Maminka.czNež otěhotníte

Plánujete miminko? Na tohle se zeptejte lékaře dříve, než otěhotníte!

Simona Procházková 5.  6.  2020
Chcete zvýšit šance na úspěšné otěhotnění a záleží vám na tom, aby těhotenství probíhalo hladce a bez komplikací? Proberte s vaším gynekologem nejdůležitější otázky týkající se vašeho zdraví i zdraví vytouženého děťátka. Co se vyplatí vědět včas?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rozhodnutí pořídit si potomka patří k těm nejdůležitějším, které ve svém životě uděláte. Lékaři se shodují, že je dobré otěhotnění plánovat a připravovat se na něj s časovým předstihem. Co to konkrétně obnáší? V první řadě samozřejmě zodpovědně dodržovat zásady zdravého životního stylu, správně jíst, nekouřit, být aktivní a pravidelně se hýbat, udržovat stabilní tělesnou hmotnost, dopřávat si dostatek spánku, vyhýbat se stresu…

„Technicky vzato můžete samozřejmě otěhotnět prakticky kdykoli, pokud ale graviditu plánujete, doporučila bych navštívit ošetřujícího gynekologa několik měsíců před tím, než se o miminko skutečně začnete cíleně snažit, aby zkontroloval aktuální zdravotní stav, vyhodnotil anamnézu, upozornil na případné problémy a případně doporučil, jak pečovat o své zdraví a na co dávat pozor,“ říká gynekoložka Dr. Jane Minkin, profesorka na Yale University School of Medicine. Zároveň doporučuje, aby si žena před návštěvou lékaře sepsala veškeré nejasnosti, obavy a dotazy, které chce prodiskutovat. Na co byste se neměla zapomenout ptát?

Jak otěhotnět co nejrychleji? Tady je 12 rad, některé vás možná překvapí

Kdy mám vysadit antikoncepci?

Zdaleka ne pokaždé můžete být schopná otěhotnět hned, jakmile se rozhodnete přestat s antikoncepcí. Pokud užíváte hormonální pilulky dlouhodobě, může to výrazně ovlivnit a změnit váš přirozený menstruační cyklus a potrvá možná i několik měsíců než cyklus, respektive ovulace, znovu „naskočí“. To stejné platí pro antikoncepční injekce a nitroděložní tělíska s obsahem hormonů. Účinek injekce může přetrvávat i půl roku a rovněž po vyjmutí tělíska tělu chvíli potrvá, než začne fungovat normálně.

Jak jste na tom s plodností? Nechte se otestovat, výsledek vás možná šokuje!

Jak dlouho bude trvat, než otěhotním?

Váš lékař samozřejmě nedokáže přesně předpovědět, kdy se oplodnění podaří, zda to bude hned, za několik měsíců, či dokonce let. Pokud si představujete, že otěhotníte při první možné příležitosti, můžete být velmi brzy zklamaná a frustrovaná. Některým párům se to podaří takřka okamžitě, zatímco jiné si počkají třeba dva roky. Podmínkou úspěchu je pravidelný nechráněný pohlavní styk alespoň třikrát týdně. Jak dlouho budete čekat na vytoužené těhotenství, záleží na věku a zdravotním stavu vás i vašeho partnera, schopnost početí ovlivňují také chronická onemocnění, nadváha a obezita, poruchy imunity a tak dále.

Jaké nemoci nebo zdravotní problémy ovlivňují moji plodnost?

Celkový zdravotní stav má samozřejmě souvislost se schopností počít a donosit zdravé miminko. Vaši plodnost ovlivňuje celá řada chronických nemocí a potíží, problémem jsou také autoimunitní choroby a samozřejmě problémy gynekologické, které mohou zůstat dlouho neobjeveny. Patří sem například poruchy činnosti štítné žlázy (hypotyreóza a hypertyreóza), syndrom polycystických vaječníků (PCOS), vrozené vady dělohy, endometrióza, diabetes, poruchy funkce ledvin, opakované záněty močového ústrojí nebo Crohnova nemoc.

Neustále čůráte na těhotenské testy? Důvody, proč to nedělat moc brzy!

Můžou léky, které užívám, ovlivnit otěhotnění?

Ano, některé léky na lékařský předpis, které pravidelně užíváte, například z důvodu chronických zdravotních potíží, skutečně mohou ovlivňovat schopnost otěhotnět nebo negativně ovlivňovat průběh těhotenství a vývoj plodu. Patří sem zejména některé léky pro léčbu vysokého krevního tlaku nebo epilepsie, kortikosteroidy a také antidepresiva a antipsychotika. Vždy je potřeba konzultovat jejich další užívání s ošetřujícím lékařem.

Kyselina listová v těhotenství: Proč je důležitá a kolik jí je akorát?

Mám brát vitamíny nebo jiné doplňky stravy?

Potenciální nastávající maminky by měly začít ještě před otěhotněním užívat pravidelně kyselinu listovou, a to tři až šest měsíců před plánovaným početím potomka. Kyselina listová se označuje též jako vitamin B9, folát či folacin a prokazatelně snižuje riziko defektů neurální trubice u vyvíjejícího se plodu a také některých dalších vrozených vývojových vad. Lékař vám pravděpodobně doporučí vhodný vitaminový přípravek.

Nebude dítě nemocné? Potřebuji genetický test?

Vy i váš partner se můžete svobodně rozhodnout, zda podstoupíte genetické vyšetření, abyste zjistili, zda nejste nositeli některých závažných dědičných chorob, jako je například cystická fibróza nebo spinální svalová atrofie. V případě, že se závažné genetické poruchy již ve vaší rodině objevily, genetický test vám bude automaticky nabídnut. Pokud vyjdou výsledky pozitivní, lékař poradí a vysvětlí, jaká jsou rizika přirozeného otěhotnění. Jedním ze způsobů, jak zabránit přenosu genetického onemocnění na potomky, je umělé oplodnění preimplantační diagnostikou embrya (embryo je otestováno na vybranou genetickou vadu ještě před přenosem do dělohy matky).

Endometrióza: bolesti při menstruaci a sexu, problémy s otěhotněním. Jak je řešit?

Kdy má smysl jít poprvé k lékaři, když zjistím z domácího testu, že jsem těhotná?

S termínem návštěvy nemusíte spěchat, pokud máte teprve pár dní po vynechání menstruace, na ultrazvuku nemusí být nic vidět. Těhotenství se v tomto období ověřuje odběrem krve a stanovením hodnoty hormonu hCG – tzv. lidského choriového gonadotropinu. Každý gynekolog má praxi trochu jinou, takže se může stát, že ten váš vás pozve na kontrolu hned, zatímco kamarádčin až za tři týdny od vynechání menses, kdy by měla být při vyšetření vaginálním ultrazvukem patrná srdeční akce plodu. 

Překvapivé tipy pro rychlé početí: Pijte červené víno a jezte plody moře
Témata: Zdraví, Těhotenství, Než otěhotníte, Miminko, Plodnost, nitroděložní tělísko, spinální svalová atrofie, cystická fibroza, antidepresiva, Hypotyreóza, Gynekolog, Dědic, Vada, Plod, HCG, Porucha, Profesorka, Kyselina listová, YAL, Tělísko, Genetický test, Hypertyreóza, Otěhotnění, Zdravotní problémy, Zdraví na Heureka.cz