Maminka.czZákladní škola

„Děti školou nestrašte, ale také si nevymýšlejte,“ říká psycholožka

Markéta Novák Matějková 23.  8.  2017
Budoucí prvňáčky čeká už za pár dní velká změna, a tou je nástup do školy. Jak děti na tento krok připravit a je třeba s nimi něco trénovat dopředu? Na tyto a další otázky jsme se zeptali psycholožky Elišky Antoš Bachové.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Trénování grafomotoriky neuškodí

Ta říká, že není dobré děti do čehokoliv nutit, protože by se pak mohlo stát, že nebudou mít školu rády ještě dříve, než do ní nastoupí.

“Cvičení lehké grafomotoriky nebo malování není vůbec na škodu. V knihkupectvích jsou dnes k dostání krásné knihy pro předškoláky s pracovními listy. Díky tomu dítě trénuje ručičku a je to skvělá průprava na psaní. Rozhodně není potřeba děti učit číst a psát,“ říká psycholožka Eliška Antoš Bachová, jejíž nejstarší syn letos také poprvé zasedne do školní lavice.

Dále také dodává, že bychom dětem neměli příliš přibarvovat realitu a vykreslit jim školu jen v růžových barvách. Rodiče totiž často dětem říkají, že ve škole se budou mít lépe než ve školce. Tak se totiž může lehce stát, že školák bude zklamaný, protože bude očekávat něco, co vůbec neodpovídá realitě.

S dětmi o škole mluvte

To potvrzuje i učitelka na prvním stupni Eva, která říká: „Za třináct let praxe se mi většinou potvrdilo to, že děti, které se na školu nesmírně těšily, byly na konci září méně motivované než děti, kterým se do první třídy tak úplně nechtělo. Je dobré s dětmi před nástupem do školy hezky mluvit o tom, co je čeká, ale zároveň si nevymýšlet.

Takové děti jsou potom nešťastné, protože jim rodič sliboval, že ve škole bude ohromná zábava. A i když se snažíme, aby vzdělání probíhalo zábavnou formou, tak se zároveň očekává od dětí, že dokážou udržet pozornost a budou plnit zadané úkoly. A právě na to nejsou mnohé z nich připravené,“ vysvětluje zkušená pedagožka.

Do školky ve dvou letech, plavání na základce. Jaké další novinky čekají děti od září?

Tipy, jak připravit budoucího prvňáčka na školu

Máte-li pocit, že vaše dítko potřebuje nějakou pečlivější přípravu, měli byste ji dělat nenásilně. Pozorujte své dítě během srpna, jestli se vydrží v klidu alespoň 35 minut zabývat jednou činností. Pokud ano, máte vyhráno.

V opačném případě máte stejně čas začít s nácvikem, ale pozvolným. Sedněte si společně, prohlížejte knížky, vydejte se na procházku a vysvětlujte své ratolesti, jak přecházet ulici, na co v městském ruchu dávat pozor.

A rada na závěr. Co nikdy nedělat? Rozhodně děti nikdy školou nestrašte.

Další tipy, jak připravit školáka do první třídy, najdete na blogu Proděti.cz.

10 věcí, které se děti ve škole nenaučí
Netrýzněte v létě děti učením. Když procvičovat, tak jedině hrou
Víte, kolik má vypít kojenec, batole a školák? Pozor na minerálky a džusy

 

Témata: Děti, Video, Základní škola, névy, psycholožka, Trénování, Bachová, Lavice, Bach, Prvňáčci, Nácvik, Nástup, Psaní, Džus, Potřeba dětí, Eliška Antoš Bachová, Budoucí prvňáček, Růžová barva, Škola, Take, Nést, Pedagožka, NEST, Pracovní list, Školní lavice