Maminka.czRodina

Jak připravit dítě na stěhování

Reklama 19.  12.  2013
Jak připravit dítě na stěhování
Děti reagují na všechny změny daleko citlivěji než dospělí. Zejména menší školáky může stěhování do nového bydliště hodně poznamenat. Poradíme vám, jak přesun celé rodině co nejvíce usnadnit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Změnu oznamte co nejdříve

Pokud víte, že se budete stěhovat, na nic nečekejte a oznamte to všem členům rodiny. Je důležité zvolit vhodný okamžik. Uvařte třeba dobrou večeři a po ní si v klidu popovídejte. Proberte citlivě všechny klady, ale i zápory stěhování. Nebojte se přiznat vlastní nejistotu. I nejmenší děti ocení v klíčových okamžicích upřímnost – jakoukoli vaši pochybnost beztak vycítí. Dejte dítěti čas informaci strávit a připravte se na palbu zvídavých otázek.

2. Seznamte dítě s novým bydlištěm

Kupte třeba pěknou knížku o městě, kam se stěhujete nebo začněte hledat na internetu zajímavá místa a tipy na výlety. Mezi nejatraktivnější patří ZOO, aquaparky a jiná zábava. Pokud má dítě své koníčky, hned mu ukažte možnosti v novém místě bydliště. Pak se zajeďte na místo podívat osobně. Nepřehánějte to s množstvím vjemů, napoprvé si prohlédněte jen nový dům, projděte se kolem a zajděte třeba na zmrzlinu.

3. Do příprav zapojte celou rodinu

I při největším shonu by se dítě nemělo cítit odstrčené. Nechte ho podílet se v rámci možností jak na přípravách, tak i na samotném balení. Bezpečnost však musí zůstat na prvním místě – nedávejte dítěti do rukou ostré předměty ani staré krabice. Zapůjčení papírových a plastových přepravek patří mezi běžné stěhovací služby. Pokud si u dané firmy sjednáte i převoz věcí, za zapůjčení krabic se nic neplatí.

4. Nezbavujte se všech starých věcí

Děti se snáze se změnou vyrovnají, pokud na ně nový domov nebude působit neosobně. Pomoci vám mohou věci, na které je již zvyklé. Zejména v dětském pokojíčku by měla alespoň část uspořádání zůstat při starém - nejdůležitější je postýlka a její umístění. I při vybavování zbytku interiéru myslete na to, že se děti nerady vzdávají zažitých stereotypů. Na druhou stranu není na škodu pořídit něco nového, co dítěti usnadní si na nový domov zvyknout – třeba nástěnný obrázek s oblíbeným hrdinou.

5. V den stěhování vezměte dítě s sebou

Už děti od 2-3 let jsou schopny pochopit, co stěhování znamená. Je důležité je aspoň na část dne neposílat pryč, ale umožnit jim se přesunu zúčastnit. Pomůže to ujasnit si, že starý domov je už prázdný a nový, mnohem útulnější, na ně čeká jinde. V novém bydlišti zkuste pokud možno vybavit jako první dětský pokojíček, aby dítě hned získalo pocit jistoty. Nemusíte se bát, že bude vaše pobíhající ratolest překážet, odborníci na stěhování vám vyjdou maximálně vstříc.

6. Závěrem

Dejte celé rodině čas se na změnu adaptovat. V průměru to trvá 3-6 měsíců. Nikdo by se neměl v tomto náročném období cítit sám. Mluvte o problémech a zainteresujte dítě do chodu nové domácnosti. Pomozte mu najít si nové přátele a zájmy.

Témata: Rodina