Maminka.czBatole

Jak přimět dítě, aby lezlo po čtyřech a proč je to tak důležité? Poradí fyzioterapeutka

Michaela Láchová 14.  2.  2023
Některé děti se jím příliš nezabývají, prostě ho tak nějak „přeskočí“ a rovnou začnou chodit. Lezení je ovšem nesmírně důležitou fází ve vývoji dítěte. Jak prcka podpořit, když se mu na čtyři nechce? Proč a hlavně jak ho k lezení motivovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Však ty jsi taky nelezla, plazila ses jak Meresjev a pak rovnou začala chodit. A stalo se ti něco?“ přehrávala mi kamarádka Magda reakci své maminky na zmínku, že její malý Toník se ne a ne rozlézt. Ona se přesto rozhodla ho na ty čtyři dostat – a světe div se, přes pár jednoduchých úkonů se jí to povedlo během necelého týdne. Stačilo málo a navedla ho na správnou cestu. A dobře věděla, proč to dělá.

VIDEO: První krůčky

Lezení je jedním z nejdůležitějších pohybů v motorickém vývoji dítěte. Nejenže v rámci něj posiluje zádové a břišní svaly, ale hraje také významnou roli v propojování mozkových hemisfér, čímž zlepšuje soustředění a také koordinaci. „Ne všechny děti jím projdou, důvody přitom můžou být různé. Na jejich motorický vývoj má vliv genetika, sociálně-ekonomické prostředí, ve kterém se dítě vyvíjí, a pak také rodiče, kteří mu vytváří podněty pro jeho správný motorický vývoj a manipulují s ním. Maminky, zejména prvorodičky, často miminko nosí nebo jen pokládají na podložku buď na záda nebo na bříško. Některé očekávají, že se jejich děťátko bude vyvíjet „nějak“ motoricky samo za stimulace různých super hraček, hrazdiček, nosítek, sedátek, polohovacích lehátek a šátků. Ne vždy tomu tak ale je,“ říká fyzioterapeutka PhDr. Ingrid Palaščáková Špringrová, Ph.D. 

Lezení jako prevence do budoucna

Každé dítko má své tempo vývoje a nemusí vždy nutně zapadat do lékařských tabulek. Pokud to ale jen trošku jde, fázi lezení by minout nemělo. „Těžší děti s větší hlavičkou se vyvíjí rychleji než děti hubenější a hyperaktivní. Lezení po čtyřech je důležitým milníkem motorického vývoje dítěte a podílí se také na napřímení páteře. Dítě si tak fixuje zkříženou hrubou a jemnou motoriku, rovnováhu, koordinaci ruka-noha a celkově posiluje svaly trupu - jak břišní, tak zádové. Přes lezení po čtyřech dochází k tréninku stabilizační funkce svalů trupu, která je důležitá pro následnou koordinaci horních a dolních končetin,“ doplňuje fyzioterapeutka.

Když nechce lézt: Odbornice prozradí, čeho se vyvarovat. Neděláte to také?

Kdy konkrétně se právě vaše dítko rozleze po čtyřech, je velice individuální. Většinou k tomu dochází mezi 7. až 9. měsícem. „Lezení po čtyřech začíná tím, že se dítě dostane do polohy na čtyřech. Většinou je tomu tak na konci šestého měsíce, kdy se dostane na čtyři následně se pohupuje, ale zatím neleze vpřed. Ze začátku střídá polohu lezení po čtyřech s polohou lehu na břiše nebo nízkým plazením. Ke konci 9. měsíce by mělo dítě lézt koordinovaně po čtyřech,“ upřesňuje fyzioterapeutka s tím, že právě maminky jsou nejčastěji „fixátorky“ pohybových vzorů motorického vývoje.

V šátku se dítě nerozleze

Právě vy jako máma můžete být tím, kdo jej nenásilně k lezení navede, ale i tím, kdo je od něj odradí. Prostředím, ale i svým přístupem. „Někdy se děti po čtyřech nerozlezou, protože se plazením doplazí k mamince, a ta je začne zvedat na ruce přes postavování, a tím místo lezení po čtyřech začne u dítěte fixovat motorické vzory postavování a stoj, čímž se pak přeskočí fáze lezení po čtyřech,“ vysvětluje fyzioterapeutka.

Velkým problémem jsou kupříkladu kluzké plovoucí podlahy. Ano, právě ty mohou být příčinou, proč dítě nevydrží na čtyřech. Klouzání po břiše je pro něj na takovém povrchu mnohem jednodušší. Další potíže můžou nastat v případě, že tráví dítě příliš mnoho času u maminky v šátku nebo nosítku. „Dítě se v šátku nerozleze. Pokud je navíc maminka korpulentnější, tak ji dítě nemůže nožičkami ani obejmout kolem trupu, a když jej pak po několika hodinách položí na podlahu nebo jiný terén, má dítě dolní končetiny od sebe jako malá žabička a z této polohy se těžko může rozlézt,“ podotýká.

Lezení je u dětí důležité. Propojuje hemisféry, zlepšuje koordinaci a posiluje svaly

Jak na něj?

Pokud máte i vy doma plovoucí podlahu, pořiďte mrněni protiskluzové punčochy. Nemusíte hned pokládat všude koberce, ale takový pěkný kusový v prostoru vymezeném pro prcka rozhodně neuškodí. Dobrou variantou je i oblíbené pěnové puzzle. Pokud máte každopádně jakékoli pochybnosti o tom, jestli se váš poklad vyvíjí správně, poraďte se s fyzioterapeutem, který vždycky najde účinné a často překvapivě snadné řešení jakýchkoli nesrovnalostí. Nacvičí s vámi přesné pohybové vzory lezení po čtyřech a zároveň vás může snadno kontrolovat a korigovat. „Největší zkušenost mám s asymetrickým plazením, kdy dítě plazí jen na jednu stranu a zapojuje zkříženě pouze jednu horní a dolní končetinu. I toho by si maminky měly všímat, protože tím zabrání jednostrannému přetížení kloubů a asymetrickému vývoji páteře do budoucna,“ dodává PhDr. Ingrid Palaščáková Špringrová, Ph.D.

jak rozlézt i ty největší tvrdohlavce?

  • Udělejte doma opičí dráhu. Kolik překážek dokážete společně překonat? Použijte válec na lezení, tunel, vyšší stabilní hračku, o kterou se může opřít, a pořádně mrně namotivujte!
  • Skvělým stimulem je tráva. Dítěti se na ní špatně pohybuje plazením, lechtá ho do obličeje – a vyřeší to právě tím, že jde na čtyři. Využijte toho!
  • Vysvlékněte občas prcka z kalhotek a plenek. Nechte ho pořádně si zakopat nožičkama, chytat si palečky u nohou, obracet se z boku na bok i na bříško. Tím se nejlépe stimuluje a zapojuje často slabé bříško.
  • Zaklekněte na zem, ať si prohlédnete hračky nebo knížku. Je důležité, aby se přitom dítko dívalo na zem či podložku a chtělo se o ni ručičkama opřít. Když se o zem opře, opatrně mu na ně přeneste váhu. Tím si postupně ruce posílí.
  • Pokud máte doma lino nebo plovoucí podlahu, pořiďte pěnové puzzle nebo kusový koberec, mrně na něm snadněji udrží stabilitu.
  • Když přenese váhu na ručičky, využijte okamžiku - jistěte ho pod bříškem a občas ruku odlehčujte, aby si zkusilo i svou vlastní váhu. Postupně přenášejte váhu dítěte z kolínek na ručičky pravidelným houpáním.
  • Pokud se dítě symetricky plazí, můžete ho nadzvednout rukama v oblasti hrudníčku a nechat ho, ať střídavě pohybuje rukama a nohama. Nadzvednout ho můžete i pomocí šátku nebo ručníku umístěného pod hrudníčkem.

ODPOVÍDÁ:

PhDr. Ingrid Palaščáková Špringrová, Ph.D., fyzioterapeutka, rehaspring.cz

Čím konkrétně je lezení po čtyřech pro dítě prospěšné do budoucna?

Dostatečně fixované lezení po čtyřech, tím myslíme alespoň tři měsíce, pomůže dítěti později v životě s aktivitami, jako je běh, skákání, psaní, házení a další. Je to pohybový vzor, ze kterého se dítě přes vysoký šikmý sed posadí nebo přes nákrok jedné dolní končetiny dostane do stoje. Lezení po čtyřech se podílí na organizaci mozkové kůry a také na neuronálním propojování mozkových hemisfér.

Jak konkrétně může maminka dítě k lezení stimulovat?

Maminka může s miminkem provádět nácvik lezení po čtyřech. Jednou rukou podepírá trup zespodu v oblasti hrudníku a nadnáší miminko dlaní a druhou rukou posouvá kolínka miminka vpřed. Tento cvik je třeba cvičit aspoň 4-6krát denně. Miminko u toho může vyjadřovat nespokojenost, protože je naváděné do polohy, kterou nezná, a většinou cvičení končí tím, že se dítě začne vztekat, maminka povolí v tréninku, následně nosí a zvedá dítě na ruce a utěšuje jej. Dítě si začne fixovat tento vzor a nácvik lezení po čtyřech bývá touto manipulací často zmařen. Když dítě neumí lézt po čtyřech, maminka by jej měla manipulací navádět do polohy na čtyřech a učit jej lézt vpřed po čtyřech a nečekat jen, že se samo od sebe nějak rozleze.

Témata: Miminko, Mateřství, Batole, Kojenec, Fyzioterapie, Psychomotorický vývoj, vzory, Stalo se..., Prime, Plovoucí podlaha, Vývoj dítěte, Maminka, Fyzioterapeutka, Prcek, Plazení, PhD, Hračky, Lezení, Šátek, Palaščáková Špringrová