Jak přežít školu

Ať chcete nebo ne, škola je tu a s ní uspěchaný kolotoč všedních dní. Jak je přežít?
Jak přežít školu

Škola nepatří právě k oblíbeným místům, tedy pomineme-li nadšené prvňáčky. Přináší nám totiž spoustu povinností počínaje chystáním svačin přes psaní úkolů až po hektické vyzvedávání dítek z kroužků. Máme pro vás pár osvědčených rodičovských tipů, na co nezapomenout a jak co udělat, abychom my i děti zvládli školní rok v klidu a bez zbytečných stresů.

Budíček – Hysterické zvonění budíku není to pravé, co by mělo školáka vítat do nového dne. Určitě je mnohem lepší vstávat s oblíbenou písničkou třeba z mobilního telefonu.

Svačina – Dopřejte dítěti zdravou a jednoduchou svačinu. Zvláště prvňáčkům, kteří první dny budou ve školních lavicích nesví, připomeňte domov nějakou veselou svačinkou. Sendvič vykrájený tvořítky do různých tvarů nebo kedlubna okrájená do dlouhé spirály se jim bude líbit. Také chleba s obličejem klauna z cherry rajčátek, šunky a sýra sklidí úspěch, jen ho nezapomeňte zabalit do fólie, aby se neponičil.

Pitný režim – Potřebné množství tekutin závisí na věku a hmotnosti dítěte. Zatímco dítě vážící 30 kg potřebuje denně 1,7 l tekutin, 45 kg vážící dítě již vyžaduje minimálně 2 litry. Kupte termosku, kde zůstane pití čerstvé po celé vyučování. Měla by být pro dítě snadno otevíratelná, aby si do ní mohlo samo natočit vodu i ve škole, pokud tu z domova vypije. 


Oblečení – Volte pohodlné oblečení, aby dítě nic netlačilo a neškrtilo. Soustředit se tolik hodin je pro malé školáčky už samo o sobě náročné, a jakékoli rozptylování, tedy i to, že ho něco tlačí, není vhodné. Na druhou stranu, nepodceňujte módní vlivy. Děti chtějí být oblečeny podle módy a do toho, co se jim líbí. Proto nenakupujte pro ně bez nich.

Přezůvky – Boty by měly podporovat správnou stavbu nohy. Mají-li při nákupu visačku s obrázkem žirafy, je vyhráno. Takové boty jsou certifikované a pro děti vhodné. Tady dvojnásob platí, že byste přezůvky měli kupovat s dětmi. Jednak proto, aby si je zkusily, jednak proto, aby se jim líbily a nosily je rády.

Domácí úkoly – Podle zkušeností maminek je nejlepší udělat úkoly hned, i když to vypadá, že je dítě ze školy unavené. Jakmile totiž přejde do ‚klidového rytmu', hůř se pak soustředí.

Škola hrou – Alespoň zpočátku pomáhejte dětem s úkoly. Samy se ještě neumějí učit a potřebují vaši pomoc. Pokud si k učení vymyslíte nějaké zpestření nebo hru, půjde vám to všechno snáz, rychleji a dítě si probíranou látku snadněji zapamatuje.

Trapná otázka – Zapomeňte na rodičovskou otázku „co bylo ve škole". Vzpomeňte si, jak jste tuhle otázku neměli rádi, a zkuste školní zážitky zjistit méně nápadně.

Žákovská – Hodnoťte dítě podle toho, jak se snaží. Jsou žáci, kteří ať dělají, co dělají, do hlavičky jim to prostě neleze. Každé dítě je jiné a ne všichni jsou rození géniové. Zkuste si vzpomenout na svoje školní dny, jak jste se cítili a jak se chovali vaši rodiče?

Třídní schůzka - Na třídní schůzku choďte obeznámeni s dosavadními výsledky svého potomka, předejdete nepříjemným překvapením a dítě nebude z vašeho návratu zbytečně vystresované.

Spánek – Nezapomeňte, že dítě potřebuje dostatek odpočinku, a tak ponocování není na místě. Na každý nový školní den je třeba se pořádně vyspat.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články