samozřejmě také uklidňujícím způsobem.

Hra na pana doktora

To, že „pan doktor je hodný a chce jenom pomáhat lidem“, můžete své ratolesti vysvětlit také formou hry. Ideální je například hra na doktora, kdy maminka léčí panenku a dcerka jí dělá zdravotní sestřičku. Nechte svou dcerku nebo svého synka, ať si na pana doktora zahrají i oni sami a dají panence třeba očkovací injekci nebo jí předepíšou tabletky proti bolení bříška.

ČTĚTE TAKÉ: FOTOSOUTĚŽ O DŘEVĚNÉ HRAČKY MANUFAKTURA

Rodiče jako opora

Výbornou obranou proti strachu dítěte je přítomnost některého z rodičů v ordinaci lékaře. U dětí do sedmi až osmi let je to samozřejmost, u starších dětí se přítomnost rodiče doporučuje v případě, je-li dítě úzkostlivější. Totéž platí v případě společné hospitalizace v nemocnici, například když vaše dítě musí absolvovat trhání nosních mandlí.

Odměna na závěr

Za to, že se vaše dítě hrdinně drželo a v ordinaci lékaře tolik nevyvádělo, by měla následovat zasloužená odměna. Ať už v podobě pochvaly, že se dítě chovalo statečně, anebo menší pozornosti, třeba v podobě malého plyšového šmouly.

ČTĚTE TAKÉ: Markéta Častvaj - Plánková: „Na vánoční stres mám recept“

Na závěr byste svému potomkovi měli také rozumě a klidně vysvětlit počínání pana doktora při vyšetření a odpovědět mu na všechny zvídavé otázky, které se návštěvy lékaře týkají.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, Strach, Důvod návštěvy, Jak, Doktor, Dětský strach, Dětský, Zábavný způsob, Manufaktura, Zdraví na Heureka.cz