Maminka.czTěhotenství

Jak příliš nepřibrat v těhotenství?

Alena Štouračová 21.  9.  2011
Jak příliš nepřibrat v těhotenství?
Některé ženy přibývají v těhotenství více a jiné méně. Pokud však dbají na vyváženou stravu plnou tolik důležitých vitaminů, minerálů a stopových prvků a vyhýbají se nezdravým pokrmům, nemusejí se svou váhou příliš zaobírat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Individuální váhový přírůstek

Některé ženy během prvních měsíců těhotenství naberou navíc několik kilogramů, jiné během prvních pěti měsíců nenaberou vůbec. V takových posledních třiceti týdnech před porodem zase těhulka zpravidla přibírá půl kilogramu týdně. Je to ovšem zcela individuální. Rozhodně ale nepočítejte s tím, že si během těhotenství udržíte svou váhu, kterou jste měla ještě před otěhotněním.

Zcela běžný váhový přírůstek u žen s normální hmotností se pohybuje od 11,5 do 16 kilogramů, u žen s podváhou od 12,5 do 18 kilogramů a u žen s nadváhou od 7 do 11,5 kilogramů.

Fáma: Těhotná žena by měla jíst za dva

To, že by měla žena během těhotenství jíst za dva, rozhodně neplatí. Spíše by měla za dva myslet – především správně sestavit svůj těhotenský jídelníček a dodržovat jej. Měla by do něj zahrnout potraviny, které jsou pro vývoj dítěte obzvlášť důležité. Čím zdravější, pestřejší a plnohodnotnější její jídelníček bude, tím lépe pro miminko.

Právě zdravější, pestřejší a plnohodnotnější jídelníček zaručí, aby žena během těhotenství nepřibrala více, než je zdrávo. Jídelníček by měl obsahovat dostatečné množství základních živin – tedy bílkovin, sacharidů, tuků, vitaminů, minerálů a stopových prvků. Jelikož je těhotenství energeticky náročnější, doporučuje se, aby žena od desátého týdne těhotenství zvýšila svůj energetický příjem zhruba o 300 kcal.

Těhulka by se navíc měla po pravidelných intervalech stravovat pětkrát až sedmkrát denně, a to v malých porcích. Důležité je také vypít minimálně dva litry tekutin denně, a to zejména neperlivé neslazené vody, dále mléka či minerální vody s vysokým obsahem hořčíku a vápníku.

Těhotenským chutím neustupujte vždy

Jestliže máte chuť na nezdravá sladká, slaná, kyselá či kořeněná jídla, zkuste je chytře zakomponovat do svého těhotenského jídelníčku tak, aby byl z hlediska příjmu živin (zejména tuků a cukrů) co nejracionálnější a vyvážený.

Máte v těhotenství stále neodolatelnou chuť třeba na čokoládu nebo smetanové dorty? Svým těhotenským chutím byste však neměla vždy podléhat. Svůj vlčí hlad zkuste ukojit jinak, a to zdravějšími variantami. Například sušeným ovocem nebo chlebem namazaným máslem a medem. Sníte něco zdraví prospěšnějšího a dostanete tak do sebe méně kalorií, které se mohou podílet na váhovém přírůstku.

V případě, že budete mít chuť třeba na zmrzlinu, dejte si zmražený jogurt, který vám dodá dostatek vápníku bez zbytečných kalorií. Místo takových smažených brambůrků si zase dejte raději slané oříšky nebo mandle.

Čtěte také: Kateřina Kristelová: Po porodu znovu v kondici

Zapomeňte na diety

Jestliže budete během těhotenství pravidelně konzumovat zdravou a pestrou stravu a přitom se budete hýbat (například pravidelně chodit s partnerem na procházky, navštěvovat kurzy břišního tance nebo plavání pro těhotné), nemusíte se obávat rapidního váhového přírůstku. V období těhotenství byste se neměla v žádném případě trýznit, tj. držet diety.

Co by měl obsahovat váš těhotenský jídelníček?

  1. dostatek mléčných výrobků – jogurt, tvaroh a tvrdý sýr
  2. alespoň 0,25 litru mléka denně
  3. drůbež, ryby a maso
  4. 2 až 3 vajíčka týdně
  5. celozrnné výrobky
  6. ovoce, zeleninu, saláty, brambory
  7. oříšky, sezam, slunečnicová semínka
Témata: Těhotenství, Tvrdý sýr, Vlčí hlad, Normální hmotnost, Jak