Maminka.czŠkolák

Jak připravit prvňáčka na školu? Podnikněte první kroky

Klára Kotábová 14.  8.  2012

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
2. Příprava podle odborníka

Rozhovor s pedagogickou pracovnicí Kateřinou Nálezkovou

Změní se život rodiny tím, že dítě nastoupí do první třídy?

To víte, že se život rodiny prvňáčka změní. Například v mateřské škole jsou daná pravidla, ale určitě ne tak pevná a zásadní. Docházka do školky je volnější, naopak ve škole je důležité nezanedbat učivo.

Ráno bude muset budík zazvonit dříve tak, aby kolem 7.45 h už zaklaply dveře školy a žáček si stihl pečlivě připravit učebnice na lavici, probrat zážitky s kamarády. V osm zvoní na hodinu, a to už zdravíme paní učitelku. První třída je velké vzrušení a podle mého názoru období poznávání a nových skvělých zážitků.

Co by měl prvňák zvládnout, než do školy vyrazí?

Z mého pohledu na děti neklademe přehnané nároky, vše se v září rozjíždí pomaličku. Rodiče mohou dětem začátek ulehčit tím, že je povedou k samostatnosti. To se týká například oblékání, základních hygienických návyků, stolování. My dětem moc rádi pomáháme a za dobu své praxe vím, že i když jsou některé na začátku „vyjukané“, za pár týdnů je nepoznáváme. Jsou to samostatní a ostřílení „mazáci“.

Rozhodně by byl holý nesmysl děti školou strašit! Nesouhlasím s tím, aby byly ve stresu. Prezentujme nástup do první třídy jako krásný začátek další etapy dětství, kde na ně čekají zážitky, jedničky, hodné paní učitelky a vychovatelky, které kromě učení chystají výlety, školy v přírodě a moře zábavy.

Jak by měl ideálně probíhat první den školy?

První den školy je velká událost. Proto je rozumné, aby si rodiče vzali den volna. Prvňáčci se svátečně obléknou a s novou aktovkou vkročí pravou nohou přes práh první třídy.

První den se ve škole zdržíte asi hodinu, během které paní učitelka přivítá děti a rodičům budou sděleny důležité informace. Po vstřebání všech zážitků můžete vzít prvňáčka na zmrzlinu. Určitě pedagogové udělají vše proto, aby děti ani rodiče na první den ve škole nezapomněli. Přibalte do kabelky i fotoaparát, ať vaše dítě v osmnácti vidí, jak mu to jako prvňáčkovi slušelo

Existují nějaká pravidla školního chování, která by si prvňáček mohl osvojit už během prázdnin?

Myslím, že to ani není nutné. V mateřské škole a v rodině základy chování dostal a během prvních dnů ve škole si vše rychle osvojí. Podle rozhovorů s rodiči zjišťuji, že děti jsou pod vlivem jiné osoby nežli rodičů a jistě i pod vlivem kolektivu malinko jiného než doma.

Jedna maminka mi před nástupem svého syna do první třídy říkala, že má obavu, protože její syn je „čertík“ a zlobidlo. Po prvním roce ve škole byla překvapena. Její syn je jedno z nejhodnějších a nejšikovnějších dětí ve třídě.

 Rodiče jsou různí a je pravda, že někteří se hodně strachují, ale skutečně není důvod mít obavy. Práce pedagogů má široký záběr a není jen o výchově. Děti mají celý den jejich ochrannou a pomocnou ruku k dispozici. S čímkoli, co potřebují, se mohou na pedagoga obrátit. Sama jsem matka a chápu jisté obavy, tuto problematiku vidím i z druhé strany a věřte mi, ničeho se bát nemusíte. A kdyby se vám něco nezdálo, nebojte se ptát.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Školák, První třída, Melancholik, Podnik, Jak, Žáček, Vyladění, První krok, Jídelní lístek, Prvňáčci, Flegmatik, Velká událost, Školní den, Krok