Maminka.czTěhotenství

Jak přežít první trimestr? Spěte, zobejte a opakujte si: Není to navždy!

Barbora Vajsejtlová 10.  3.  2020
Než jsem otěhotněla, domnívala jsem se, že těhotenství odstartuje obrovskou rodinnou oslavou, kterou vzdáme počest dvěma čárkám na těhotenském testu. Následovat budou něžné týdny zalité zlatým sluncem, kterými budu proplouvat na nadýchaném obláčku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všichni na první pohled uvidí to zvláštní světlo, které ze mě bude vyzařovat a bude mi prosvětlovat obličej. V důsledku toho na mě všichni budou strašlivě hodní, budou brát ohledy na mé city, pouštět mě v tramvaji sednout a kupovat mi tuny želatinových medvídků. Budu proplouvat těhotenstvím ve vysoce módních modelech, které nenápadně zdůrazní mé přednosti.

VIDEO: Co se děje s orgány během těhotenství? 

Nikdo mě ovšem neupozornil na to, že mi sice možná vnitřní světlo prozáří obličej, ale stejně to nikdo přes obří kruhy pod očima nezaznamená, protože v důsledku permanentní únavy budu vypadat jako panda. Že název „ranní nevolnost“ je nesmysl, protože špatně mi bude v kteroukoli denní hodinu. Že bude úplně jedno, kolik utratím za těhotenské modely a nakolik budou kopírovat poslední výstřelky módy, protože stejně valnou část prvního trimestru strávím na záchodě. Ať už zvracením, nebo kvůli tomu, že se mi bude chtít neustále čurat. Možná se bude nad vaším prvním trimestrem klenout dokonalá duha, ale určitě neuškodí připravit se i na variantu, že tomu tak být nemusí. Že první týdny vašeho těhotenství mohou být náročné, stresující i rozčilující bez ohledu na to, jak moc jste za své těhotenství vděčná a jak vroucně se na své dítě těšíte.

Druhé těhotenství: Předsevzetí vs. realita. A nejčastější mýty

Jak tedy přežít první trimestr, když se vám těch dvanáct týdnů jeví k nepřežití?

1. Kupte si několik těhotenských testů

Můžete klidně tvrdit, že vás se to týkat nebude a rozhodně nic podobného dělat nebudete, ale stejně se s vámi vsadíme o půlku výplaty, že ano. Jakmile se vám totiž na těhotenském testu objeví dvě čárky, nastartuje vám v hlavě kolotoč pochybností a nekonečných otázek typu: „Co když to byla jen náhoda? Co když jsem se přehlédla? Co když ta druhá čárka nebyla stejně silná jako ta první, a proto to neplatí? Copak asi říká Google o falešně pozitivních testech?“ Pro tyhle případy je ideální zakoupit si několik balení levných těhotenských testů, které uklidní vaše pochybnosti do doby, než vám těhotenství oficiálně potvrdí váš gynekolog. Navíc na tom okamžiku, kdy se začne v bílém políčku objevovat druhá čárka, je něco… ehm… magického.

2. Investujte do dobré podprsenky

Tak tohle byla skutečná chuťovka. Nikdy bych nevěřila, že prsa umí tak strašně bolet, až člověk nedokáže udělat rychlejší pohyb. Zcela upřímně mě bolavá, nateklá a napjatá prsa obtěžovala snad ještě o trochu víc než těhotenské nevolnosti – jednoduše proto, že jsem je musela řešit neustále. Jednou z nejlepších investic prvního trimestru je tudíž kvalitní, pohodlná a měkká podprsenka, která poskytne vašim rozbolavělým vnadám dostatečnou oporu.
Možná budete muset sáhnout po modelu o číslo větším, než běžně používáte, ale pocit pohodlí za to rozhodně stojí.

Těhotenské emoce: Jaké výkyvy nálad jsou normální? A kdy už jde o depresi?


3. Zobejte

O těhotenských nevolnostech by se dala s úspěchem napsat tlustá kniha a internet je plný zaručených receptů, které by vám měly ulevit. Zatímco některé těhotné přísahají na zázvorová lízátka, jiné nedají dopustit na cucání ledových kostek, na citronovou šťávu nebo dokonce na šťávu z brambor. V případě těhotenských nevolností platí víc než kdy jindy, že jde o velmi individuální záležitost. Je ovšem prokázané, že je výrazně zhoršuje prázdný žaludek. Proto lékaři doporučují „uzobávat“ pravidelně a v průběhu celého dne malá sousta. Stačí kousek banánu, jablka nebo malá sušenka. Zobání malých soust vám také pomůže zahnat kovovou pachuť v ústech, kterou některé ženy v začátcích těhotenství pociťují a která je také velkým „šlágrem“.

4. Spěte

Připravte se na to, že únava, na kterou jste byla doposud zvyklá, je nic proti tomu, jak unavená se budete cítit na počátku těhotenství. Je klidně možné, že se dostanete do stavu, kdy byste okamžitě po probuzení nejraději zalezla zpátky do postele a prospala celý den. Možná budete usínat v práci a večerníček se pro vás stane nedostižnou metou. Na zničující únavu, která na vás padne jako těžká deka, neexistuje jiný recept než spát, spát a spát. Lehněte si, kdykoli budete mít příležitost. Nestyďte se dát si uprostřed dne šlofíka nebo si zalézt do postele ještě dřív, než se rozsvítí první pouliční lampy. Nemusíte se nikomu omlouvat a rozhodně nemusíte mít výčitky svědomí. Ve svém stavu na to máte plné právo.

Nejsem hloupá, jsem těhotná! Víte, co je benigní těhotenská encefalopatie?


5. Emoční houpačka

Možná máte pocit, že když jste schopná přežít každý měsíc premenstruační syndrom, víte už o emočních výkyvech úplně všechno. V tom případě vás první trimestr těhotenství velmi rychle vyvede z omylu. V jednom okamžiku budete nadšená, plná sil, energie a euforie. Než stačíte třikrát mrknout, propadnete se do hlubin deprese a obav z toho, jestli to všechno zvládnete a jestli bude všechno v pořádku. Náhlé výkyvy nálad a emocí na počátku těhotenství nejsou náročné jen pro vás, ale i pro vaše okolí. Nicméně i na ně máte nárok. Pomůže vám, pokud se ze svých obav, strachů a pochybností vymluvíte. Ostatně proto máte dobré kamarádky, které vám rády poskytnou trpělivé ucho.

6. Neodmítejte pomoc

Zejména pokud už čekáte své několikáté dítě, první trimestr dalšího těhotenství pro vás může být o to náročnější. Je vám špatně, jste unavená, nevyspalá kvůli tomu, jak několikrát za noc vstáváte na záchod, ale nemůžete si jít lehnout, protože je tu ještě další dítě (děti), které potřebuje vaši pozornost, péči a kterému se musíte věnovat. Ať už vám tchyně tvrdí cokoli, nemusíte být dokonalou ženou, která všechno zvládá levou zadní a nepotřebuje pomoc vůbec od nikoho. Klidně vystupte z kategorie „zvládnu všechno na světě“ a nebojte se požádat o pomoc své okolí. A pamatujte si, že procházka, na kterou vezme babička nebo kamarádka vaše starší dítě, neslouží k tomu, abyste se pustila do mytí oken, ale k tomu, abyste si dala nohy nahoru a relaxovala.

 

Nestyďte se dát si uprostřed dne šlofíka nebo usnout, ještě než se rozsvítí pouliční lampy.

 

7. Vykašlete se na váhu

Ano, podle všech těhotenských encyklopedií měří v prvních týdnech plod pár desítek milimetrů. To znamená, že logicky musí vážit jen několik gramů. Jak je tedy možné, že jste najednou o pár kilo těžší a hned od prvních týdnů nemůžete zapnout knoflík u kalhot? Anebo naopak, jak to, že paradoxně hubnete? První trimestr nabízí nepřeberné množství možností, jak se můžete vystresovat svou váhou, proto je úplně nejlepším řešením na žádnou váhu nestoupat a nechat vážení na prohlídky u gynekologa. Ať už máte břicho ploché jako ve dvaceti, nebo vypadáte od prvních týdnů, jako kdybyste měla do hodiny porodit, je to zcela v pořádku.

Bolest, slzy a pleny pro dospělé. Tohle je realita po porodu, ne jak píšou!


8. Pozor na vůně

Jedním z prvních příznaků těhotenství je právě zostřený čich. Vědci si nejsou doposud úplně jisti tím, co je příčinou tohoto stavu, ale přiklánějí se k teorii, že citlivý čich těhotných žen souvisí se zvýšeným průtokem krve, který pravděpodobně ovlivňuje čichové receptory. Každopádně čich, který by vám mohl závidět i policejní pes, vám může připravit i mnoho nepříjemných situací. Je klidně možné, že budete muset odložit svůj oblíbený parfém, nebudete schopná cestovat hromadnou dopravou nebo vařit určitá jídla. To, že jste jisté vůně doposud milovala, vůbec nic neznamená. S přecitlivělostí na vůně a změnou jejich preferencí nemá cenu bojovat, čím dříve tuto skutečnost přijmete, tím snadněji se vám bude prvním trimestrem proplouvat.

9. Opakujte si, že je to dočasné

Možná je vám celé dny špatně. Možná jste tak zoufale unavená, že vám dělá problémy i otevřít ráno oči. Možná máte pocit, že byste se na záchod mohla odstěhovat. Možná, že celý první trimestr neprobíhá ani vzdáleně tak, jak jste si představovala a vysnila. Místo něžně růžového období připomíná spíše noční můru a prvních dvanáct týdnů vašeho těhotenství vám může připadat v podstatě nekonečných. Ale ať už je vaše situace jakákoli, opakujte si, že jde pouze o dočasný stav, který má velmi radostné a šťastné finále. A cílová páska se vám každým dnem přibližuje.

Článek vyšel v časopise Maminka. Aktuální číslo nebo předplatné s dárkem můžete kupovat na www.ikiosek.cz/maminka

25 nejlepších porodních fotek roku 2020! Tolik něhy a emocí naráz se jen tak nevidí
Témata: Těhotenství, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Těhotenský test, Nezapomínejte na sebe, První trimestr, Těhotenský kalendář, Google, Večernice, Opak, Pár kilo, Internet, Vůně, Trimestr, Duha, Čárka, Šlofík, Čich, Nevolnost, IOS, Těhotenské testy na Heureka.cz