[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Máte rádi sladké silné portské víno a jemu podobné „hříšné dobroty“? Není nic jednoduššího než oprášit ve spíži zapomenutou či opomíjenou láhev nějakého „bílého“ destilátu (obsah alkoholu 40 %) a pustit se do díla.
Vlastně pardon, nejprve je nutné vyrazit na procházku a natrhat dvě hrsti šípků či trnek (dvě hrsti na 0,5 litru alkoholu). Z plodů trnky obecné i růže šípkové, našich původních keřů, lze totiž velmi jednoduchým postupem připravit lahodné a zdravé likéry, které za zimních večerů příjemně prohřejí tělo i duši.
Temně purpurový trnkový likér svou chutí i barvou velmi připomíná silné portské víno, naopak jemný meruňkově zbarvený „šípkáč“ nezapře svůj šípkový původ.
Trnky obsahují vitamíny C, E a provitamín A. Dále jsou velmi bohaté na užitečné třísloviny a ovocné kyseliny, potěší i obsahem vápníku, hořčíku a draslíku. Plody sbíráme úplně zralé, klidně přemrzlé (pozor, keř má trny a prý i čarodějnou moc). Listopad je ke sběru ideálním měsícem.
Trnkový likér je nejen výborný, ale také léčivý; posiluje organismus, podpůrně se používá u žaludečních obtíží, průjmů a chorob močových cest.
POTŘEBUJEME: 0,5 l vodky nebo jiného „bílého“ alkoholu (perfektní je slivovice), dvě velké hrsti trnek, 250 g hnědého třtinového cukru, 3 hřebíčky, kousek skořice, 0,5 l vody
POSTUP: Trnky umyjeme, rozmačkáme a spolu s kořením vložíme do dobře vymyté šroubovací lahve, vše zalijeme alkoholem a necháme 3 týdny až měsíc macerovat. Sklenici(e) občas protřepeme.
Po měsíci scedíme, vymačkáme a smícháme s cukerným sirupem (0,5 l vody svařený s 250 g cukru) a máme hotovo! Likér není potřeba nijak konzervovat.
Trnkový likér lze pít i jako slabý „grog“, panáka likéru zalijeme horkou vodou a přidáme pár kapek citronu.
Šípky obsahují vitamíny C, P, K, B1, B2 a provitamín A. V semenech pak najdeme i vitamín E. Šípky nás dále potěší přítomností vápníku, hořčíku, draslíku, železa a dalších minerálních látek.
Plody růže šípkové se však chlubí ještě zdraví velmi prospěšnými antioxidanty katechiny a velkým množstvím tříslovin s protibakteriálními a protivirovými účinky. Šípkový likér posiluje organismus, má pozitivní vliv na krvetvorbu a činnost střev, zalitý horkou vodou (jako grog) je příjemným a léčivým nápojem při nachlazení.
POTŘEBUJEME: 0,5 l vodky nebo jiného „bílého“ alkoholu (perfektní je meruňkovice), dvě velké hrsti šípků, 250 g hnědého třtinového cukru, kousek skořice, 0,5 l vody
POSTUP: Vyzrálé šípky promneme (mechanicky částečně zbavíme „bubáků“), umyjeme a spolu s kořením vložíme do dobře vymyté šroubovací lahve, zalijeme alkoholem a necháme měsíc macerovat. Sklenici(e) občas protřepeme. Po měsíci vymačkáme a scedíme, nejvíce se kvůli příměsi šípkových chloupků osvědčuje čistá dvojitá silonová punčocha.
Alkoholový macerát smícháme s cukerným sirupem a máme hotovo! Likér není potřeba nijak konzervovat. I šípkový likér lze pít jako slabý „grog“, panáka likéru zalijeme horkou vodou a přidáme pár kapek citronu.
Přestože jsou oba keře trnité a své plody vám nedají zadarmo, buďte k nim, prosím, ohleduplní a také nechte nějaké plody na zimu ptáčkům.