Maminka.czŠkolák

Jak přirozeně zvládnout přechod ze školky do školy? Tohle pomůže!

Erika Pilátová 1.  9.  2019
Máte doma budoucího prvňáčka? Připravte ho na tento zlomový okamžik, ať je jeho přechod z období hraní do období povinností co nejpřirozenější.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když můj syn nastoupil do první třídy, zaskočila ho zásadní věc: Že už si nechodí někam celý den hrát, ale najednou musí sedět v lavici, poslouchat, plnit mnohem víc úkolů, a dokonce si některé nosit domů. A to ze dne na den. Připravte prvňáčka na tento zlomový okamžik, ať je jeho start co nejlehčí.

Mluvte spolu

Povídejte si o tom, co ho čeká. Vysvětlete dítěti, že škola není školka. Že i když je venku krásně, do školy se musí. Že už se nechodí domů po „o“, že se ve škole nespinká a že bude víc práce než zábavy.

Co má dítě umět, než půjde do školy? Praktický návod pro vaše dítě na míru!

Srovnejte jim spánkový rytmus

O prázdninách mají děti odpočívat, proto doufáme, že jste je moc nedrilovali. Letní pauzu si zaslouží. Pokud prošly zápisem do školy úspěšně, nepotřebují o prázdninách nic dohánět. Jediné, na co dohlédněte, je, abyste pár dnů před koncem prázdnin srovnali jeho spánkový rytmus tak, aby dítě nemělo potíže s ranním vstáváním. Udělali jste to? 

Nezbytné nákupy

Největší investicí před nástupem do školy by měl být kvalitní batoh. Musí být dostatečně velký, aby se do něho školáčkovi pohodlně vešly všechny potřeby. Dostatek přihrádek a kapes zajistí, aby se v něm snadno orientoval. Je také důležité, aby batoh měl kvalitní zipy a přezky a byl sám o sobě lehký, neměl by tedy vážit víc než 1200 gramů.

Pro správný vývoj páteře je zcela zásadní dostatečné polstrování a možnost upravování popruhů. V neposlední řadě by měl být batoh vybavený dostatečným množstvím reflexních prvků. Pokud i přesto máte obavy, že je to na vašeho drobečka moc, můžete pořídit školní batoh na kolečkách.

10 věcí, které se děti ve škole nenaučí

Zvládne to?

Bojíte se, jestli váš potomek ustojí nástup do školy? Prvňáček už by se měl bez problémů vyrovnat s neúspěchem, umí odložit okamžité splnění svých přání a poslechnout pokyny vyučujícího. Dokáže se bez problémů na několik hodin odloučit od maminky, podřídit se autoritě. Zvládne se soustředit na zadaný úkol, nepřeskakuje od jedné věci ke druhé. Je schopný se plynule vyjadřovat, vyprávět příběh, zážitek a podobně.

Má prostorovou orientaci, chápe pojmy jako vlevo, vpravo, nahoře, dole, za nebo vpřed, zná barvy, číselnou řadu a nedělají mu potíže předmatematické představy, jako je chápání pojmů množství (více, méně, nejvíce, přidat nebo ubrat).

Bez svačiny ani ránu

Vypravte se spolu na nákup svačinové krabičky i láhve na pití, ať si budoucí prvňáček vybere sám, z čeho mu bude nejvíc chutnat. A jak by měla správná školní svačina vypadat, abyste nemusela v aktovce objevovat poklady s různými podobami plísní? Udělat kompromis mezi tím, jak to vidí vaše dítě, a tím, co chcete vy, není jednoduché.

Každopádně se vyhněte uměle doslazovaným nápojům, sladkostem, uzeninám a tučným jídlům. U sladkostí, které se tváří jako zdravé, vždy raději pečlivě prostudujte obal.

Zaveďte rituály

Se školou začíná plno nových povinností a ty vám usnadní zavedení rituálů. Určete na každý den hodinu, kdy se bude vaše dítě věnovat škole bez ohledu na to, jestli právě nějaké domácí úkoly má, nebo ne.

Může si například uspořádat stůl, ořezat pastelky, připravit tašku na další den, ale měla by to být hodinka věnovaná jen a jen škole. Správným návykem si usnadní učení do dalších měsíců a ročníků.

Kroužky bez ambicí

Sice máte geniální dítě, chcete ho plně podporovat ve všem, co ho baví, ale nepřehánějte to. Pokud nebude mít v prvním pololetí žádný kroužek, svět se nezboří. Už samotná škola je natolik náročnou změnou, že není potřeba zahlcovat děti dalšími aktivitami, ale naopak jim dopřát dostatek odpočinku.

Pokud máte pocit, že nástup do školy dítě zvládlo snadno, zůstaňte u jednoho, maximálně dvou kroužků. Pokud vybíráte dva, každý by měl být jiného druhu.

Školáci a čas na hraní: Zbytečnost, nebo naopak nutnost?

Proč je důležitý správný úchop psacích potřeb?

Chybný úchop tužky může zapříčinit bolestivost a únavu ruky. To má za následek chybovost psaní, pocení, stres a tím i nepříjemné pocity dětí při psaní a kreslení. Pokud se děti už od začátku nebudou s pastelkou a tužkou v ruce cítit pohodlně, může to u nich vyvolat nechuť ke kreslení i psaní,“ říká Mgr. Světlana Drábová, speciální pedagog.

Jak jste prožívala nástup prvňáčků do školy?

Markéta, 36 let: „Dcera nastupovala do první třídy vloni a první měsíc byl náročný. Nenašla si ve třídě hned kamarádku a byl to pro ni velký důvod netěšit se na školu. Po měsíci nastoupila do třídy holčička, která se přistěhovala z jiného města, a od té doby už šlo vše jako po másle.“

Poprvé do lavic. Jak dětem usnadnit nástup do první třídy?


Petra, 32 let: „Se synem to bylo těžké téměř celé první pololetí. Nechtěl si připustit, že škola už není taková zábava jako školka. Vůbec se nám nedařilo zavést režim, byla to velká divočina. O nějaké odpolední přípravě nemohla být ani řeč. Ve druhém pololetí už na nějaké povinnosti přistoupil. Teď nás čeká druhá třída a věřím, že už to bude lepší.“

Kateřina, 33 let: „Psycholožka mi doporučila, abych syna do školy ještě neposílala. Je narozený v srpnu, je ještě hodně hravý a já dala na její slova. Máme roční odklad. Okolí mě přesvědčovalo, že bude mít rok ztrátu. Já to rozhodně jako ztrátu neberu. Naopak, ten rok bude pro něho zásadní a bude na školu mnohem lépe připravený.“

Jak vybrat školní aktovku nebo batoh?

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Naše tipy, Základní škola, Školy, Mateřská škola, Prvňáček, První pololetí, Reflexní prvek, Zavedení, Druhý třída, Nepříjemný pocit, Prvňáčci, Řád, Budoucí prvňáček, Rytmus, Škola, Vstávání, Zip, První měsíc, Školní batoh, Batoh, Ranní vstávání, Investice